Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 11/7/2016



Η Συνεδρίαση στις 11 Ιουλίου 2016



Το μεσημέρι της 11ης Ιουλίου, πριν από την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου που ξεκινούσε στις 4 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι ειδική συνεδρίαση με θέμα την εκλογή αναπληρωματικών μελών της οικονομικής επιτροπής εξαιτίας της παραίτησης τριών προηγούμενων μελών της. Το γεγονός πως ένας ‘’αποστάτης‘’ από την παράταξη του δημάρχου ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ο κ. Στέλιος Λιακόπουλος), εξελέγη πρώτος αναπληρωματικός, αποτέλεσε  αιτία εκνευρισμού του δημάρχου. Πώς εξελίχθηκε η κατάσταση διαβάζουμε εδώ: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Proti_itta_Mpoytari_sto_dimotiko_symvoylio .

Κατά την κανονική συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο απασχολήθηκε για αρκετή ώρα με την κατάσταση των πεζοδρόμων που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, πακτωμένες ομπρέλες και υαλοπετάσματα. Το θέμα της πλατείας Αριστοτέλους πήρε τη μεγαλύτερη έκταση γιατί εκεί η εγκατάσταση υαλοπετασμάτων θεωρείται παράνομη από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, εφόσον θεωρείται  μνημείο το κύριο μέρος της πλατείας αυτής. Το θέμα έκλεισε με την πρόταση να γίνει αίτημα προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε με μία τροπολογία να νομιμοποιηθεί η χρήση υαλοπετασμάτων και για την πλατεία Αριστοτέλους.

Κατά τη γνώμη μας ο χώρος με αυτό το τρόπο χρήσης του μικραίνει, γίνεται ασφυκτικός, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για την πόλη στο σύνολό της. Χάνεται το πλεονέκτημα να βαδίζει κάποιος σε άνετο πεζοδρόμιο, φιλικό προς το διαβάτη. Πόσοι από εμάς δεν  αναγκάστηκαν  να κατεβούν  ακόμη και στο δρόμο για να μην ενοχλήσουν πελάτες καφέ ή εστιατορίων που τρώνε καθισμένοι πάνω στα πεζοδρόμια! Με συνέπεια κεντρικά σημεία της πόλης να έχουν μετατραπεί είτε σε απέραντο καφενείο, είτε σε χώρο παρκαρίσματος ακόμη και στα πεζοδρόμια, είτε σε εργοτάξιο του μετρό το οποίο θυμίζει πλέον το γεφύρι της Αρτας.  






Ο Συμπαραστάτης του Δημότη, κ. Απόστολος Αγγελόπουλος
Στο σημείο αυτό ενημερώνουμε πως ο Συμπαραστάτης του Δημότη, ένας νέος θεσμός που έρχεται να συμβουλεύσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ανεξάρτητη αρχή –βλ. http://opengov.thessaloniki.gr/e-ypiresies/supporter/eisagogiko-keimeno - έχει εγκατασταθεί στην πόλη μας και ήδη σχετικά με το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων έχει εκφέρει τη δική του άποψη που είναι πολύ πιο αυστηρή από αυτήν του δήμου. Ενώ δηλ. ο δήμος επιβάλλει πρόστιμα σε παραβάτες και κατόπιν, δια μέσου των δημοτικών επιτροπών φορολογικών υποθέσεων, θέτει υπό διαπραγμάτευση τα πρόστιμα με σκοπό να μειωθούν αρχικώς στο 50% του ποσού και τέλος στο 0,5% -ώστε, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι των επιτροπών, να μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα- έρχεται ο κ. Απόστολος Αγγελόπουλος (Συμπαραστάτης του Δημότη) και προτείνει την ανάκληση της άδειας των καταστημάτων που παρανομούν τουλάχιστον για δεύτερη φορά. http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Symparastatis_kalei_dimo_gia_ta_trapezokathismata

