Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 16/5/2016



Η Συνεδρίαση στις 16 Μαΐου 2016


Επιστρέφουμε στην παρακολούθηση των πεπραγμένων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που την είχαμε διακόψει για κάποιο διάστημα με αφορμή τη μεσολάβηση των γιορτών του Πάσχα αλλά και λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεών μας.
Η πρώτη αλλαγή που βρήκαμε να μας περιμένει ήταν οι δύο νέοι αντιδήμαρχοι που διόρισε ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης. Αυτοί είναι:
1. Ο Νίκος Φωτίου, αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών (πληροφορίες εδώ: http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=185&article_id=21381)  
2. Η Μαγδαληνή Λιάκου, αντιδήμαρχος Αστικής ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών προγραμμάτων (Πληροφορίες εδώ: http://www.prv2014thess.gr/candidate-items/liakou/). 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βιογραφικό της κυρίας Λιάκου, καθότι σχετίζεται με αρθρογράφηση στο περιοδικό  ‘’Συμμετοχή‘’ του Γερμανικού ιδρύματος Heinrich Böll που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. To περιοδικό αυτό έχει εντάξει στο πρόγραμμά του την εφαρμογή στην πράξη του ψηφίσματος πολλών χωρών του ΟΗΕ για το νέο αιώνα, που έλαβε χώρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το έτος 1992 -κοινώς αποκαλείται Ατζέντα 21.  Πληροφορίες για την Ατζέντα 21 εδώ: http://www.symmetoxi.eu/index.php/startGR.html. Πληροφορίες για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα η Ατζέντα 21 εδώ:  http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_45.html
Το πρόγραμμα αυτό προωθεί γενικώς τη  ‘’βιωσιμότητα’’ σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Από την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την κινητικότητα, το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την καινοτομία και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Όμως, βιωσιμότητα μπορεί να σημαίνει και μείωση όλων των προσδοκιών ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς, εάν κρίνεται πως ο ‘’εύθραυστος‘’ πλανήτης μας δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη ανάπτυξη και γι’ αυτό καλό είναι, αν θέλουμε να επιβιώσει το περιβάλλον, να κλείσουμε τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, να φέρουμε ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά, να στηρίξουμε καινοτόμες ιδέες που δεν ξοδεύουν ενέργεια όπως ηλεκτρονικά προγράμματα  κ.ά. παρόμοια. Επίσης, οι άνθρωποι λόγω ανυπαρξίας επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες, θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν  βιώσιμα με τα ελάχιστα: με τη σύνταξη/επίδομα, με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τον ελάχιστο μισθό, την  ελάχιστη και την ελαστική εργασία.


Ένα από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 16/5 ήταν η διαμόρφωση σχολικών δακτυλίων για την ασφαλή διέλευση των παιδιών στα σχολεία τους. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τέσσερα σχολεία για αρχή και θα στοιχήσει περί τα 1.290.000 ευρώ. Μπορείτε να ανοίξετε το σύνδεσμο:  http://observatory.sustainablegreece2020.com/gr/practice/quotsxolikoi-daktylioiquot-kai-quotdiamorfwsh-pezodromwnquot.890.html για να διαπιστώσετε την ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Βιωσιμότητας στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας και οι παρεμβάσεις στην κοινόχρηστη περιοχή γύρω από τα σχολεία δεν θα είναι μικρές σύμφωνα με αυτά  που διαβάζουμε.

Ενα άλλο αξιοπρόσεκτο θέμα είναι η πολύ στενή  συνεργασία του δήμου με διάφορες παλιές και νέες ΜΚΟ: http://www.voria.gr/index.php/article/egkeniastike-to-filoxenio-ikogenion-etounton-asilo Εδώ θα δείτε πως ο δήμος για να παραχωρήσει φιλοξενία σε πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο, χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και αυτές αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν το έργο με το δημόσιο χρήμα που τους παρέχεται.
Στο δημοτικό συμβούλιο καταγράψαμε συνεργασίες και με άλλες ΜΚΟ. Εντύπωση μας έκανε πως κάθε φορά που αναφέρεται ένα θέμα σε ΜΚΟ, όλο και κάποιος δημοτικός σύμβουλος ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των προϋπολογισμών των ΜΚΟ, ένα αίτημα το οποίο επανέρχεται σε κάθε δημοτική συνεδρίαση χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν τα αιτήματα ικανοποιούνται. 

Η μία από τις  συνεργασίες του δήμου με ΜΚΟ, ήταν με την οργάνωση HIGGS, μία καινούργια ΜΚΟ με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που εμπνεύστηκε το όνομά της από το σωματίδιο HIGGS το οποίο αναζητούν οι επιστήμονες του CERN στη Γενεύη. Πρόκειται για έγκριση συνδιοργάνωσης ημερίδας για παροχή γνώσεων και εργαλείων συγγραφής και υλοποίησης αποτελεσματικών προτάσεων για χρηματοδότηση άλλων ΜΚΟ  από διεθνείς και εθνικούς  δωρητές: http://higgs3.org/poioi-imaste/

Ακολούθησε η έγκριση συνεργασίας του δήμου με τη ΜΚΟ Mission Anthropos, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και εμβολιάζει παιδιά ανασφάλιστων γονιών.

Επίσης εγκρίθηκε η παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης  του προγράμματος ΄΄ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ‘’ http://www.stegasi-epanentaxi.gr/ Το πρόγραμμα αυτό προέρχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Το Ινστιτούτο είναι σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ασχολείται και με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και από την έρευνα της βιβλιοθήκης του, είναι και μελετητής του νέου θεσμού της μαθητείας. Την ονομάζουν Δυϊκή Εκπαίδευση – Κατάρτιση, δηλαδή εναλλασσόμενη  εκπαίδευση ανάμεσα σε εταιρείες για πρακτική άσκηση  και για θεωρητική κατάρτιση/εκπαίδευση σε δημόσιες επαγγελματικές σχολές στην Ελλάδα κατά τα Γερμανικά πρότυπα. Αυτό προέκυψε μετά το Μνημόνιο συνεργασίας του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας. Πληροφορίες για πρόγραμμα αυτό θα βρείτε εδώ:
 Εγκρίθηκε επίσης η χρηματοδότηση της ΜΚΟ  Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο

Άλλη   συνεργασία του δήμου είναι με μία Α.Ε. με τον τίτλο Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ http://www.anatoliki.gr/el/i-etaireia/metoxoi με  σκοπό τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και με τομέα δράσης για το δήμο την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Η ανακύκλωση των απορριμμάτων αφήνει, όπως είναι πλέον γνωστό, πολλά κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες και ελάχιστα στα δημόσια ταμεία.

Επίσης ο δήμος για την ανανέωση των πληροφοριακών του συστημάτων συνεργάζεται με την εταιρεία Space Hellas. Πρόκειται για ανανέωση της σύμβασης για τρείς μήνες, εφόσον ο διαγωνισμός δεν ολοκληρώθηκε. Για την παραπάνω εταιρεία, κατά σύμπτωση, είχαμε διαβάσει άρθρο σε εφημερίδα, όπου θεωρείται υπεύθυνη για αργό λογισμικό στην έκδοση βίζας για Ρώσους τουρίστες. Παραθέτουμε το άρθρο: http://www.dimokratianews.gr/content/62199/vazoyn-freno-stoys-toyristes-apo-ti-rosia.
Όταν ένα κράτος έχει παραδώσει βασικές του λειτουργίες -κι ακόμη δεν είδαμε τίποτε πιστεύουμε- σε ιδιώτες, πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα παρά αν εξυπηρετούσε το ίδιο τις ανάγκες του, διότι με τις παραλείψεις και τις αβλεψίες βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον.  

Ένα πρωτότυπο Σχέδιο Μνημονίου Κατανόησης Αμοιβαίας Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης και αφορά συνεργασία των δύο αδελφοποιημένων πλέον πόλεων http://voria.gr/index.php/article/mnimonio-tou-dimou-thessalonikis-ke-tis-agias-petroupolis πάνω σε διάφορα θέματα. 

Άλλη μια καινοτόμα ιδέα μπήκε σε εφαρμογή και αυτή είναι τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου των Περιφερειών. Έτσι ο δήμος αποφάσισε, στο δημοτικό συμβούλιο, να στείλει έναν εκπρόσωπό του. Τι ακριβώς είναι ο νέος θεσμός των ΣΚΕ θα το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο  . http://www.typologies.gr/2016/05/18/idrytiki-olomelia-tou-symvouliou-kinonikou-elegchou-periferias-k-makedonias/.   
Όπως έγινε στην Αθήνα, το ίδιο βλέπουμε και στην ΕΡΤ 3 στη Θεσσαλονίκη. Γενικά, υπάρχει η τάση να συμπεριλαμβάνουν τον πολίτη στα δρώμενα των πόλεων (όπως μάθαμε από το δημοτικό πρόγραμμα ‘’Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου‘’).Έτσι κι εδώ γίνεται κάτι ανάλογο θεωρώντας πως η γνώμη του πολίτη θα συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, εκτός αν κι αυτό μείνει στα λόγια ή παίξει κάποιο ρόλο άλλοθι λέγοντας πως έτσι έκριναν οι πολίτες (θα φανεί στην πράξη κι αυτό, ας μην προτρέχουμε στην καχυποψία παρά τα όσα μας έχουν συνηθίσει μέχρι τώρα).

Νέο δάνειο ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ θα πάρει ο δήμος για το φωτισμό κάποιων τμημάτων της πόλης. Το δάνειο θα συναφθεί με την τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος Τζέσικα http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Tin_tyhi_toy_me_tin__Jessica_dokimazei_ek_neoy_o_dimos_Thessalonikis

 
Ένα ακόμη δάνειο μέσα από το Πακέτο Γιούνγκερ σκέφτεται να συνάψει ο δήμαρχος για διάφορες βελτιώσεις στην πόλη και κυρίως στο παραλιακό μέτωπο: http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=16&article_id=80266.

Μετά από αυτές  τις κάπως κουραστικές λεπτομέρειες, διαπιστώνουμε πως όλη η δανειοδότηση και η προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης γίνεται προς τον τομέα του τουρισμού. Του καλλωπισμού της πόλης ως ελκυστικό τουριστικό προϊόν. Κάποια άλλη πολιτική που θα βοηθήσει στη δημιουργία μόνιμων παραγωγικών και αναπτυξιακών  μονάδων  δεν ακούσαμε μέχρι τώρα. 

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Στη συνέχεια έχουμε τις ανακοινώσεις των δημοτικών παρατάξεων με πρώτο ομιλητή το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη της ’Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη‘’  ο οποίος ανακοινώνει:
1. Πως έρχεται η οργάνωση ’ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ‘’  http://www.avgi.gr/article/6363609/-kalos-tous-. η οποία θ’ ασχοληθεί με την εκπαίδευση και κοινωνική  ενσωμάτωση των προσφύγων που θα μείνουν μόνιμα στην πόλη.
2. Επισημαίνει την επικινδυνότητα της TTIP http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/2015/10/blog-post_11.html. Εστιάζει στα τρόφιμα και στην αθρόα εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
3. Αναφέρεται σε  γιορτές για την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτωβρίου από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Ακολουθεί ο Σταύρος Καλαφάτης των  ’Εντάξει‘’ ο οποίος ανακοινώνει:
1. Οι ‘’Εντάξει‘’ έχουν εκδόσει ψήφισμα για την 19η Μαϊου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
2. Ενδιαφέρεται πάρα πολύ για την ‘’καλή‘’ πώληση του λιμανιού της πόλης. Μέχρι τη βουλή πήγε και συνομίλησε με τον Θ. Δρίτσα να μάθει μήπως κινδυνεύει η παραχώρηση του λιμανιού εξαιτίας της επιμονής του Μπουτάρη να ζητάει τον Α προβλήτα για δημόσια χρήση.
3. Αναφέρθηκε στα δάνεια του δημάρχου από το Πακέτο Γιούνγκερ λέγοντας πως οι όροι τέτοιας δανειοδότησης είναι σκληροί, διότι ο δανεισμός θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα χρηματοδοτικό ταμείο (fund) ή μέσω ιδιώτη με τoν οποίο θα πρέπει να συμπράξει ο δήμος, πράγμα που σημαίνει πολύ υψηλό επιτόκιο και αυστηρές ρήτρες.
4. Η Διεθνής έκθεση βιβλίου να αγκαλιαστεί από όλους τους δήμους.
5. Τα HOTSPOTS στη Θεσσαλονίκη θα πολλαπλασιαστούν και να υπάρξει σε όλη την Ελλάδα ίση κατανομή τους.
6. Να αναλάβουν οι ενδιαφερόμενοι δήμοι την ανάπτυξη της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η οποία είναι ακόμη πολύ μακριά από το να γίνει πραγματικότητα.

Η Ρία Καλφακάκου της ‘’Ανοιχτής Πόλης‘’:
1. Εκφράζει την ικανοποίησή της για την καθιέρωση ως ημέρας μνήμης της απελευθέρωσης της πόλης από το ΕΑΜ –ΕΛΑΣ.
2. Θετική η συμμετοχή του δήμου στο ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ.
3. Να μπει και ο δήμος Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των δήμων που ψήφισαν ενάντια στη Διατλαντική Συμφωνία TTIP.
4. Να δημιουργηθεί μετά την πώληση του λιμανιού Δημόσια Αρχή Λιμένα, ώστε να επιβλέπει τον επενδυτή.
5. Να αγοράζει ο κόσμος το περιοδικό των αστέγων ΣΧΕΔΙΑ.
6. Στη δημοτική τηλεόραση η κάθε παράταξη να διαθέτει ένα δεκάλεπτο για να αναπτύσσει τις θέσεις της.
7. Το τραγούδι της Γιουροβίζιον ήταν φιλοναζιστικό. 

Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του Γ. Δελή της  ’Λαϊκής Συσπείρωσης‘’.
1. Η Ε.Ε. νομιμοποίησε την Ουκρανική κυβέρνηση.
2. Πολλά τα δάνεια που φεσώνονται στους πολίτες.
3. Μέχρι και μερεμέτια σχολείων παραχωρούνται σε εργολάβους.
4. Πολλά τα κέρδη των εταιρειών αποκόμισης απορριμμάτων ανακύκλωσης οι οποίες έχουν τους υπαλλήλους απλήρωτους και έκθετους σε εργατικά ατυχήματα.
5. Σχετικά με την καταγγελία της TTIP από τους δήμους, τη βρίσκει ασαφή και αόριστη.

Η Ελεάνα Ιωαννίδου  των ‘’Γειτονιών σε δράση‘’:
1. Κατήγγειλε κι αυτή τη συμφωνία, θεωρώντας πως οι λαοί θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.
2.Πρότεινε να δημιουργηθούν δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας μεταξύ των πολιτών, όπως οι τράπεζες χρόνου, τα εναλλακτικά νομίσματα (!). 

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Γ. Ρακκάς του ‘’Μένουμε Θεσσαλονίκη‘’:
1. Ο δήμαρχος αποστασιοποιείται από την ημέρα μνήμης των Ποντίων, μήπως χαλάσει της δουλειές με τους Τούρκους επιχειρηματίες, μιας που ‘’ο Κεμάλ μας ενώνει‘’ όπως είπε Τούρκος αξιωματούχος στην αίθουσα του δημαρχείου.
2. Σχετικά με το λιμάνι και την επιμονή του δημάρχου με την Α προβλήτα, θεωρεί πως το σχέδιο εκμετάλλευσής της δεν αρμόζει στην πόλη μας (πχ να πετούν αερόστατα, όπως στο Μπάνσκο). Πάλι είναι τουριστική η αξιοποίηση του χώρου.
3. Η TTIP στοχεύει στην αποτροπή Γερμανορωσικής συνεργασίας και στην περικύκλωση της Κίνας. Να γίνει διημερίδα και να παρθεί απόφαση.
4. Το Πακέτο Γιούνγκερ είναι δάνεια που προορίζονται για την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτός εκτοξεύτηκε αλλά η πόλη και οι πολίτες χρεοκόπησαν. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το κράτος. 

Αυτά θεωρούμε ήταν τα σημαντικότερα νέα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης στις 16 Μαΐου 2016.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.

Η παρακολούθηση των πεπραγμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργείται από τον Τομέα ΟΤΑ του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης, με συστηματική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8/2/2016.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου