Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι...

Έχετε δει πώς ένα ζημιάρικο παιδί που έχει κάνει την κουτσουκέλα προσπαθεί να δικαιολογηθεί; Αυτή την εικόνα παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη του κ. Χατζηνικολάου τη Δευτέρα που πέρασε. Σαν έφηβος που τρέμει να αναλάβει τις ευθύνες του και επικαλείται κάθε λογής παιδιάστικες δικαιολογίες. Δεν ξέραμε, μας ξεγέλασαν οι εταίροι, οι διπλωμάτες ήταν κακοί μαζί μας, μας τα είπαν προφορικά κι όχι γραπτά και ένα σωρό άλλες παδαριώδεις μπούρδες, που πολύ δύσκολα θα περίμενε κανείς να ακούσει από το στόμα ενός πρωθυπουργού.

Όσο και να προσποιήθηκε τον σοβαρό, ο κ. Τσίπρας δεν κατόρθωσε να κρύψει τον πανικό του. Επίπεδο τραγικά χαμηλό. Οι τεμενάδες στην αποικιοκρατική Ευρώπη ξεπέρασαν ακόμη κι εκείνες που απαιτεί το πιο θρησκόληπτο Ισλάμ. Λες και απευθυνόταν σε ηλίθιους. Ίσως να νιώθει ότι μόνο αυτό το ακροατήριο του έχει απομείνει. Μαζί βέβαια με τη σάρα, τη μάρα και το κακό συναπάντημα που τραβιέται πάντα από τη νομή της εξουσίας, ή προσκυνά τα θεολογικά δόγματα της αριστεράς.

Το ρεζουμέ; Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έχει υποχωρήσει κατά κράτος έναντι των δανειστών και ετοιμάζεται να αποδεχθεί ότι του ζητάνε. Κι ας λέει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα μνημόνια. Λες και 3 μήνες τώρα της δικής του διακυβέρνησης δεν συνεχίζεται η ίδια μνημονιακή πολιτική.

Τα δέχθηκε λοιπόν όλα. Όπως ήταν αναμενόμενο από την στιγμή που δεν επέλεξε την ρήξη και επέτρεψε να οδηγήσουν οι δανειστές τη χώρα σε δημοσιονομικό στραγγαλισμό. Τώρα κλαίγεται μπας και τον λυπηθούμε. Είμαι καλό άτροπο εγκώ, τίμιο, παρακαλώ believe me! Είμαι και αριστερό!

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ο Δ. Καζάκης στην ΕΡΑ Πάτρας — 28 Απριλίου 2015


Ο οικονομολόγος και ιδρυτικό μέλος του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης, στην ΕΡΑ Πάτρας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την ανύπαρκτη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, το διπλό νόμισμα και την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα


.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ο Δ. Καζάκης στον Κρήτη 101.5 FM με την Κ. Πολύζου. 27 Απριλίου 2015.


Δημήτρης Καζάκης: Να πούμε «όχι» στους εκβιασμούς. Ο οικονομολόγος και ιδρυτικό μέλος του Ε.ΠΑ.Μ.Δημήτρης Καζάκης σε μια τηλεφωνική συνέντευξη με την Κατερίνα Πολύζου στην εκπομπή «Καφές και Σχόλια» στον Κρήτη 101.5 FM τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015.

 Δ. Καζάκης: Εδώ και τρεις μήνες βλέπουμε συνεχείς πιέσεις των δανειστών προς τη χώρα, προκειμένου να στραγγαλίσουν τη χώρα… Η κυβέρνηση με την υποχωρητικότητά της, ενθαρρύνει τις πιέσεις. Έπρεπε να έχει κάνει από την αρχή “στάση πληρωμών” και τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει έρθει σε ρήξη με όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή και πρόωρων εκλογών.

 Ο Δ. Καζάκης θα περιοδεύσει στην Κρήτη με πρώτο του σταθμό τα Χανιά, μέσα στο Μάιο.

 

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Πλήρης υποταγή στους «θεσμούς»!





ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για δεύτερη φορά μέσα σε εκατό μέρες διακυβέρνησης της χώρας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε την προσφιλή τακτική των δωσιλογικών κυβερνήσεων της προηγούμενης περιόδου. Προκειμένου να φανεί… «συνεπής» απέναντι στους δανειστές και τοκογλύφους και να εξυπηρετήσει το παράνομο χρέος, προέβη στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ, 41/20-4-2015) που υποχρεώνει τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή Ασφαλιστικούς Φορείς, ΝΠΔΔ (νοσοκομεία, επαγγελματικοί φορείς, κοκ) και ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού, να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επικαλείται «την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης…» προκαλώντας το κοινό αίσθημα και εύλογα ερωτήματα:

– Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται «έκτακτη ανάγκη» η απολύτως προβλέψιμη οικονομική ασφυξία εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθεί απαρέγκλιτα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση της αποικιοκρατικής «Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης»;

– Πόσο ικανή θα είναι η… «διαπραγματευτική» ισχύς της κυβέρνησης, όταν θα κληθεί να…
συνυπογράψει το… «συμβόλαιο ανάπτυξης», ενώ θα έχουν ήδη εξανεμισθεί και τα τελευταία ψήγματα ταμειακών διαθεσίμων; Πόσο… «έντιμος» θα είναι ο «συμβιβασμός» με το ευρωπαϊκό ιερατείο των ανέντιμων τοκογλύφων, όταν η ανάγκη ρευστότητας θα έχει φτάσει στο απροχώρητο; Και εν τέλει αυτή η δυσοίωνη προοπτική είναι προϊόν ανικανότητας ή σκοπιμότητας;

Ομως, η συγκεκριμένη ΠΝΠ εμπεριέχει κι ένα ακόμα σοβαρό στοιχείο, που όχι μόνο ερωτήματα δεν προκαλεί, αλλά αντιθέτως την απόλυτη βεβαιότητα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -ακολουθώντας το… παράδειγμα δωσιλογικών κυβερνήσεων και αυταρχικών καθεστώτων του παρελθόντος- επέλεξε την οδό της ψυχρής συνταγματικής εκτροπής. Η αναγκαστική παράδοση των ταμειακών διαθεσίμων γίνεται «κατά παράβαση» του άρθρου 102 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια επιλογή που… βαπτίστηκε «εθνική ανάγκη», εναρμονιζόμενη πλήρως, με τη φασίζουσα λογική των ολετήρων και των υποτελών της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Εξαιτίας κάποιας παρεμφερούς… «εθνικής ανάγκης» οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα «τανκς» κατά το παρελθόν, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες ακραίων μορφών φασισμού.

Το Ε.ΠΑ.Μ. καταδικάζει απερίφραστα την άθλια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προβεί στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αποτελεί ξεκάθαρη μορφή συνταγματικής εκτροπής. Θεωρεί δε ότι το συγκεκριμένο διάβημα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο ανοχής από την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας. Οι προθέσεις των κυβερνώντων είναι πλέον ξεκάθαρες: Πλήρης υποταγή στη νεοφιλελεύθερη λογική του ευρωπαϊκού ιερατείου και πλήρης εναρμόνιση με τις πολιτικές επιλογές που θα μετατρέψουν τη χώρα σε «χώρο» που θα ξεπουληθεί και τους πολίτες σε δουλοπάροικους που θα πληρώνουν το δυσβάσταχτο και εντελώς παράνομο χρέος… «στο διηνεκές», κατά την ρήση του υπουργού Οικονομικών!

Το Ε.ΠΑ.Μ. απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και ανένδοτου αγώνα για την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά του κατοχικού καθεστώτος των διεθνών δεσμεύσεων και των δανειακών συμβάσεων, που επέβαλαν στη χώρα δανειστές και τοκογλύφοι.

Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.
Αθήνα 24/04/2015

"Υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις"



του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Αναβολή της συζήτησης για την συνταγματικότητα ή μη του ΕΕΤΗΔΕ του γνωστού χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αποφάσισε η ολομέλεια του Αρειου Πάγου, μεταθέτοντας στις 19 Νοεμβρίου την συζήτηση.

Η αναβολή αποφασίστηκε ύστερα από αίτημα του νομικού παραστάτη του Δημοσίου.

Το Δημόσιο υποστήριξε ότι λόγω των επειγόντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν τα κυβερνητικά στελέχη, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών.

Επισήμανε ακόμη ότι είναι επιβεβλημένη η αναβολή της υπόθεσης, καθώς έχουν καταβληθεί από το χαράτσι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί εδώ, ότι το Πρωτοδικείο είχε κρίνει αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ 2 κατά) ότι το χαράτσι παραβιάζει μια πλειάδα διατάξεων τόσο του Συντάγματος, όσο και του Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Με άλλα λόγια η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα κόμματα δηλαδή που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους για την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πραγματικός εφιάλτης το διπλό νόμισμα



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά την υιοθέτηση διπλού νομίσματος για την ελληνική οικονομία.

Πρόσφατα δημοσιεύματα από διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως της Wall Street Journal της Die Welt αλλά και της βρετανικής Telegraph -που επικαλέστηκε μάλιστα κυβερνητικές πηγές- αναφέρονται με εκτενή άρθρα στο ενδεχόμενο κυκλοφορίας παράλληλου - διπλού νομίσματος για την Ελλάδα.

Αυτή ήταν και η αιτία που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Μάρδας, ήδη από τα τέλη Μαρτίου έσπευσε πανικόβλητος να διαψεύσει μέσω των Financial Times τις πληροφορίες αυτές, που αναφέρονταν συγκεκριμένα στην έκδοση υποσχετικών τίτλων 500 εκατομμυρίων ευρώ (ΙΟU) για ...
να καλυφθούν εσωτερικά οι υποχρεώσεις της χώρας.

Τα σενάρια αυτά ανατροφοδοτήθηκαν πρόσφατα (17/4) τόσο μέσω του πρακτορείου Reuters που επικαλέσθηκε κύκλους της ΕΚΤ, όσο και από τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Μάρδα περί δυσκολίας πληρωμής μισθών και συντάξεων, δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που μας επιβάλλουν οι θεσμοί και των υποχρεώσεων της χώρας για τον μήνα Μάιο που αφορούν στην αποπληρωμή του χρέους.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η ΠΝΠ επιβλήθηκε κατ' απαίτηση των θεσμών ώστε να καταλυθεί κάθε έννοια δικαίου στην Ελλάδα



του Δημήτρη Καζάκη

"Δεν υπήρξαν Κουίσλιγκ Κυβερνήται εις την Ελλάδαν," έλεγε με θράσος απύθμενο ο δοσίλογος πρωθυπουργός, δήμιος δεκάδων χιλιάδων πατριωτών και υποκινητής του εμφυλίου πολέμου, Ι. Ράλλης κατά την απολογία του και συνέχιζε: "Πρόκειται περί εντυπώσεως την οποίαν μια αθλία προπαγάνδα Ελλήνων υπανθρώπων, πράγματι συμμαχησάντων μετά των προαιωνίων της Ελλάδος εχθρών, ίνα συντρίψουν τα εχθρικά συμφέροντα, εδημιούργησεν."

Ποιοι ήταν αυτοί οι "Έλληνες υπάνθρωποι", που κατά τον Ι. Ράλλη με την προπαγάνδα τους δημιούργησαν αυτή την εντύπωση; Οι εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες που έδιναν το αίμα τους καθημερινά στον αγώνα εναντίον των ναζί κατακτητών της πατρίδας και των εγχώριων δοσιλόγων για μια ελεύθερη Ελλάδα. Όλοι εκείνοι που με την Ελλάδα στο στόμα τους βρήκαν οικτρό θάνατο στα εκτελεστικά αποσπάσματα, χωρίς ούτε στιγμή να διαπραγματευθούν με το καθεστώς κατοχής της πατρίδας τους.

Οι νεοδοσίλογοι στο δρόμο που άνοιξαν οι παλιοί

Με θράσος που υπερβαίνει εκείνο του Ι. Ράλλη, οι σύγχρονοι δοσίλογοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο, ότι ο δοσιλογισμός είναι πατριωτικό καθήκον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έχουμε πρόβλημα ρευστότητας. «Εγώ πιστεύω ότι μετά τις 11 Μαΐου θα υπάρξει μια έντιμη συμφωνία, ένας έντιμος συμβιβασμός, και από εκεί και πέρα τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν».

Και συνέχισε: «Αυτό το μήνα είναι ανάγκη ό,τι έχουμε να το μαζέψουμε για να αμυνθούμε για να κάνουμε την διαπραγμάτευση. Το πρόβλημά μας είναι

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λαϊκής εντολής «πλήρως και εγκαίρως»


Του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛβρίσκεται «πλήρως και εγκαίρως» εκτός λαϊκής εντολής.

Βρίσκεται πέρα από κάθε προεκλογική της δέσμευση προς το εκλογικό σώμα, πέρα ακόμα και από τις προγραμματικές δηλώσεις της. ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.

Κανένα σκίσιμο του μνημονίου, καμμία προμελετημένη διαδικασία για ένα σχέδιο στο πλαίσιο της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που η ίδια επαγγελόταν. Καμμιά επεξεργασία για το εθνικό σχέδιο άμεσης ανασυγκρότησης, κανένα βήμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση, καμμία αξιόπιστη ενέργεια για την ανάσχεση της ανεργίας, και την οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Ολα έχουν μετατεθεί στις ελληνικές καλένδες. Για έναν ανεξήγητο λόγο το έτος 2016 θα είναι η χρονιά που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα περισσότερα που δεσμεύτηκε.

Για την διαγραφή του χρέους οι στόχοι έχουν πάει περίπατο

Οπως ακριβώς αναφέρουν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «η περίοδο χάριτος moratorium, η συμφωνία για Ευρωπϊκό new deal με δημόσιες επενδύσεις, η ποσοτική χαλάρωση με απ’ευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών όπως έγινε το 1953 για την Γερμανία», εξανεμίστηκαν ήδη από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης και την πλήρη αποτυχημένη προσπάθεια διεθνοποίησης τους προβλήματος.