Στο δημοτικό συμβούλιο παρατηρήθηκε και μια  περίεργη ένταση σχετικά με την έγκριση ή όχι των πρακτικών των επιτροπών επίλυσης φορολογικών υποθέσεων, κάτι που είχε επαναληφθεί και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο υπεύθυνος των επιτροπών κ. Σωκράτης Κιοσέογλου ψήφισε λευκό για τα πρακτικά των επιτροπών  και αναστάτωσε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Όλοι ζητούσαν εξηγήσεις και τα ερωτηματικά έδιναν κι έπαιρναν. Ξέρει κάτι και δεν το λέει; Έχουν κάποια στοιχεία; Τι συμβαίνει; Αφού πέρασε πολλή ώρα με ομιλίες και τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, ο κ. Κιοσέογλου έκλεισε το θέμα λέγοντας πως με το λευκό του εκφράζει ένα παράπονο που έχει από το γεγονός πως ενώ οι ανίσχυροι και οι πτωχευμένοι μαγαζάτορες έρχονται και ρυθμίζουν τα πρόστιμά τους, οι μεγάλοι παραβάτες που είναι κεφαλαιακού τύπου επιχειρήσεις, προκειμένου να μην πληρώσουν, αλλάζουν την επωνυμία και το ΑΦΜ της επιχείρησής τους! Πρότεινε να δημιουργηθεί με τη βοήθεια νομικής επεξεργασίας ένα μητρώο καταστημάτων ώστε να μην μπορούν να διαφύγουν οι παραβάτες αλλάζοντας μετοχολόγιο ή ΑΦΜ.
 
Σχετικά με το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη, ακούμε πως δεν άρεσε και πολύ η ύπαρξή του στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και διαβάζουμε τα παρακάτω από τοπικές εφημερίδες . http://www.voria.gr/article/ekanan-exosi-ston-simparastati-tou-dimoti-tou-dimou-thessalonikis .
Ένα άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθεί είναι η δημιουργία επιτροπής δημοτικών συμβούλων οι οποίοι θα συνεργαστούν με το ΣΑΣΘ (το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) με σκοπό την μετεξέλιξη των Αστικών Συγκοινωνιών σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων στη βάση της ‘’Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας‘’. Δείτε και μόνοι σας τα σχετικά εδώ: http://www.oasa.gr/pdf/parousiasi_sasth.pdf. Όπως θα παρατηρήσετε έρχεται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αν θελήσουν να κάνουν και τραμ, τα πράγματα μόνο βιώσιμα δεν θα είναι. 
Εγκρίθηκε επίσης η δαπάνη του ταξιδιού του δημάρχου Μπουτάρη στην Αθήνα για τη συνάντηση με εκπροσώπους του Ιδρύματος Νιάρχος και της ΓΑΙΟΣΕ. Εδώ πρόκειται μάλλον για την υπόθεση της κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη ΓΑΙΟΣΕ, βλ. http://voria.gr/index.php/article/empodia-stin-adiodotisi-tou-mousiou-olokaftomatos-sti-thessaloniki.
 
Άλλο σημαντικότατο θέμα που συζητήθηκε είναι ο απολογισμός που έγινε σχετικά με τις δράσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νομό Θεσσαλονίκης. Μίλησαν η κα Καλυψώ Γούλα (αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης) και η κα Ελένη Χοντολίδου (καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας), και στη συνέχεια πήρε το λόγο και ο δήμαρχος. Πάνω-κάτω ειπώθηκαν τα εξής: 
....
1. Καλυψώ Γούλα: Ο απολογισμός γίνεται για τους τελευταίους 5 μήνες και αφορά το κέντρο Διαβατών και το χώρο φιλοξενίας στο λιμάνι του ΟΛΘ. Στα Διαβατά διαβιούν 1700 άτομα και στο λιμάνι άλλα 200. Βρίσκονται εδώ από τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι παρεμβάσεις του δήμου πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της κ. Χοντολίδου του ΑΠΘ και θεωρούνται επιτυχημένες. Τρία απορριμματοφόρα του δήμου περνούν από τα Διαβατά τρεις φορές την εβδομάδα, υπάρχουν κάδοι παντού και η καθαριότητα είναι οργανωμένη. Το θέμα που προκαλεί ανησυχία είναι τα παιδιά. Αποτελούν το μισό περίπου του φιλοξενούμενου πληθυσμού αλλά έχουν να πάνε σχολείο δύο χρόνια.
Όπως ειπώθηκε, με τη βοήθεια του κ. Σάκη Παπαθεμελή (υπαλλ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, συνυπεύθυνου συντονισμού ΜΚΟ και καταγραφής αναγκών), έγινε πολύ καλός συντονισμός μεταξύ δημόσιων φορέων και άλλων συλλογικοτήτων και ΜΚΟ (όπως οι ΜΚΟ Αρσις και Praksis), του ΑΠΘ, της ΧΑΝΘ, των Παιδικών Χωριών SOS, της ΜΚΟ Αντιγόνη, του Crazy Balloons, κ.ά. Όλα έγιναν για να έχουν αυτά τα παιδιά μια καλύτερη αυριανή ημέρα. Με το λεωφορείο του δήμου, μεταβαίνουν εθελοντές σε διάφορους προορισμούς ενώ στο λιμάνι δημιουργήθηκε αποθήκη συγκέντρωσης προσφορών. Ήδη από την Πορτογαλία έρχονται περίπου 80 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για μετανάστες, βλ. http://www.kathimerini.gr/866782/article/epikairothta/ellada/ogdonta-tonoys-an8rwpistikhs-voh8eias-gia-toys-prosfyges-sth-8essalonikh.
  • Στο σημείο αυτό θα επισημάνουμε πως παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ακούγεται πως παίρνουν οι δήμοι σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και πολλές αλληλέγγυες ΜΚΟ, τα καθαρά ποσά που εκταμιεύονται για τα έξοδα των Ελληνικών ΔΗΜΩΝ είναι ΜΟΝΟ 4,9 εκατ. ευρώ. Από τα υπόλοιπα 746 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, άλλα πήγαν και πηγαίνουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, άλλα σε ΜΚΟ και άλλα δεν εκταμιεύτηκαν, απλώς προβλέπονται, βλ. http://www.athina984.gr/2016/06/03/kede-syndiachirisi-ke-allagi-stratigikis-gia-to-prosfygiko/.
Η κ. Καλυψώ Γούλα αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα REACT. Τα γραφεία των υπευθύνων για την εκτέλεση του προγράμματος θα εγκατασταθούν στον β΄ και γ΄ όροφο του δημοτικού κτιρίου στη Μοναστηρίου, βλ. http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DimosThessalonikis/Refugees/city_for_refugees .
Όπως ειπώθηκε απο την αντιδήμαρχο, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δεν πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους ξένους αλλά να νοικιάσουν τα αδειανά διαμερίσματά τους που είναι πάνω από 60 τετραγωνικά, εφόσον προβλέπεται εξασφαλισμένο ενοίκιο μέχρι 400 ευρώ, φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, όλα  πληρωμένα από το δήμο! Επίσης δίνονται και διατακτικές για διάφορα ψώνια που θα χρειαστεί να κάνουν! 
....
2. Χοντολίδου Ελένη: Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κ. Ελένη Χοντολίδου για να συμπληρώσει τον απολογισμό σχετικά με τη διασκέδαση των παιδιών των μεταναστών. Από τη βάση δεδομένων του δήμου προκύπτουν 500 εθελοντές οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς που συνεισφέρουν στην ανακούφιση των ανθρώπων αυτών, που είναι πιο δυστυχισμένοι και από τους φτωχούς γιατί τα έχασαν όλα. Στο ΑΠΘ έγινε επιμόρφωση των εθελοντών που συμμετέχουν. Με χρήματα της ΧΑΝΘ βγάζουν τα παιδιά βόλτες, ενώ ανταποκρίθηκε η οργάνωση ‘’Φίλοι της Νέας Παραλίας‘’. Εγινε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο, έπαιξαν το Μικρό Εξερευνητή, Καραγκιόζη, και με τη σύμπραξη της ‘’Δράσης Κινητής Βιβλιοθήκης‘’ διάβασαν παραμύθια. Η Φιλαρμονική του δήμου θα κάνει συναυλίες και το τμήμα του Μεγάρου Μουσικής που ονομάζεται ΜΟΥSΑ και είναι δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος  θα βοηθήσει επίσης προς  την κατεύθυνση της ψυχαγωγίας, βλ. http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=62. Ένα άλλο πρόγραμμα του δήμου διασκεδάζει και ψυχαγωγεί τα παιδιά των προσφύγων και λέγεται ΕΛΕΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ  http://www.culturenow.gr/48003/3o-eyrwpaiko-paidiko-festival-elephantastico.
Όντως είναι να απορεί κανείς πόσα καλά γίνονται στην πόλη μας και τα αγνοούμε! 

Να σημειώσουμε το ότι η κα Χοντολίδου είπε ότι ακούγεται πως κάποιοι θα κάνουν κατάληψη
χώρου του ΑΠΘ, και τόνισε ότι αυτό θα είναι ένα απαισιόδοξο σενάριο γιατί η κατάσταση μπορεί να πάρει άσχημη τροπή
http://www.i-gata.gr/?p=9974. Έδειξε συγκινημένη κλείνοντας την ομιλία της μετά από αυτή την αναφορά, σκεφτόμενη  πως το θέμα των προσφύγων/μεταναστών ίσως να μην έχει αίσια κατάληξη.


3. Γιάννης Μπουτάρης: Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος λέγοντας πως πρέπει να βάλουμε καλά στο κεφάλι μας πως οι πρόσφυγες/μετανάστες ήρθαν για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι να πάρουν χαρτιά για άλλη χώρα -πράγμα πολύ δύσκολο. Έτσι λοιπόν πρέπει να σπάσουμε το κεφάλι μας να τους βρούμε δουλειές. Μια καλή ιδέα είναι οι αγροτική απασχόληση. Πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθούν στην κοινωνία αυτοί οι άνθρωποι, γιατί αλλιώς θα έχουμε μπελάδες! Ήδη, από το πάρκο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, Αλβανοί τους προωθούν παράνομα προς την Ευρώπη, ενώ ακούγεται πως κάποιοι τους ωθούν να πάνε να κάνουν κατάληψη χώρο του ΑΠΘ. Υπάρχουν και τα ασυνόδευτα παιδιά, που θεωρούνται ως τέτοια όσα είναι μέχρι 16 χρονών. Πολλά δεν είναι παιδιά γιατί καμαρώνουν πως πολέμησαν στην πατρίδα τους και άλλα είναι και παντρεμένα. Να γίνει μια προσπάθεια για να βρεθούν ανάδοχες οικογένειες μέσω του Ασύλου Αγ. Στυλιανός. Μπορούν κάποια παιδιά να δοθούν για υιοθεσία, γιατί πολλές μάνες έχουν πολλά παιδιά και δεν λένε αν είναι όλα δικά τους. Ενοχλημένος δηλώνει από το γεγονός πως εκτός από το Σ. Δανιηλίδη, οι άλλοι δήμαρχοι ελάχιστα ενδιαφέρονται. Εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία, βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 20.000 πρόσφυγες/μετανάστες, ενώ στην Κρήτη δεν πηγαίνουν. Να γίνει μια δικαιότερη κατανομή. Παράπονα εξέφρασε για την αρνητική στάση των δημοτών στο θέμα της ενοικίασης διαμερισμάτων τους σε πρόσφυγες, γιατί φοβούνται για ζημιές. Η διάρκεια του προγράμματος για τους πρόσφυγες/μετανάστες λήγει στο τέλος του 2017 και μετά θα δούμε τι θα γίνει. Η ‘’Αναδοχή‘’ μετανάστη από ελληνικές οικογένειες είναι ακόμη ένα βοηθητικό πρόγραμμα με ενίσχυση 75 ευρώ κατά άτομο. Η τραγωδία θα συμβεί αν η Τουρκία ανοίξει και πάλι τα σύνορά της και μας στείλει νέους πρόσφυγες/μετανάστες.

Ολοκληρώνοντας με το μεταναστευτικό, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην υπόθεση Βόλβης και ειδικά στο απαλλακτικό βούλευμα για τον ίδιο και τον Α. Κουράκη για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση (χωρίς αυτό να σημαίνει πως το τσουχτερό πρόστιμο των 78 εκατ. ευρώ δεν θα πληρωθεί, βλ. http://www.voria.gr/article/apallagi-mpoutari-gia-tis-katigories-stin-ipothesi-volvis). Μίλησε και για τον Αργύρη Ντινόπουλο που το 2010 ανακάτεψε την Ε.Ε. στην υπόθεση ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Η Ε. Ε. δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται εδώ μέσα, είπε ο δήμαρχος.
Άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι η χρηματική βοήθεια προς τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο που έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και θα πρέπει να του συμπαρασταθεί ο δήμος. Κάποιος δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε στον πλούσιο αδερφό του αλλά ο δήμαρχος τόνισε πως ακούει παράπονα για αδιαφορία του δήμου.
Μίλησε και για τη μετακίνηση του Συμπαραστάτη του Δημότη από το δημαρχιακό μέγαρο και θεώρησε άδικα τα παράπονα καθώς πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή που δεν έχει σχέση με το δήμο. Άλλωστε ούτε ο Συνήγορος του Πολίτη δεν είναι ακόμη εγκατεστημένος στο δημαρχείο.
Επιτέθηκε με ειρωνεία στον Σ. Καλαφάτη, λέγοντας πως κάνει αντιπολιτευτικά παιχνίδια προσάπτοντας στο δήμαρχο την καθυστέρηση της κατασκευής του μετρό λόγω του ζητήματος της ανακάλυψης των αρχαίων μνημείων στο σταθμό Βενιζέλου. Δεν δίστασε να του πει πως έχει το βλέμμα της ‘’έξυπνης αγελάδας‘’. Βασίστηκε σε ένα επαινετικό προς αυτόν και τον κ. Μυλόπουλο (πρόεδρο της Αττικό Μετρό Θες/νίκης)  άρθρο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ‘’Ποντίκι‘’ (βλ. http://www.topontiki.gr/article/172434/stin-teliki-eytheia-metro-thessalonikis-anamenetai-na-oloklirothei-teli-toy-2016), όπου προβλέπεται το τέλος της κατασκευής του Μετρό το 2016. Τελείωσε λέγοντας πως μέχρι το 2020 θα γίνει και αρχαιολογική πλάζα, κάτι που ούτε ξέρει τι σημαίνει ο Καλαφάτης, που μαζί με τον Σιμόπουλο του υπουργείου υποδομών  ήθελαν να ξεφορτωθούν τα αρχαία. Παραθέτουμε  εμείς εδώ ένα σύνδεσμο όπου ο ίδιος ο κ. Μυλόπουλος εύχεται το μετρό να τελειώσει το 2020 http://www.ypodomes.com/index.php/statheri-troxia/metro/athinas/item/35231-mylopoulos-to-metro-os-ergo-viosimis-anaptyksis .
Κάπου εδώ τελειώνουμε την αναφορά μας που κατά τη γνώμη μας περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα θέματα που αναπτύχθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Θα τα ξαναπούμε τον Αύγουστο λόγω του καλοκαιριού που μεσολαβεί.

  Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.

Η παρακολούθηση των πεπραγμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργείται από τον Τομέα ΟΤΑ του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης, με συστηματική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8/2/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου