Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 13 & 27/6/2016


Οι συνεδριάσεις στις 13 & 27 Ιουνίου 2016


   Τα δημοτικά νέα του Ιουνίου είναι πολλά και σημαντικά, θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε συνοπτικά τα σπουδαιότερα στο ενημερωτικό δελτίο μας.

   Κατ’ αρχήν εκείνο που αξίζει να αναφερθεί είναι οι αναταράξεις που παρουσιάστηκαν στη
δημοτική παράταξη Μπουτάρη ‘’Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη‘’. Αυτό συνέβη αμέσως μετά την επιστροφή του δημάρχου από τις ΗΠΑ, όπου πήγε κυρίως για να συγκεντρώσει χορηγίες για την ανέγερση  Μουσείου  Ολοκαυτώματος στην πόλη μας. Το ταξίδι ξεκίνησε στις 29 Μαΐου και έληξε στις 8 Ιουνίου. Εκτός από το δήμαρχο ταξίδεψαν μαζί του δύο αντιδήμαρχοι και δύο ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου. Παραθέτουμε στο σημείο αυτό την αντίδραση του Κ. Ζέρβα, σχετικά με το κόστος του ταξιδιού που δημοσιεύτηκε στην εφημερ. Μακεδονία με τίτλο «Πρωτοβουλία»: Μαλλιά κουβάρια για το ταξίδι Μπουτάρη στις ΗΠΑ. Στα μαχαίρια για το κόστος της μετάβασης κορυφαία στελέχη της διοίκησης»: http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Protovoylia__Mallia_koyvaria_gia_to_taxidi_Mpoytari_stis_IPA 

   Υποθέτουμε, όπως θα δούμε και πιο κάτω, πως οι βασικοί λόγοι της αντιπαλότητας αυτής είναι άλλοι. Εμείς με τον απλοϊκό τρόπο μας την μεταφράζουμε ως παραγκώνιση του ενός και εύνοια ενός άλλου. Αυτό το λέμε γιατί οι δημοτικοί και πολιτικοί ‘’άρχοντες‘’ του τόπου, διαχρονικά, δεν μας έχουν δώσει αποδείξεις πως νοιάζονται για το καλό της τσέπης των δημοτών και πολιτών, αλλά κυρίως για την προσωπική προβολή τους. Δείτε και μόνοι σας δύο συνεντεύξεις, μία του Γ. Μπουτάρη και μία του Κ. Ζέρβα. Η πρώτη έχει τίτλο «O Γιάννης Μπουτάρης «σπάει» τη σιωπή του! «Δεν θα μαντρώσω κανέναν…» http://www.karfitsa.gr/2016/06/17/o-giannis-mpoytais-paei-ti-siopi-toy/.




Μάικλ Μπλούμπεργκ

   Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Μπουτάρης παραδέχεται πως το κράτος απομακρύνεται και αφήνει ελεύθερους τους δημάρχους να συνάπτουν διεθνείς σχέσεις. Από πληροφορίες που έχουμε, ο δήμαρχος συνάπτει σχέσεις με ιδρύματα  (‘’Ροκφέλερ‘’,  ‘’Ωνάση‘’, ‘’Νιάρχου‘’) ,και επιδιώκει και συνεργασία με το οικονομικό ίδρυμα ‘’Μπλούμπεργκ‘’, το οποίο ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει καμπάνια για τον τουρισμό στην πόλη μας, όπως χρηματοδοτεί πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων με 1.000.000 με το όνομα ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ http://www.synathina.gr/. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ "ενδιαφέρεται" για τη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στα δρώμενα της πόλης και τη δημιουργία της ‘’Κοινωνίας των Πολιτών‘’ στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Γιατί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τον κ. Μπλούμπεργκ; Γιατί αυτή η ξακουστή  ‘’νέα κοινωνία‘’ θα αντικαταστήσει τις δομές του κράτους το οποίο παντού οδεύει προς διάλυση. Επειδή τα κράτη ‘’απέτυχαν‘’ καλούνται οι πολίτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να χρηματοδοτούνται για τις δράσεις τους, να ιδρύσουν ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις), διαφόρους συλλόγους –ακόμη και και ως μεμονωμένοι πολίτες καλοί είναι. Οι ομάδες που
συμμετέχουν στην πλατφόρμα αυτή είναι πολλές. Π.χ. πίσω από τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλων συνεταιρισμών κρύβεται το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. Φαίνεται παίρνουν μέσα από εκεί το ΕΣΠΑ, κατακερματίζουν την κοινωνία και την κάνουν εξαρτώμενη, βλ.
http://gr.boell.org/el/katigories/oikologia-oikonomia

   Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε μια άποψη σχετικά με το θέμα των ‘’ομάδων ενεργών πολιτών‘’ (θα ταίριαζε για την Ελλάδα το ‘’ανενεργών ξυπολυτών‘’) που βρίσκουμε πως έχει ενδιαφέρον να διαβαστεί  https://athens.indymedia.org/post/1547641/.

 

  Αυτά τα ωραία  δεν γίνονται μόνο στην Αθήνα, γίνονται και εδώ, σε μικρότερη κλίμακα, βλ. http://odigos.biz/tag/%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7/. Φυσικά, οι ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών  δικαιούνται επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Συστήνεται ειδικό ταμείο για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που ονομάζεται και Κ.ΑΛ.Ο., δηλαδή Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία. Μέχρι και η Εκκλησία συμμετέχει στα κονδύλια ΕΣΠΑ φτιάχνοντας ΚΟΙΝΣΕΠ. Διαβάστε παρακαλώ:  http://www.social-economy.com/koinsep-pantokrator.html. Επίσης και πολλοί επιχειρηματίες επιδίδονται στο νέο εφεύρημα. Εμείς γιατί καθόμαστε ακόμη; Συγχωρέστε το ειρωνικό  ύφος αλλά μετά αν αναρωτηθούμε ξανά γιατί ο κόσμος δεν κινείται να σωθεί, να μια απάντηση. Μυρίστηκε χρήμα και φτιάχνει συνεταιριστικές επιχειρήσεις! Βρήκε τη λύση: Ας φτιάξουμε ένα συνεταιρισμό για το νερό, τα σκουπίδια κ.τ.λ. και τα προβλήματα λύθηκαν! Εγινε μέχρι και δημοψήφισμα soste to nero, έγινε και η Κ136, αλλά η ΕΥΑΘ πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και ετοιμάζεται να ξεπουληθεί!

 

  Συνεχίζοντας έχουμε να πούμε πως ο κ. Μπουτάρης είχε επαφές με ανθρώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας με σκοπό να αντλήσει δάνεια: http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/thessaloniki-erxontai-ta-dimotika-omologa-epafes-me-pagkosmia-trapeza-kai-etep-gia-daneio-50ekate/. Παρατηρούμε την ίδια πορεία που οδήγησε κράτη και νοικοκυριά στη χρεοκοπία. Πάρτε δάνεια!


Ο πρ. αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Ζέρβας σε ενδιαφέρουσα πόζα

   Η άποψη που εκφράζει ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Ζέρβας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Thessnews'' βρίσκεται εδώ: http://www.thestival.gr/policy/self-government/item/246868-zerbas-se-dimarxo-thessalonikis-den-eisai-o-mpoutaris-poy-gnorisa.
Το ενδιαφέρον στη συνέντευξη αυτή είναι πως η αργοπορία του Ζέρβα να ασκήσει έφεση στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, του στοίχισε τη θέση του αντιδημάρχου. Δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους που γίνονται κλωτσοσκούφια μην έχοντας μόνιμη δουλειά αλλά για τη σύγκρουσή του με τον δήμαρχο.


   Όσο για τις διεθνείς σχέσεις στις οποίες επιδίδεται ο δήμαρχος, είναι σχέσεις με ιδρύματα που ανήκουν στην ελίτ του πλούτου και καμιά καλή προοπτική δε δίνουν για τον απλό κόσμο της δουλειάς και της ανέχειας. Πόσο μάλλον που λόγω της χρεοκοπίας στην οποία οδηγηθήκαμε, πιθανότατα έρχονται να αρπάξουν κανένα καλό φιλέτο παρά να βοηθήσουν.

 

   Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 13 Ιουνίου, ο δήμαρχος κέρασε όλους για τα 74 γενέθλιά του και ζήτησε ως δώρο γενεθλίων πιο ενεργή φροντίδα των πολιτών στα πράγματα της πόλης τους. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, γίνεται ολοφάνερο πως οι πολίτες δικαίως  αισθάνονται προδομένοι από όλους και το τελευταίο που σκέπτονται είναι μια αρμονική συνεργασία με δήμους που πετάνε τα λεφτά του σε εταιρείες ανίκανες να φέρουν σε πέρας το έργο που τους δίνεται: http://www.voria.gr/article/klisti-siskepsi-sto-grafio-mpoutari-enopsi-tou-simerinou-ds. Επιπλέον, την ώρα που ο δήμαρχος με τους δικούς του ζητούσε να εγκριθεί η συνέχιση της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία λογισμικών συστημάτων, ετοιμαζόταν για νέο διαγωνισμό με άλλη εταιρεία παράλληλων δραστηριοτήτων, η οποία θα αναβάθμιζε το ίδιο λογισμικό και θα πρόσθετε νέες υπηρεσίες, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές. Ο διαγωνισμός θα κόστιζε 800.000 ευρώ. Μετά από έντονες αντιδράσεις και μελών της Πρωτοβουλίας, το θέμα αποσύρθηκε.


   Άλλο θέμα που αξίζει να αναφερθεί είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι (συμβασιούχοι) στην
καθαριότητα, που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις 28 Ιουνίου. Συζητούσαν για ένα δίλημμα που θα το βρίσκουμε πάντα μπροστά μας: ‘’Να πάμε με τα νερά τους; Να είμαστε υποτακτικοί σ’ αυτούς, μήπως χάσουμε τη δουλειά μας (οκτάμηνες συμβάσεις) ή να έρθουμε σε δυναμική αντιπαράθεση  ρισκάροντας την επόμενη σύμβαση‘’; Τι να απαντήσεις σ’ αυτούς τους απόλυτα εξαρτώμενους ανθρώπους, που  ζουν οι ίδιοι και θρέφουν και οικογένειες  με τα 600 ευρώ αμοιβή το μήνα;


   Μέσα στην αίθουσα επικρατούσε αναβρασμός και ένταση. Όχι για κάτι σοβαρό όπως αποδείχτηκε στο τέλος αλλά για ‘’να  είχαμε να λέγαμε‘’. Το θέμα ήταν οι αντιδράσεις χωρίς ονόματα, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς σοβαρή πρόθεση, που αφορούσε τα πρόστιμα που διαγράφονται κατά 50% από παραβάτες επιχειρηματίες. Ροκάνισαν την ώρα μέχρι να εμφανιστεί ο δήμαρχος κατά τις 9 η ώρα -γιατί κάπου αλλού βρισκόταν. Διαβάστε το θέμα του καβγά για το οποίο μίλησαν όλοι  οι υπεύθυνοι χωρίς να πουν τίποτε http://voria.gr/index.php/article/vgikan-ta-macheria-sto-dimo-thessalonikis-gia-ti-miosi-ton-prostimon.


   Στο μεταξύ, μαθαίνουμε πως η εφορία κάλεσε το δήμο να πληρώσει πρόστιμο 7.500.000 ευρώ, λόγω της νέας μαύρης τρύπας στα οικονομικά του λόγω της νεο-ανακαλυφθείσας υπεξαίρεσης των εισφορών των δημοτικών υπαλλήλων από Σαξώνη και Λεμούσια. Ο δήμαρχος προσπάθησε να τα πληρώσει από τα ανταποδοτικά τέλη αλλά η αποκεντρωμένη διοίκηση του το απαγόρευσε και τα εκατομμύρια επέστρεψαν στον κωδικό των ανταποδοτικών τελών του προϋπολογισμού. Τα τέλη είναι μόνο για ανταπόδοση σε υπηρεσίες προς τους πολίτες, όχι για άλλο σκοπό.


   Ο κ. Δημητριάδης  των ΕΝΤΑΞΕΙ κατήγγειλε την ελλιπή ενημέρωση από την αντιδήμαρχο οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα σχετικά με το ποσό των αποζημιώσεων που οφείλει ο δήμος σε πολίτες καθώς και την υποβάθμιση του θέματος: http://www.seleo.gr/thessalonikh/215012-terastia-ta-xrei-apo-tis-apallotrioseis-sto-dimo-thessalonikis-se-amixania-i-dioikisi-tou-dimou#.V3ZWTjgkpMx

 

   Τελικά, μας έπνιξαν τα χρέη αγαπητοί φίλοι. Εκτός από το δημόσιο χρέος έχουμε και άλλα για τα οποία επί χρόνια κανείς δεν μιλούσε. Μια που ως λαός είμαστε καλοπληρωτές, ήρθε η ώρα να καλυφθούν όλες οι οικονομικές τρύπες. Χαρά στην ανθεκτικότητά μας, που λέει και ο Ροκφέλερ (Ανθεκτικές Πόλεις, ιδρύματος Ροκφέλερ). Μετά το θέμα που σήκωσε ο Σωκράτης Δημητριάδης, ανέβηκε στο βήμα του συμβουλίου ο Σ. Καλαφάτης και επανέφερε το θέμα της ‘’Υπόθεσης της Βόλβης‘’. Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης ερευνούν το θέμα. Πρότεινε να γίνει ειδική συζήτηση μόνο για την υπόθεση αυτή. Συνοπτική αναφορά θα βρείτε στην στην ιστοσελίδα των ΕΝΤΑΞΕΙ: http://www.entaxei2014.gr/20160628b/. Σεισμός που θα πλήξει την πόλη ονομάζει την υπόθεση αυτή. Βλέπουμε καμιά τρόικα να έρχεται κι εδώ; 


Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.


Η παρακολούθηση των πεπραγμένων του Δήμου Θεσσαλονίκης διενεργείται από τον Τομέα ΟΤΑ του ΕΠΑΜ Θεσσαλονίκης, με συστηματική παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις 8/2/2016.
 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου