Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Το ΕΠΑΜ για το προσφυγικό ζήτημα



Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ, δημοσιοποιεί την Εσωτερική Ενημέρωση - Επιστολή, στο ζήτημα του προσφυγικού και της αντιμετώπισης - διαχείρισής του, που εστάλη προς τα μέλη στις 2 Μαρτίου 2016.

Η απόφαση για την δημοσιοποίηση της Εσωτερικής Επιστολής, έρχεται να αποκαταστήσει δημόσια την θέση και την τοποθέτηση του ΕΠΑΜ για το προσφυγικό, απέναντι στις προσπάθειες σπίλωσης του Μετώπου και την δημιουργία συγκεκριμένων εντυπώσεων προς την κοινή γνώμη, που σκοπό έχουν να φαλκιδεύσουν τον πατριωτικό - δημοκρατικό χαρακτήρα της Οργάνωσης.

Έρχεται προς επίρρωση και συνέχεια όλων των προηγούμενων Ανακοινώσεων και δημόσιων θέσεων του ΕΠΑΜ για το προσφυγικό, και ιδιαίτερα του Ψηφίσματος του 4ου Συνεδρίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ
27 Μαρτίου 2016

Εσωτερική Ενημέρωση προς όλα τα μέλη του ΕΠΑΜ για το προσφυγικό

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές.

Στο επόμενο διάστημα, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα, λόγω των μεταναστευτικών ροών, προσφύγων και άλλων. Οι πληροφορίες που συλλέγουμε μιλάνε για πάνω από 500.000 ανθρώπους, το λιγότερο, που θα θελήσουν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Ήδη παρατηρείται και καταγράφεται μια σαφής τάση αύξησης των Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων σε άλλα μέρη της Ελλάδας εκτός από τα νησιά, γεγονός που επιβεβαιώνει τον φόβο μας ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα σαν μόνιμο χώρο εγκατάστασης προσφύγων και την Τουρκία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για δικό της όφελος, τις παράνομες διαχρονικές απαιτήσεις της στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι, να βρεθούμε το επόμενο διάστημα μπροστά από κινητοποιήσεις πολιτών και οργανωμένων αντίπαλων ομάδων εκεί που θα επιχειρηθεί να στηθούν Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, (νεολογισμός - hot spots) που είτε θα υποστηρίζουν τα ανοικτά σύνορα και την αθρόα εισροή προσφύγων, είτε θα προσδοκούν να εξασφαλίσουν κομματικά και πολιτικά οφέλη από την παρουσία των προσφύγων αναπτύσσοντας  ρατσιστικά αντανακλαστικά στους πολίτες, είτε θα βρεθούν εκεί ως απλοί πολίτες απέναντι σε μια κατάσταση που η τοπική κοινωνία και ο τόπος τους δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.

Τελικά ποιος είναι ο ρατσιστής και από ποιόν κινδυνεύουμε;



του Δημήτρη Καζάκη

"Οι ορδές των μουσουλμάνων έρχονται, κρυφτείτε!..." Αυτό είναι το μήνυμα που με σύστημα διακινείται από τα επίσημα μέσα προπαγάνδας στους πληθυσμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Ποτέ άλλοτε -τουλάχιστον από την εποχή της ανόδου του ναζισμού στην Ευρώπη- δεν υπήρξε μια τόσο οργανωμένη και πλατιά εκστρατεία μαζικής υστερίας.

Τελικά από ποιους κινδυνεύουμε; Από τους μουσουλμάνους, ή από τους Ευρωπαίους; Ποιοι είναι εκείνοι που διαλύουν με σύστημα ολόκληρη την Ανατολή κι όχι μόνο; Ποιοι είναι εκείνοι που δημιούργησαν τους τζιχαδιστές και τους επιτρέπουν ακόμη και τώρα να κατέχουν σημαντικό μέρος της Συρίας και του Ιράκ; Ποιοι είναι εκείνοι που στήνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τα θύματά τους, δηλαδή για τα εκατομμύρια προσφύγων που οι ίδιοι και οι πόλεμοι που διεξάγουν, δημιούργησαν;

Αλήθεια οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε κέντρο κράτησης προσφύγων για ολόκληρη την Ευρώπη; Οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που αρνούνται στην πατρίδα μας κάθε κυριαρχικό δικαίωμα; Οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα να μην αναγνωρίζει την προσφυγική ιδιότητα στους πρόσφυγες, προκειμένου να εγκλωβίζονται εδώ; Οι μουσουλμάνοι είναι εκείνοι που κρατάνε σκόπιμα τις μάζες των εγκλωβισμένων προσφύγων σε συνθήκες τραγικής εξαθλίωσης, προκειμένου να τους εξωθήσουν σε εξέγερση ώστε να την καταστείλουν με αίμα;

Για το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες



Ανακοίνωση

Το ΕΠΑΜ καταδικάζει την τρομοκρατία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Από κάθε ομάδα ή οργάνωση, λευκή ή έγχρωμη, φονταμελι-στική ή ιδεολογική, μυστική ή φανερή. Είναι πράξη απεχθής και ειδεχθής που εκθρέφει το μίσος και τον φθόνο, απηχεί τα πιο σκοτεινά κίνητρα, και αντιστοιχεί στις πιο αποτρόπαιες πράξεις και σκοπιμότητες που γεννούν τα αρρωστημένα μυαλά της ανθρωπότητας.

Όμως το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αποτέλεσμα και προϊόν της απάνθρωπης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σε κρυφές συμμαχίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους δορυφόρους τους, έχουν εξαπολύσει την δική τους τρομοκρατία με την μορφή του πολέμου, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα, της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής αντίστοιχα.

Ανεξάρτητα του ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από την ενέργεια αυτή, όπως και την προηγούμενη στο Παρίσι, οι μεγαλοσχήμονες ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έρχονται σήμερα να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα, για τα θύματα και τους θανάτους που οι ίδιοι με την πολιτική τους προκάλεσαν. Δολοφόνοι, υποκριτές, και μακελάρηδες των λαών, επανασχεδιάζουν χάρτες με ανθρώπινο αίμα: αλλού καταργούν σύνορα και καταλύουν χώρες, αλλού υψώνουν φράχτες δημιουργώντας στρατόπεδα συγκέντρωσης! Τα σύγχρονα Νταχάου της ντροπής, της κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ίδιας της υπόστασης της ανθρώπινης ζωής.

Τρομοκρατία στην Ευρώπη, τρομοκρατία στην Συρία... Τρομοκρατία όμως και στην Τουρκία την Υεμένη και την Σαουδική Αραβία. Μόνο που εκεί, στους κρυφούς και φανερούς συμμάχους της Ευρώπης και των ΗΠΑ η τρομοκρατία είναι κρατική, είναι νόμιμη και άρα «ηθική». Και για την Διεθνή Κοινότητα «απόκρυφη», ως μη γενόμενη! Γιατί η κρατική τρομοκρατία της κυβέρνησης Ερντογκάν στις περιοχές των Κούρδων, όπου ολόκληρες πόλεις αφανίζονται και αθώοι πολίτες σφαγιάζονται, ασκείται στο όνομα της επιβολής της απολυταρχίας του τουρκικού καθεστώτος, του νόμου και της τάξης όπως την αντιλαμβάνονται οι απανταχού κυβερνητικοί τρομοκράτες και οι χορηγοί τους.

Εκεί ζούν οι υποδεέστεροι, οι απολίτιστοι ανατολίτες και οι μελαμψοί! Εκεί ζούν οι άνθρωποι του κατώτερου θεού και τα παιδιά τους! Σπανίως θα ακούσουμε κάτι για την τρομοκρατία που υφίστανται. Τρομοκρατία που εξελίσσεται σε πραγματική γενοκτονία και αφανισμό. Τα δάκρυα της πολιτισμένης Δύσης είναι πολύτιμα. Δεν σπαταλούνται. Δεν θα τα δούμε για τους θανάτους αυτής της τρομοκρατίας. Δεν θα ακούσουμε κανένα καθεστωτικό κόμμα, κανένα καθεστωτικό ΜΜΕ, να ασχολείται. Ούτε και στην πατρίδα μας.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τα θύματα της τρομοκρατίας



του Δημήτρη Καζάκη

Την περασμένη εβδομάδα συνεργεία δημοσιογράφων κατόρθωσαν να μπουν στην πόλη Τσίζρε της Τουρκίας. Αυτό που αντίκρισαν ξεπερνά ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία. Η πόλη έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην επαρχία Σιρνάκ της Ανατολίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, στο τριεθνές. Κατοικείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους και ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου σε 120 χιλιάδες. Είναι περιτριγυρισμένη από τον Τίγρη στα βόρεια, ανατολικά και νότια. Αυτό έδωσε και το όνομά της, που σημαίνει "νησί" στα αραβικά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τουρκικός στρατός ανέλαβε να εκκαθαρίσει την πόλη από τους "τρομοκράτες" του PKK. Ξεκίνησε με μπαράζ πυροβολικού και συνέχισε με άρματα μάχης και ειδικές δυνάμεις. Η σφαγή είναι ολοκληρωτική. Κανείς δεν ξέρει το συνολικό αριθμό των θυμάτων. Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε χιλιάδες.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο υπουργός Άμυνας έσπευσε στην Ουάσιγκτον να δηλώσει υποταγή στους σιωνιστές του Ισραήλ



του Δημήτρη Καζάκη

Πόσο συχνά βλέπεις εν ενεργεία υπουργό σε εκδήλωση ιδιωτικού λόμπι συμφερόντων; Και μάλιστα ξένης χώρας; Τι συμπέρασμα θα έβγαζες αν τον έβλεπες; Η κοινή λογική λέει ότι κατ' ελάχιστο είναι ταυτισμένος με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί αυτό το λόμπι.

Για ποιόν μιλάμε; Μα για ποιόν άλλον; Τον φερόμενο ως υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, κ. Πάνο Καμμένο. Ο εν λόγω κύριος, που το όνομά του σαφώς έχει ξεπεράσει τη φήμη του ομοϊδεάτη του και ομογάλακτού του Νορβηγού Βίντκουν Κουίσλιγκ, έτρεξε να παραβρεθεί στην ετήσια σύνοδο της AIPAC στην Ουάσιγκτον. Για όσους δεν γνωρίζουν, η AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) είναι μια ομάδα πολιτικής πίεσης (lobby) για την προώθηση των συμφερόντων του Ισραήλ.

Αρχικά ονομαζόταν American Zionist Committee for Public Affairs, δηλαδή Αμερικανική Σιωνιστική Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων και ήταν επίσημα παρακλάδι του Αμερικανικού Σιωνιστικού Συμβουλίου. Άλλαξε ονομασία το 1963, αλλά επί της ουσίας παραμένει το πιο ισχυρό lobby των σιωνιστών στις ΗΠΑ και παγκόσμια. Με μοναδικό σκοπό να υποστηρίζει το κράτος του Ισραήλ, η AIPAC θα έπρεπε να καταγράφεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως εκπρόσωπος ξένης δύναμης. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κωφεύει, ενώ η Επιτροπή αρνείται ότι λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ισραήλ, έστω κι αν έχει αποδειχθεί πολλές φορές το αντίθετο.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες οι νεοναζί ηγέτες της ΕΕ.



του Δημήτρη Καζάκη

Έκλεισε επί της αρχής η συμφωνία ανάμεσα ΕΕ και Τουρκία για τον έλεγχο της ροής των προσφύγων. Η ΕΕ μαζί με την Τουρκία αρνείται επίσημα να μεταχειρίζεται τους πρόσφυγες ως τέτοιους, ώστε να μπορεί επιλεκτικά να χορηγεί άσυλο, να μπορεί να τους επιστρέφει πίσω και γενικά να τους μεταχειρίζεται κατά το δοκούν έξω από τις προβλέψεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τις διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα. Τώρα πια οι πρόσφυγες θα βαφτίζονται παράνομοι μετανάστες και θα αντιμετωπίζονται ως "εισβολείς" έτσι ώστε να μπορούν να τους κρατούν σε στρατόπεδα κράτησης και να τους μεταχειρίζονται ως αλλοδαπούς χωρίς δικαιώματα.

Φυσικά η Ελλάδα θα είναι ο χώρος μετακομιδής των δύστυχων με σκοπό τη διαλογή για θέσεις επανεγκατάστασης (resettlement) από θέσεις μετεγκατάστασης (relocation), όπως ονομάζονταν παλιότερα. Η Ελλάδα λοιπόν συμφώνησε να μεταβληθεί σ' ένα τεράστιο στρατόπεδο κράτησης με πάνω από 30 hot spots και ευρεία διασπορά όσων κρίνονται -άγνωστο με ποια κριτήρια και από ποιόν- ότι πρέπει να εγκλωβιστούν στη χώρα. Οι υπόλοιποι θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ανεξάρτητα από το αν θα είναι πρόσφυγες από τη Συρία, ή όχι.

Στην ίδια συμφωνία των "28" η Ελλάδα αποδέχεται όχι μόνο να μετατρέψει την επικράτειά της σ' ένα τεράστιο στρατόπεδο κράτησης προσφύγων και να υπογράψει διμερή συμφωνία με την Τουρκία για την εγκατάσταση δικών της αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψουν όλες τις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες, με αυτή που αφορά την παρουσία τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά να αναφέρεται συγκεκριμένα στο προσχέδιο των "28". Η Ελλάδα θα πρέπει, επίσης, να διασφαλίσει ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ήδη στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν σε "κέντρα υποδοχής" στην ενδοχώρα.

Μπορεί να υπάρξει ευρώ και ΕΕ χωρίς λιτότητα;



του Δημήτρη Καζάκη

Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Όλα τα μεγάλα μυαλά θα μαζευτούν για να συσκεφθούν τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει ευρώ, ευρωζώνη, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς λιτότητα. Δηλαδή πώς μπορεί να γίνει φυτοφάγο ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά στην ιστορία της παγκόσμιας αγοράς.

Η αναζήτηση αυτή έχει τόση αξία όση και εκείνη του μεσαίωνα ανάμεσα στους καλόγερους του παπισμού, που φιλονικούσαν εναγωνίως για το φύλο των αγγέλων. Ή σαν εκείνη ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες των μεγάλων αποικιακών αυτοκρατοριών των αρχών του 20ου αιώνα, που ενώ προσυπέγραφαν την αποικιοκρατία επιθυμούσαν ταυτόχρονα να εξανθρωπίσουν τις μεθόδους της.

Το ίδιο και η σημερινή αριστερά των ευρωλιγούρηδων. Την ίδια ώρα που υπηρετεί πιστά τις χειρότερες πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε βάρος της εργασίας και της κοινωνίας από την εποχή του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, στήνει συνέδρια για να τις καταδικάσει. Επιχειρεί να εξαπατήσει τα θύματά της, για να μην αμφισβητήσουν τις βάσεις, τα θεμέλια κι ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωένωσης.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Δήλωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ αναφορικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Τουρκίας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αναφορικά με την δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου το ΕΠΑΜ επισημάνει τα εξής:

1. Η δήλωση αναφέρει στο σημείο 1 ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα, βοηθούμενες από την ΕΕ, θεσμούς και οργανώσεις, θα κάνουν τα αναγκαία βήματα και θα συμφωνήσουν σε απαραίτητες διμερείς ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων σε Ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από την 20η Μαρτίου για να διασφαλισθεί ο συντονισμός και να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία των εν λόγω ρυθμίσεων……».

Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή θα φθάσουν οι πρώτοι Τούρκοι αξιωματούχοι στα Ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ΕΠΑΜ με την δήλωση του της 13ης Μαρτίου κατήγγειλε την πράξη αυτή και πρότεινε την εγκατάσταση παρατηρητών του ΟΗΕ στα Τουρκικά παράλια για την ταυτοποίηση των προσφύγων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» αναφέρει και τα εξής: «Ο χώρος στον οποίον η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση είναι τα νησιά του Αιγαίου που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο». Ο κος Τσίπρας εγνώριζε την θέση αυτή του Τούρκου Πρωθυπουργού και παρόλα αυτά δεν επέμενε να απαλειφθεί αυτή η πρόταση.

2. Δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη των 50.000 προσφύγων και μεταναστών που είναι ήδη στην Ελλάδα και οι οποίοι φαίνεται ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα, μαζί με όλους τους υπόλοιπους που θα έλθουν -και καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για να αποτραπεί η έλευσή τους και ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας σε αυτή την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που συνυπέγραψε ο κος Τσίπρας.

3. Ενώ η δήλωση εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια για την βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Άγκυρα, δεν υπάρχει καμιά αναφορά για την σφαγή του Κουρδικού λαού από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Τουρκία.

Το ΕΠΑΜ καταδικάζει την προδοτική στάση του Αλέξη Τσίπρα και καλεί τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ιδίως στα νησιά να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση Τούρκων εκεί.

Αθήνα 19 Μαρτίου 2016
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Τι σηματοδοτεί το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία και η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία;



του Δημήτρη Καζάκη

Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα της Τουρκίας με πάνω από 37 νεκρούς. Την ίδια περίπου ώρα που ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωνε την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία. Συνδέονται αυτά τα δυο γεγονότα;

Η τρομοκρατική ενέργεια αποδόθηκε σχεδόν αμέσως σε Κούρδους μαχητές, και έτσι η κυβέρνηση της Τουρκίας ξεκίνησε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στα νοτιοανατολικά της χώρας και το Ιράκ ως "αντίποινα". Και μόνο το γεγονός αυτό, αλλά και το νέο δόγμα ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που εξήγγειλε ο Ερντογάν, θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια.

Συνολικά 169 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι ενέργειες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει -εντελώς αυθαίρετα- δικτατορικές εξουσίες εναντίον κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Λίγες ώρες μετά το νέο μακελειό στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης» για να περιλάβει και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, που είναι το ίδιο ένοχοι. Έτσι, οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στη δικτατορική και τρομοκρατική πολιτική του Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας, μπορεί κάλλιστα να ενοχοποιηθεί ως συνεργός της τρομοκρατίας.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Η ευρωζώνη υπό συνθήκες κλιμακούμενης κατάρρευσης



του Δημήτρη Καζάκη

Η τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει στο 0% το επιτόκιο κύριας χρηματοδότησης και στο -0,40% το επιτόκιο καταθέσεων, ισοδυναμεί μ' ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του ευρώ. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ υιοθετήθηκε υποτίθεται για να αποτραπεί η διολίσθηση σε αποπληθωρισμό ολόκληρης της ευρωζώνης.

Η απειλή του αποπληθωρισμού.

Η αλήθεια είναι ότι κανένα μέτρο νομισματικής πολιτικής και επιτοκίων δεν πρόκειται να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό. Στη μέγγενη του αποπληθωρισμού βρίσκεται πρώτα και κύρια η Ελλάδα από το 2013. H Ισπανία ακολουθεί κατά πόδας από το 2014. Η Κύπρος το ίδιο και η Πορτογαλία. Η Ιρλανδία έχει ξεκινήσει να βυθίζεται σε αποπληθωρισμό το 2015.

Η Γερμανία βρίσκεται στο όριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήδη αντιμετωπίζουν το φάσμα του αποπληθωρισμού. Ολόκληρη η ευρωζώνη, αλλά και συνολικά η οικονομία της ΕΕ το 2015 πέρασαν το κατώφλι του αποπληθωρισμού σημειώνοντας 0% πληθωρισμό. Τους πρώτους μήνες του 2016 ο αποπληθωρισμός εμφανίστηκε με έντονα αρνητικούς ρυθμούς, κάτι που εξανάγκασε την ΕΚΤ να πάρει την απόφαση για νέα μείωση επιτοκίων.

Τι είναι αποπληθωρισμός;

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Για την εγκατάσταση Τούρκων παρατηρητών στα Ελληνικά νησιά



Ανακοίνωση

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σήμερα ότι «Τούρκοι υπάλληλοι στα Ελληνικά νησιά θα συντονίζουν την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία».

Με την πράξη αυτή πραγματοποιείται το πρώτο ουσιαστικό βήμα παράδοσης των Ελληνικών νησιών στην Τουρκία. Κατά την πάγια Τουρκική πρακτική, κάθε Τούρκος παρατηρητής, θα συνοδεύεται από πολυμελές βοηθητικό προσωπικό και θα ζητηθεί η παραχώρηση γραφείου ή κτιρίου, όπου θα αναρτηθεί η ημισέληνος. Μετά θα ζητηθεί η προστασία του γραφείου ή κτιρίου από τουρκική αστυνομία. Και κάποια στιγμή, το κτίριο ή θα ανατιναχθεί, ή θα πυρποληθεί από πράκτορες της γείτονος και θα κληθούν οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν το νησί για την προστασία του Τούρκικου προσωπικού.

Υπενθυμίζεται η έκρηξη βόμβας την 4η Σεπτεμβρίου 1955 στο Μουσείο Ατατούρκ από Τούρκο πράκτορα στην Θεσσαλονίκη, που οδήγησε την επομένη στην καταστροφή του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζεται επίσης το Τουρκικό σχέδιο Ergenekon, που προέβλεπε πράξεις πρόκλησης κατά της Ελλάδος, από την δολοφονία του Οικουμενικού Πατριάρχη μέχρι την κατάρριψη Τούρκικου αεροπλάνου, προκειμένου να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δυο Κρατών και αυτό το 2003.

Το ΕΠΑΜ καταγγέλει απερίφραστα την προδοτική στάση του κου Τσίπρα και της συνοδείας του, οι οποίοι ανιστόρητοι όντες, αγνοούν με άτιμο τρόπο το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοι μας για την απελευθέρωση των Ελληνικών νησιών. Αγνοεί ακόμα ο κ. Τσίπρας την γενοκτονία των Ελλήνων της Σμύρνης, με την ιταμή δήλωση ότι τάχα «η Σμύρνη είναι μια πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και της αδελφοσύνης στο Αιγαίο».

Το ΕΠΑΜ αντίθετα προτείνει την εγκατάσταση παρατηρητών του ΟΗΕ στα Τουρκικά παράλια για να γίνονται εκεί οι διαδικασίες ταυτοποίησης, ώστε να μην χρειάζεται επί ελληνικού εδάφους ο συντονισμός της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία.

Το ΕΠΑΜ καλεί τον Ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους κατοίκους των νησιών να διαδηλώσουν κατά της προδοτικής στάσης του κ. Τσίπρα και να παρεμποδίσει με οιονδήποτε τρόπο την εγκατάσταση Τούρκων παρατηρητών στα νησιά της Ελλάδος.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ
12/3/2016

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ξανά μανά μια από τα ίδια...



του Δημήτρη Καζάκη

Ο κ. Παπαχελάς είναι γνωστός και μη εξαιρετέος. Δεν μπορώ να θυμηθώ δική του εκπομπή "πολιτικού δια-λόγου", η οποία να μην υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες, άλλες της πολιτικής ενημέρωσης. Δεν μπορώ να ξεχάσω το γεγονός ότι ο κ. Παπαχελάς ήταν από τους πρώτους και σε ανύποπτο χρόνο, που πλασάρισαν συστηματικά τον κ. Βαρουφάκη ως "αντίποδα" των μνημονιακών.

Μια ακόμη στημένη αντιμνημονιακή φωνή

Το ποιά κατάληξη είχε αυτό το πλασάρισμα, το ζήσαμε όλοι μας με το χειρότερο δυνατό τρόπο στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσιπροκαμμένου. Κι απ' ότι φαίνεται θα έχει δυστυχώς συνέχεια, γιατί ο κ. Βαρουφάκης και τα αφεντικά του δεν θα ησυχάσουν αν δεν μας φορτώσουν μνημόνιο με διπλό ή παράλληλο νόμισμα.

Τώρα, απ' ότι φαίνεται, ο κ. Παπαχελάς ανέλαβε το πλασάρισμα ενός άλλου "αντιμνημονιακού δέους". Της κ. Κωνσταντοπούλου. Και λέμε απ' ότι φαίνεται, γιατί στον "πολιτικό διάλογο" που είχε μαζί της πριν δυο μέρες, έλειπαν όλες οι αυτονόητες ερωτήσεις. Εκείνες δηλαδή, που ίσως να έφερναν σε δύσκολη θέση την κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά έρχονται αυθόρμητα στο νου οποιουδήποτε έχει παρακολουθήσει την πολιτική πορεία της πρώην προέδρου της Βουλής.

Δεν γνωρίζω, αν οι "ενοχλητικές" ερωτήσεις έλειψαν λόγω προσυνεννόησης -όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πολιτικών αρχηγών, ή δελφίνων που γνωρίζω- ή ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παπαχελά. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Δεν θέλησε με κανέναν τρόπο να "στριμώξει" την κ. Κωνσταντοπούλου. Κι αυτή η αβρότητα από τους δημοσιογραφικούς εκφραστές του καθεστώτος κατοχής, υπηρετεί πάντα σκοπιμότητες άσχετες με το καλό του λαού και της χώρας.

Με σχέδιο ή χωρίς;

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Περί SCHENGEN (Σένγκεν) Ουέ τοις υποκριταίς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα



του Γιώργου Βαζάκα*

Αλήθεια πόσο δήθεν επιδέξια οι φίλοι μας Ευρωπαίοι, «οι εταίροι» μας προωθούν τα συμφέροντά τους στα προβλήματα που και οι ίδιοι δημιουργούν συμμετέχοντας στους πολέμους, που διαλύουν κράτη - έθνη, με αποτέλεσμα τα κύματα μεταναστών και προσφύγων που με διάδρομο την Ελλάδα οδεύουν προς τις χώρες της Ευρώπης!
    
Και να η «επιδεξιότητά» τους: Ενόψει των προσφυγικών - μεταναστευτικών εισροών άρχισαν το σίριαλ των απειλών κατά της Ελλάδας για αποκλεισμό της από τη ζώνη Σένγκεν και σφράγισμα των βόρειων συνόρων της, συνεπικουρούμενοι φυσικά από τις κραυγές των ΜΜΕ (μέσων μαζικής εξαπάτησης), προκαλώντας στην Αθήνα έντονο ενοχικό πανικό σ’ όλο το πολιτικό προσωπικό από την κυβέρνηση Σύριζα - Ανελ μέχρι την αντιπολίτευση. Χωρίς κάποια ένσταση στη βάση των διεθνών συμβάσεων εισέπραξαν από τις εν λόγω απειλές την εντύπωση ότι η χώρα μας για ακόμα μια φορά είναι το κακό παιδί της Ευρώπης, που δεν έκανε τα μαθήματά του και θα αποβληθεί από την τάξη.
  
Και με προϋπόθεση τις απειλές οι εταίροι μας αργά και σταθερά υλοποιούν τους στόχους τους. Και πρώτος τους είναι ο ορισμός αυστηρών προθεσμιών για τη δημιουργία στην Ελλάδα κέντρων ταυτοποίησης των προσφύγων, με εντονότερη την απειλή για αποβολή από τη Σένγκεν, αν υπάρξουν καθυστερήσεις. Και τα κέντρα ταυτοποίησης, τα περίφημα πια hotspots των προσφύγων δημιουργήθηκαν και οι χώροι μονιμότερης «φιλοξενίας» μεταναστών καθιερώθηκαν. Τώρα πια οι προηγούμενες απειλές απομακρύνθηκαν. Η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και άλλοι επίσημοι Ευρωπαίοι εφησυχασμένοι δηλώνουν τώρα πόσο επιζήμιο και παράνομο θα ήταν να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, να κλείσουν τα βόρεια ελληνικά σύνορα και να συνεργαστεί η Ε.Ε. με μια χώρα -την ΠΓΔΜ- που δεν είναι καν μέλος της, εις βάρος μάλιστα μια χώρας - μέλους .