Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 8/2/2016


                     

Η Συνεδρίαση στις 8 Φεβρουαρίου 2016

1. Το κυρίαρχο θέμα της συνεδρίασης ήταν το προσφυγικό. Αναφέρθηκε η δυνατότητα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία της πόλης προς 60 ευρώ το τετράκλινο. Τα υπολογισμένα έξοδα διαβίωσης ενός πρόσφυγα υπολογίστηκαν σε 15€ ημερησίως, ενώ στην
πόλη θα φιλοξενηθούν περίπου 10.000 μετανάστες/πρόσφυγες. Άλλοι προτεινόμενοι  χώροι
Το Ορφανοτροφείο Τούμπας (ιδιοκτ. εκκλησίας) υπό  κατάληψη
είναι κτίρια της εκκλησίας (όπως το ιστορικό Ορφανοτροφείο Τούμπας) ή  κάποιο μέρος του λιμανιού, παρά τις αντιδράσεις  κάποιων φορέων της πόλης. Οι φορείς αυτοί αντιδρούν λόγω της επικείμενης πώλησης του λιμανιού της πόλης από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος τόνισε πως «χρέος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους». Στο πώς θα γίνει αυτό δεν αναφέρθηκε.


2. Ο δήμαρχος και η παράταξή του, όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας επισκέφτηκε την πόλη, ζήτησαν να παραχωρηθεί στον Δήμο το επταώροφο πάρκινγκ της παραλίας για να αξιοποιηθεί προς εισροή εσόδων. Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων αντέδρασαν λέγοντας πως η πρόταση έγινε με προχειρότητα, αφού ήταν μόνο προφορική χωρίς έτσι να υπάρξει καμία επίσημη δέσμευση.

3. Έντονο επίσης ήταν το ενδιαφέρον του δημάρχου και της παράταξής του για την ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με 15 εκατομμύρια δωρεά του Ιδρύματος Ρότσιλντ του Παρισιού , καθώς και με χρήματα από άλλες πηγές τις οποίες παρά τις επίμονες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, δεν αποκάλυψε.

4. Ορισμένοι από την αντιπολίτευση ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την χαρακτηριστική καθυστέρηση που παρουσιάζει η ανέγερση του αποτεφρωτηρίου με συνέπεια να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του έργου κατά 400.000 ευρώ. Γιατί ο λογαριασμός κάθε καθυστέρησης μετακυλίεται και πάλι στον πολίτη και δημότη.

5. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Ανδρέας Κουράκης έκανε μια παρουσίαση της πορείας εργασιών στην πλατεία Χρηματιστηρίου. Τόνισε πως οι εργασίες δεν πάνε καλά και το έργο, που μέχρι τώρα κόστισε 5.5 εκ. ευρώ, κινδυνεύει με απένταξη από το ΕΣΠΑ. Ο σκοπός του έργου αυτού ήταν να μειωθεί η θερμοκρασία της περιοχής κατά δύο βαθμούς κελσίου και εφόσον αυτό δεν έγινε κατορθωτό, λόγω και της αντικατάστασης  των μεγαλύτερων  δέντρων με μικρά διακοσμητικά δενδρύλλια, ζήτησε την εκταμίευση επιπλέον 36.000€ για κατασκευή σιντριβανιών.

6. Η Γλυκερία Καλφακάκου της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ πρότεινε να δημιουργηθεί Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου του έργου του ΜΕΤΡΟ που καρκινοβατεί στην πόλη και καταστρέφει την εικόνα της. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύει, θα συνεργαστούν οι πολίτες και θα πειστούν να βοηθήσουν  για το μέλλον της Ευρώπης.

 

 7. Η παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαμαρτυρήθηκε για τη συμμετοχή του Δήμου στο νέο θεσμό της διαμεσολάβησης (ν. 3898/12-12-2010). Η ενόχληση έγκειται στο γεγονός πως ο θεσμός υποβιβάζει τις διαφορές μεταξύ των αντιπάλων μερών, και κατά συνέπεια και μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, γιατί τις κρίνει σε επίπεδο συμπεριφοράς και καλής διάθεσης. Αν πχ ο εργοδότης είναι ευγενικός και καλός, τότε η διαιτησία θα αποφαίνεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει δίκιο; Η παράταξη θεωρεί εγκληματική τέτοια κρίση.

 

8. Η Ελεάννα Ιωαννίδου από την παράταξη ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ πρότεινε να αφαιρεθεί ο φράχτης του Εβρου. 

 

9. Ο Γιώργος Ρακκάς από το ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ μίλησε για νέο γεωπολιτικό μνημόνιο αυτή τη φορά, για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, για κοινωνικό και πολιτικό απαρντχάιντ.

 

Η παρακολούθηση των πεπραγμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργείται από τον Τομέα ΟΤΑ του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης, με συστηματική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8/2/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου