Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 7/3/2016


Η Συνεδρίαση στις 7 Μαρτίου 2016

1. Αυτή τη φορά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ. ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Το πρώτο που διαπιστώσαμε μπαίνοντας ήταν η απουσία του δημάρχου και η γενική αναστάτωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Κάποιος έκανε προβολή σε οθόνη φωτογραφιών που έδειχναν ερείπια πρώην σπιτιών και αυλές με σκουριασμένα αυτοκίνητα παρατημένα εδώ κι εκεί. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Εντάξει" και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Εφραίμ Κυριζίδης, παρουσίαζε τα ευρήματα από τις εγκαταστάσεις δύο εταιρειών α στοιχεία των εταιρειών είναι στη διάθεσή μας) οι οποίες συνεργάζονται με το Δήμο Θεσσαλονίκης επιδιορθώνοντας απορριμματοφόρα, σάρωθρα και κάδους σκουπιδιών.
Ο ίδιος μαζί με άλλα δύο μέλη  της Οικονομικής Επιτροπής, τον Ανδρέα Κουράκη από την παράταξη του Μπουτάρη και τον Γ. Αβαρλή από το συνδυασμό "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη", επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τους χώρους των εταιρειών σύμφωνα με τη διεύθυνση που είχαν δηλώσει, δηλ. η μία στο Καλοχώρι και η άλλη στη ΒΙΠΕΘ, στη Σίνδο. Ρωτήσανε τους γείτονες οι οποίοι τους δήλωσαν πως καμία εταιρεία δεν υπάρχει στην περιοχή τους, ούτε και γνωρίζουν να γίνονται κάποιες εργασίες εκεί.

Το όλο θέμα ξεκίνησε από μία συμπλοκή σε αμαξοστάσιο του Δήμου στα ανατολικά. Οι εμπλεκόμενοι κατέληξαν στην αστυνομία για να δώσουν εξηγήσεις και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ:

Man of the Year Awards 2016!
Ο δήμαρχος ήταν απών, βρισκόταν στην Κύπρο όπου βραβεύονταν από το περιοδικό MAN ως… άνδρας της χρονιάς (βραβεία Man of the Year Awards 2016, χορηγία της Τράπεζας Κύπρου). Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τον επέκριναν από του βήματος ότι επίτηδες λείπει κι ότι φυγομαχεί με την απουσία του.
Ο κ. Αβαρλής από τη "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη" κατήγγειλε πως υπάρχουν περί τις 43 εταιρείες που δεν επιβεβαιώθηκαν  οι προϋπολογισμοί τους και δεν ελέγχτηκαν οι εγγυητικές επιστολές τους.
Ο Ανδρέας Κουράκης είπε πως το θέμα προϋπήρχε και η αρμόδια  επίτροπος αξιολόγησης δεν είχε εγκρίνει κάποιες συμβάσεις και κήρυξε άκυρους  διαγωνισμούς ήδη από το 2014. Πρότεινε την αντικατάσταση των επιτροπών αξιολόγησης θεωρώντας πως οι εταιρείες εξαπάτησαν το Δήμο.

Πληροφορηθήκαμε  από τον τύπο ότι στο δήμο υπάρχει εδώ και καιρό οικονομική επιθεωρήτρια που ελέγχει τις συμβάσεις.  Ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχ. Ζήσης διέταξε έλεγχο σε τρείς  συμβάσεις του Δήμου με εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης αστικών απορριμμάτων. Ανέθεσε την έρευνα στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία διαπίστωσε παρατυπίες στην υλοποίηση των συμβάσεων και ζημία  εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τα ταμεία του δημοσίου.  Μάλιστα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο Εφραίμ Κυριζίδης κατέθεσε τιμολόγια των 150.000€ που πληρώθηκαν σε ανάδοχο εταιρεία από τα ταμεία του δήμου για εργασίες μιας μόνο ημέρας.

Κατά τον Γιάννη Δελή της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης", όλο το κακό πηγάζει από τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών. Τόνισε ότι πέντε χρόνια τώρα ο Δήμος παραδόθηκε στις ορέξεις των εταιρειών και τους έδωσε εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν χώροι δημόσιοι για τις εργασίες. Εφόσον οι εταιρείες δεν διέθεταν χώρο εργασιών, αναρωτήθηκε πού γίνονταν οι επισκευές; Στα εργοτάξια του Δήμου;

 

Ο Γιώργος Ρακκάς από το "Μένουμε Θεσσαλονίκη" μίλησε για την απώλεια, πλέον, του «ηθικού πλεονεκτήματος» του δημάρχου και κατ’ επέκταση του Δήμου. Όλοι συμφώνησαν πως η κατάσταση θυμίζει την αποφορά σκανδάλων του παρελθόντος. 

 

2. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε το χρέος του δήμου για την ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΛΒΗΣ, όπως είθισται να λέγεται μια υπόθεση οικονομικού χαρακτήρα που κρίθηκε παράνομη από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
Τα χρέη από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις για την υπόθεση αυτή, έχουν φτάσει μέχρι τώρα τα 78 εκατομμύρια ευρώ! Πρόκειται πάλι για επέκταση συμβάσεων και αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού τους, τις οποίες η Ε.Ε. έκρινε πως έπρεπε να σταματήσουν και να επιστραφούν τα χρήματα. Αφού κανείς, ούτε ο δήμαρχος Μπουτάρης έκαναν κάτι γι’ αυτό, το πρόστιμο που φορτώνεται ο λαός κάθε μέρα φτάνει τα 50.000 ευρώ! Η υπόθεση αφορά τους Δήμους Βόλβης και Εγνατίας που με κονδύλια της Ε.Ε. θέλησαν να κάνουν κτηματογραφήσεις και οικιστικές πολεοδομικές αναπλάσεις. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενεπλάκη στην υπόθεση όταν με την εισαγωγή του "Καλλικράτη" ενοποιήθηκαν οι πολεοδομίες και υπεύθυνη της υπόθεσης έγινε η πολεοδομία του Δήμου Θεσ/νίκης.
Ο δήμαρχος όμως αρνείται να πληρώσει τα χρήματα κι έτσι τα πρόστιμα τρέχουν . Λεπτομέρειες εδώ:
http://volvipress.gr/%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B2%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CE%BB/ και εδώ: http://voria.gr/index.php/article/ipothesi-volvis-alla-60-ek-evro-chreoni-ti-chora-i-thessaloniki

Επί τη ευκαιρία προσθέτουμε και την πληροφορία  για απευθείας αναθέσεις των οικονομικών εργασιών του δήμου σε ιδιωτική εταιρεία λογιστών, τη στιγμή που οι λογιστές του Δήμου, επτά στον αριθμό παραπονούνται πως κανείς δεν τους δίνει εργασία . http://taxalia.blogspot.gr/2014/01/blog-post_28.html

 

Η παρακολούθηση των πεπραγμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργείται από τον Τομέα ΟΤΑ του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης, με συστηματική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8/2/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου