Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δ. Καζάκης για την Πολιτική και την Στρατηγική του ΕΠΑΜ (βίντεο)

Εισήγηση του Δ. Καζάκη για την Πολιτική και την Στρατηγική του Μετώπου στο 3ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ, 27 Σεπτ 2014.

Όσο δυσοίωνη κι αν είναι η σημερινή κατάσταση μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.*



του Δημήτρη Καζάκη

Η κρίση που αντιμετωπίζουμε παγκόσμια δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Δεν είναι ένας απλός οικονομικός κύκλος, όπου η οικονομία κάνει τον κύκλο της και επανέρχεται λίγο-πολύ στην προτέρα κατάσταση ανάπτυξης, εισοδημάτων, απασχόλησης. Η κρίση αυτή έχει ιστορικές διαστάσεις. Έχει οδηγήσει σε μια βαθύτατη ύφεση που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως "κύκλο στασιμότητας". Κανείς δεν βλέπει φως στο τούνελ. Κανείς δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί πώς θα βγει η παγκόσμια οικονομία από το αδιέξοδο.

Ένα είναι σίγουρο. Η οικονομία δεν πρόκειται να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Δεν μπορεί να πετύχει ούτε καν τους ρυθμούς ανόδου της δεκαετίας πριν από το κραχ του 2008. Επομένως, όποιος ελπίζει ότι οι δουλειές θα ανοίξουν, ή έστω ότι θα επανέλθουμε στην κατάσταση προ της χρεοκοπίας, αυταπατάται οικτρά.

Μια κρίση με πρωτοφανείς διαστάσεις και αδιέξοδα

Το παγκόσμιο σύστημα των αγορών έχει μπλοκάρει και δεν μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία, παρά μόνο με όρους απίστευτης κερδοσκοπίας, αγυρτείας και λεηλασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο που οι μηχανισμοί αυτοί λιντσάρουν κυριολεκτικά την πραγματική οικονομία, κυρίως το εισόδημα και την απασχόληση παγκόσμια. Κι έτσι επιδεινώνουν την κατάσταση της ύφεσης.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που κανένα κράτος, κανένας υπερεθνικός οργανισμός, καμιά αγορά δεν μπορεί να σπάσει. Κι ο λόγος είναι απλός. Οι συσσωρεύσεις μέσων κερδοσκοπίας και αγυρτείας με μετοχές, παράγωγα, ομόλογα και πιστωτικά προϊόντα συνεχίζουν να πνίγουν όσο ποτέ άλλοτε την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της σε παραγωγή, εισόδημα, απασχόληση και άμεσες επενδύσεις.

Τα μέσα εξαγοράς πολιτικής εύνοιας είναι στις μέρες μας τόσο άφθονα, που έχουν μετατρέψει τα κράτη και κυρίους τους υπερκρατικούς οργανισμούς σε απλά εξαρτήματα, σε αποφύσεις των κυκλωμάτων κερδοσκοπίας και χρηματοπιστωτικής αγυρτείας. Στις μέρες μας δεν είναι οι επιχειρήσεις το βασικό μέσο πλουτισμού και συσσώρευσης κεφαλαίου, αλλά ο επενδυτής ραντιέρης, δηλαδή αυτός που κερδίζει και αυξάνει το κεφάλαιό του παίζοντας με αξιόγραφα και χρεόγραφα σε κάθε λογής χρηματιστική αγορά. Δεν είναι το επιχειρηματικό κέρδος το σύμβολο του σύγχρονου καπιταλισμού, αλλά η χρηματιστική αξία των τίτλων που διαθέτει ο κεφαλαιούχος. Ο παρασιτισμός στο ανώτατο στάδιό του.

3ο Συνέδριο του Ε.ΠΑ.Μ.: Η ενότητα, ο αγώνας, η ελπίδα είναι ΕΔΩ!





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όλες σχεδόν οι αποκαλούμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις έδωσαν το «παρών» στο 3ο Συνέδριο του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.), που διεξήχθη στον κινηματογράφο «Καλυψώ» της Καλλιθέας, από 25 έως 28/9. Η παρουσία – στην εναρκτήρια συνεδρία - εκπροσώπων κομμάτων εντός και εκτός κοινοβουλίου, κινημάτων και πολιτικών φορέων του αποκαλούμενου αντιμνημονιακού χώρου, «γέννησε» την ελπίδα για την επίτευξη μιας ευρείας, ελάχιστης πολιτικής συμφωνίας, που θα αφορά στα πιο άμεσα και ζωτικά προβλήματα του λαού και θα στοχεύει στην ανατροπή της δωσιλογικής συγκυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα σε ολοκληρωτική καταστροφή και το λαό στην απόλυτη εξαθλίωση.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας της Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. συν. Δημήτρης Καζάκης. Στον σύντομο χαιρετισμό του άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβερνητική πολιτική και υπογράμμισε ότι  «δύναμή μας είναι η ανατροπή  τους». Επισήμανε επίσης ότι «το θέμα μας δεν είναι πώς θα πληρώσουμε το χρέος, αλλά πώς θα διαγράψουμε το χρέος. Το θέμα μας δεν είναι πώς θα διαπραγματευτούμε τα αυτονόητα, αλλά πώς θα κατακτήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία».

«Συμφωνούμε με τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου» υποστήριξε η κ. Εύη Καρακώστα, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Ζούμε μια εθνική προδοσία από τις σημερινές κυβερνήσεις, έχουμε λοιπόν πολύ σοβαρή δουλειά να κάνουμε και οφείλουμε να την κάνουμε όλοι μαζί. Εδώ καλούμαστε να δημιουργήσουμε αυτό το ενιαίο μέτωπο ώστε πολιτικά και κοινωνικά να ανορθώσουμε την ελπίδα του ελληνικού λαού».

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό ο Γ.Γ. του κόμματος κ. Γιάννης Μοίρας, ο οποίος τόνισε ότι «το μυστικό είναι να είμαστε μαζί. Τότε θα φύγουν οι τοκογλύφοι, η κυβέρνηση των προθύμων και τα κέντρα του νεοδωσιλογισμού. Μόνον έτσι θα απαλλαγούμε από τη μλέγγενη των επονείδιστων χρεών, των παράνομων δανειακών συμβάσεων, ώστε να δώσουμε τον τίμιο αγώνα για την ελευθερία , το σπίτι μας και την εθνική ανεξαρτησία μας».

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πολιτικό Σκηνικό και Συνέδριο


του Γιάννη Σιδέρη

Η Συγκυβέρνηση

Δεν είναι ικανή πια να πείσει, μια και η φοροκαταιγίδα που πλήττει τους πολίτες δεν τους επιτρέπει να συμμεριστούν τα περί τέλους των μνημονίων και της έλευσης της ανάπτυξης οσονούπω, παρά τις αναμφισβήτητα φιλότιμες προσπάθειες των φίλα προσκείμενων ΜΜΕ. Η καθημερινότητα, όσο και αν περνά από τον παραμορφωτικό καθρέπτη των κυβερνώντων, δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί πια, αφού οι πολίτες πιέζονται αφόρητα.

Πλήρως υποταγμένη στις εντολές των δανειστών, το μόνο που προσπαθεί είναι να επικοινωνήσει καλύτερα τις πολιτικές της.

Το ΥΠΟΙΚ είναι ο καθρέφτης της. Μετά τον Γ. Στουρνάρα και ο νυν υπουργός Γκίκας Χαρδούβελης, είναι σαφές πως υπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις έναν Έλληνα υπουργό, αν όχι υπηρέτη των δανειστών, όταν ο ίδιος φτάνει στο σημείο να τίθεται σαφώς με το μέρος τους δηλώνοντας ότι η διαγραφή του χρέους δεν αποτελεί επιλογή; Πως αλλιώς να τον χαρακτηρίσεις αν όχι άνθρωπο του Βερολίνου, τη στιγμή που επιπλήττει με δηλώσεις του το νέο υπουργό της Γαλλίας για την απόφασή του να μην τηρήσει το 3%στο έλλειμμα, απόφαση την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και η χώρα μας προκειμένου να χαλαρώσει κάπως η πολιτικής σκληρής λιτότητας;


Το 3ο Συνέδριο του ΕΠΑΜ μπροστά στις σημερινές προκλήσεις.



του Δημήτρη Κυπριώτη

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου του 2011 αμέσως μετά την καταστολή και τον σταδιακό εκφυλισμό του κινήματος των «πλατειών». Γέννημα του καιρού του, ήλθε να ικανοποιήσει μια ιστορική ανάγκη και να καλύψει το μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη συνέχεια του αγώνα του Ελληνικού λαού για Εθνική Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους.

Ήδη με την Ιδρυτική του Διακήρυξη, το Ε.ΠΑ.Μ. έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στην προσπάθεια του Ελληνικού λαού για μια διαφορετική πορεία ανασυγκρότησης.

Μια πορεία στον αντίποδα εκείνης που του έταξαν και τον οδήγησαν για δεκαετίες, εθελόδουλες ηγεσίες και οι πολιτικές τους, στην εξάρτηση από ξένα συμφέροντα, οδηγώντας, μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2009, τη χώρα σε μια νέα κατοχή, με οικονομικά μέσα.

Τον Μάιο του 2010 ο κύβος ερίφη για τις εθελόδουλες ηγεσίες. Παρέδωσαν τη χώρα αμαχητί, στους ξένους δυνάστες, με πρόσχημα ένα χρέος, που ουδέποτε μάθαμε πως και γιατί δημιουργήθηκε και ποιους τελικά εξυπηρέτησε.

Η παροιμιώδης πλέον φράση «μαζί τα φάγαμε», ειπώθηκε σαν μια απέλπιδα προσπάθεια...
αποπροσανατολισμού των ευθυνών της κατάστασης που ακολούθησε, πολύ μακριά βέβαια από την αλήθεια. Ίσως και να ειπώθηκε επειδή μέσα από τη συλλογική ενοχή και τον κοινωνικό αυτοματισμό, θα καταστέλλονταν οι αντιδράσεις και θα μπορούσε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και με μεγαλύτερη ένταση το μεγάλο φαγοπότι σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ε.ΠΑ.Μ. για την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ




ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Αφού τελείωσε και φέτος η «παρέλαση» των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το μόνο που όλοι περίμεναν ήταν μια πικρή γεύση «από τα ίδια», με μόνη αλλαγή στους ρόλους «κερδισμένων» και «χαμένων». Παρ’ όλα αυτά, η φετινή έκθεση απετέλεσε ήδη αφετηρία πολιτικών εξελίξεων με την κατάθεση συγκεκριμένης προγραμματικής πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτό, από μόνο του, είναι ένα πολύ θετικό γεγονός που χαιρετίζεται, αφού πλέον ο διάλογος και η αντιπαράθεση μπορεί να γίνεται επί του συγκεκριμένου και όχι συνθηματολογικά, με καταστροφολογίες, αφορισμούς και δίκες προθέσεων.

Συγκεκριμένα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης δια του φερόμενου ως πρωθυπουργού Σαμαρά, αλλά και του αντιπροέδρου του Βενιζέλου, συναγωνίστηκαν να πείσουν για την αγωνία που τα διακατέχει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο και μέσο στην εξουσία, «σώζοντας» τη χώρα για πολλοστή φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Παντελώς γυμνοί από αξιοπιστία, αλλά και από στοιχειώδη δυνατότητα προσαρμογής της πολιτικής τους, αρκέστηκαν να κλείσουν το μάτι σε τμήματα του πληθυσμού, που θεωρούν δική τους εκλογική πελατεία, υποσχόμενοι αορίστως τα ελάχιστα που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμφωνηθούν με την τρόικα. Κατά τα άλλα καταστροφολογία, χωρίς κανένα νέο στοιχείο, παρά μόνο, ότι «δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες» αν πάψει ο «θεόπεμπτος» Σαμαράς να μας παριστάνει τον «ντούρο» πρωθυπουργό.

Αντίθετα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του προέδρου του κ. Τσίπρα, επιδόθηκε σε μια επιτυχημένη πράγματι επικοινωνιακά προσπάθεια να πείσει, ότι αφουγκράζεται τα προβλήματα, τους πόθους, αλλά και τις ελπίδες αυτού του λαού και αποτελεί τη «μοναδική» λύση για αλλαγή πορείας. Προχώρησε έτσι, στη διατύπωση μιας προγραμματικής πρότασης, αναπτύσσοντας τα διάφορα μέτρα που όντως «ακουμπούν» τις ελπίδες μεγάλων τμημάτων του λαού και γι’ αυτό, κατ’ αρχήν, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, στο βαθμό, τουλάχιστον, που παραμείνουμε στην επιφάνεια, γιατί αν εμβαθύνουμε, τότε μόνο απορίες και προβληματισμοί δημιουργούνται.

Έτσι, μπορούμε να πούμε, ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν τις εντυπώσεις με την κατάθεση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έφεραν τη συγκυβέρνηση σε θέση άμυνας, σχεδόν απελπισίας, επιταχύνοντας στο εσωτερικό της τον εκφυλισμό και τη διάλυση. Είναι φανερό πλέον σε όλους, ότι στην περίπτωση εκλογών, που καθίστανται ολοένα και πιο πιθανές, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων, θα είναι ο αδιαφιλονίκητος κερδισμένος, που θα κληθεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι ευθύνες του όμως έτσι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Επανερχόμενοι στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εμείς που από την αρχή επιμέναμε σε ένα διάλογο επί του συγκεκριμένου, διακρίνουμε τη δυνατότητα τώρα. Γιατί όντως μέχρι σήμερα, μόνο οι δανειστές μας είχαν ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα, που εκτελούσαν με θρησκευτική ευλάβεια οι κυβερνώντες και συνεργάτες τους. Από την άλλη, προκαλούσε, ένθεν κακείθεν, τρόμο η οποιαδήποτε συζήτηση με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις του Ε.ΠΑ.Μ. για να ξεφύγουμε οριστικά από τα αδιέξοδα, είτε με την αγνόηση, είτε με την απόρριψη χωρίς συζήτηση και με το ακαταμάχητο επιχείρημα, ότι δήθεν «καλά είναι αυτά, αλλά δεν γίνονται». Με τους αντιπολιτευόμενους παντός χρώματος, να αρκούνται μόνο σε αντικαπιταλιστικές πομφόλυγες από τη μια, ή αντιμνημονιακές κορώνες από την άλλη.

Πράγματι, μετά το Ε.ΠΑ.Μ., που ήδη από πέρσι κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με σαφείς τους στόχους και πολύ συγκεκριμένες δέσμες μέτρων για την κατάκτησή τους, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε, ή κατάφερε να αρθρώσει έναν σχετικά σαφή προγραμματικό λόγο, προτείνοντας συγκεκριμένες δέσμες μέτρων, υλοποιήσιμες άμεσα, αν και διαφορετικής φιλοσοφίας από αυτές του Ε.ΠΑ.Μ., δίνοντας όμως έτσι, τη δυνατότητα ανοίγματος ουσιαστικής συζήτησης και κριτικής.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

"ΨΕΥΤΗ" απεκάλεσε ο Καζάκης δημοσίως βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου!

Ο Γ. Γ. του Ε.ΠΑ.Μ., Δ. Καζάκης, στην εκπομπή "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ" στο Mega Κύπρου (18 Σεπτεμβρίου 2014) σε μια συζήτηση για το "ποια είναι η επόμενη μέρα στην Κύπρο"
(την πορεία της οικονομίας, το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τις νέες ανάγκες των τραπεζών κλπ). Στο πάνελ της εκπομπής επίσης συμμετέχουν οι: Ανδρέας Θεοφάνους οικονομολόγος και Μάριος Μαυρίδης Οικονομολόγος (Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ). 
(Ο Δ. Καζάκης στο 09:20).

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Δ. Καζάκη στην Κύπρο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, οι επαφές και οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Δημήτρη Καζάκη στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα του Δ. Καζάκη περιελάμβανε σειρά επαφών με φορείς της μεγαλονήσου και διάφορες συνεντεύξεις στον Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Κύπρου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ  κ. Νίκου Κατσουρίδη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα που ταλανίζουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο και η ενδεχόμενη στρατηγική διαφυγής από την ευρωζώνη.

Συζητήθηκαν επίσης, θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος όπως ο διαφαινόμενος νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων της Δύσης και της Ρωσίας και η πιθανότητα ξεσπάσματος 3ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Όσον αφορά στα εσωτερικά ζητήματα της Κύπρου ο κ. Κατσουρίδης μετέφερε την άποψη της πλήρους υποταγής της Κύπρου στους Αμερικανούς και τα συμφέροντά τους, ενώ υπήρχε δυνατότητα βοηθείας από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και οι Άραβες όσον αφορά στο ενεργειακό.

Από την πλευρά του ο Δ. Καζάκης ανάφερε την ανάγκη ριζικής αλλαγής στο σύστημα και στην οικονομία. Τόνισε δε ότι, το ΕΠΑΜ θεωρεί όλο το ζήτημα Εθνικό και ή επιβιώνουμε ως κράτη είτε μας τελειώνουν, όχι με πολεμικά μέσα αλλά με οικονομικά.
Έγινε επίσης αναφορά στην οργάνωση του ΕΠΑΜ, στις δραστηριότητες, τους στόχους, αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης. 

Κλείνοντας, τόσο ο κ. Κατσουρίδης όσο και ο Δ. Καζάκης συζήτησαν το ενδεχόμενο μιας κάποιας συνεργασίας, σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων και από τις δύο πλευρές.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον βουλευτή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη στο Κοινοβούλιο και είχε το χαρακτήρα χαλαρής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με το οικονομικό θέμα.

Και οι δύο πλευρές αναφερθήκαν στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και εκφράστηκαν οι φόβοι για τις ξένες επενδύσεις στην Κύπρο.
Ο κ. Περδίκης, εξέφρασε τους δικούς του προβληματισμούς, που αφορούν στη μη εξέγερση των Κυπρίων, και μίλησε για την νοοτροπία του ραγιά (υπόδουλου) που επικρατεί στην πλειονότητα των Κυπρίων.

Ο Δ. Καζάκης πρότεινε στους πράσινους να γίνουν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα μικρά κόμματα και τέθηκε το ζήτημα να γίνει ένα συνέδριο όπου ειδικοί, ανάμεσα τους και ο Δ. Καζάκης, να μιλήσουν για το θέμα της οικονομίας και τα μικρά κόμματα να σχολιάζουν και να θέσουν τους προβληματισμούς τους.

Μετά το τέλος των συναντήσεων και ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Δημήτρης Καζάκης επέστρεψε στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Αθήνα 19/9/2014

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου της 18ης Σεπτεμβρίου 2014 για τις συναντήσεις στην Κύπρο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, ο Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης, μετά από πρόσκληση του κινήματος Wake Up της Κύπρου, μετέβη στη μεγαλόνησο, όπου έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

Ειδικότερα, το μεσημέρι χθες, υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, αποτελούμενη από τον κ. Γιώργο Λουκαΐδη, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας, του αντίστοιχου Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και μέλος του Γραφείου Τύπου του ΑΚΕΛ, καθώς και του Χάρη Πολυκάρπου, επιστημονικού συνεργάτη του Γραφείου Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το τι πρέπει να γίνει και διευκρινίστηκαν οι θέσεις του ΑΚΕΛ για έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη λίρα, με ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις για τη φιλοσοφία της Ε.Ε. που πρέπει να αλλάξει, αφού βούληση του ΑΚΕΛ είναι η παραμονή της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά κάτω από διαφορετική φιλοσοφία.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καζάκης αποτύπωσε την ελληνική πραγματικότητα, τη θέση ότι το ευρώ δεν είναι βιώσιμο και ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, έγιναν πειραματόζωα σε ένα σύστημα πλήρους εκποίησης. Ανέπτυξε επίσης, τις θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ. για την έξοδο από την κρίση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση του Δημήτρη Καζάκη με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ και τέως υπουργό κ. Νικολαΐδη.

Αρχικά ο κος Νικολαΐδης, τόνισε τον ισοπεδωτικό τρόπο που επεβλήθη το Μνημόνιο στην Κύπρο αλλά και την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, θεωρώντας ότι υπάρχει αδιέξοδο.
Ο Δημήτρης Καζάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι έχουν μετατρέψει το κράτος σε μια ιδιωτική επιχείρηση και την ξεπουλάνε ισοπεδώνοντας τα πάντα.  Μια ολόκληρη κοινωνία, κλήθηκε στο να προστατέψει τις ήδη χρεωκοπημένες τράπεζες και τόνισε την ανάγκη σύστασης επιτροπής πραγματικής διερεύνησης της κατάστασης των τραπεζών. Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Νικολαΐδη, ανέπτυξε τις θέσεις του Ε.ΠΑ.Μ. για τον τρόπο αντίδρασης, τόσο των Κυπρίων, όσο και των υπολοίπων Ελλήνων στη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Συζητήθηκαν επίσης, παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης απασχόλησε το Εθνικό πρόβλημα. Ο Δ. Καζάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον Έβρο και τη Θράκη και τα δύο μέρη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο χώρες, έχουν απολέσει τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Τέλος ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην αναξιοπιστία και την ανικανότητα του Κυπριακού κοινοβουλίου, όπου για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες πουλάνε την πατρίδα. Ο ίδιος θεωρεί ότι είμαστε στο έλεος της Τρόικας και ότι βρισκόμαστε κάτω από την πίεση τεράστιων αποφάσεων και τρομερών διλημμάτων.
Κλείνοντας την συνάντηση ο κ. Νικολαΐδης, ζήτησε τη συμβολή του Δ. Καζάκη στην επιθυμία για να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και διαλόγου με τον ίδιο και το Ε.ΠΑ.Μ..

Σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, ο Δ. Καζάκης συνεχίζει τις συναντήσεις και τις συνομιλίες του με φορείς της μεγαλονήσου και επιστρέφει στην Αθήνα αργά το βράδυ.

Αθήνα 18/9/2014

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Προσυνεδριακός διάλογος στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 13/9/14



3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΑΜ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΜΕΑ  Ε.ΠΑ.Μ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου

Σάββατο 13.9.2014, ώρα 17.00
Κτίριο Ε.Δ.Ο.Θ, 
Πρ. Κορομηλά 51, Θεσσαλονίκη

Προς όλα τα μέλη και φίλους του Μετώπου
Ανοιχτή συνέλευση Τομέα Θεσσαλονίκης
εν όψει του 3ου Συνεδρίου του ΕΠΑΜ

Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου συζητάμε ανοιχτά με τη κοινωνία:  
- Το παρον και το μέλον του τόπου
- 3 χρόνια ΕΠΑΜ, 3 χρόνια αγώνες αντίστασης και ανατροπής
- Απολογισμός της πορείας μας και τα νέα καθήκοντα του Μετώπου