Αντίθετα η κυβέρνηση στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 δεσμεύτηκε «να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επιπλέον να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα οικονομικά έσοδα που απαιτούνται για την βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012»
Οσο για το μνημόνιο, η αποδοχή του 70% – 30% εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη έκλεισε οριστικά το θέμα για το σκίσιμό του.

Δ. Καζάκης, Λ. Βατικιώτης και Δ. Σπανού στην Κόρινθο — 19 Απριλίου 2015


Μια αρκετά σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 στο Εργατικό Κέντρο της Κορίνθου με θέμα το δημόσιο χρέος.


Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Έλεγξέ το, Διάδωσέ το!


Το ελέγξαμε, και δεν φαντάζεσαι τι ανακαλύψαμε!

Το καταθέτουμε υπ’ όψιν της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους & της Δικαιοσύνης, και αναμένουμε να συμβάλλουν με το έργο τους αποτελεσματικά και καθοριστικά στην Δικαίωση του λαού και της πατρίδας μας.

Έλεγξέ το, διάδωσέ το!




ΕΠΑΜ Πάτρας

Η σύλληψη Rato στην Ισπανία αποδεικνύει ότι ειδικά μέσα στην ΕΕ μας κυβερνά η cosa nostra


του Δημήτρη Καζάκη

Ο Rodrigo Rato, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ (2004-07) και υπουργός οικονομικών της Ισπανίας (1996-2004), συνελήφθη την Πέμπτη με την κατηγορία της απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για μια διακεκριμένη προσωπικότητα στο χώρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής μαφίας, με εμβέλεια ανάλογη του Στρος Καν και της Λαγκάρντ.

Η διάσωση της τραπεζικής μαφίας

Ο Rato, καθόλου τυχαία, ήταν επίσης ο επικεφαλής της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ισπανίας, της Bankia, από το 2010 έως το 2012. Έφυγε κακήν κακώς από την τράπεζα για να καλυφθεί το μέγα σκάνδαλο που συνδέεται με το πακέτο διάσωσης έως € 19 δις, που επιβλήθηκε στην Ισπανία. Προκειμένου να διασωθεί η συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά και η λεηλασία των ενεργητικών της από την κυβερνώσα οικονομική και πολιτική cosa nostra, η Ισπανία κι ο λαός της μπήκε από την ΕΕ στο κολαστήριο των αποκαλούμενων πολιτικών προσαρμογής.

Καμιά δικαστική, ή άλλη δημόσια έρευνα δεν έγινε. Καμιά δημόσια εκκαθάριση ενεργητικών της Bankia, αλλά και των άλλων «συστημικών» τραπεζών δεν προχώρησε προκειμένου να βγει στο φως η αλήθεια. Η τακτική είναι παντού και πάντα η ίδια.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η Eldorado Gold να εκδιωχθεί από τη χώρα!


Με συνεχώς εντεινόμενους ρυθμούς, συνεχίζεται η τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί η... «επένδυση» της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ακολουθώντας με συνέπεια την προσφιλή μέθοδο της «σαλαμοποίησης», οι... «επενδυτές» προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, εις τρόπον ώστε να δυσχεράνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάσχεση αυτής της καταστρεπτικής επιλογής. Ολοένα και περισσότερο, το τουριστικό προϊόν της περιοχής συρρικνώνεται, οι καλλιέργειες υποβαθμίζονται, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάνονται σε ετήσια βάση, είναι υπερπολλαπλάσιες απ’ όσες διατηρούνται στα εργοτάξια της εγκληματικής ... «επένδυσης». Ενώ την ίδια στιγμή, εξαιτίας αυτής της συρρίκνωσης, το ελληνικό κράτος υπολογίζεται ότι χάνει τουλάχιστον 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως.

 Ταυτοχρόνως, η Eldorado Gold και τα εγχώρια «συνεταιράκια» της, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον στόχο τους δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν ως «ασπίδα» τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας μ’ αυτό τον τρόπο ένα συνεχώς κλιμακούμενο εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ασκώντας συνεχή τρομοκρατία, στην ευρύτερη περιοχή. Επί της ουσίας, υποδαυλίζουν φιλοτομαριστικές νοοτροπίες, που ενεργοποιούν τη λογική του προσωπικού συμφέροντος, υπεράνω του κοινού οφέλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη κινητοποίηση των επιτροπών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (5/4/2015), όπου «εργαζόμενοι» κουκουλοφόροι με πέτρες και καδρόνια, συμπράττοντας με τις δυνάμεις καταστολής, επιτέθηκαν εναντίον πολιτών που προασπίζονται τα αυτονόητα

. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Αντί να ασκεί ερμαφρόδιτη πολιτική, να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της καταστρεπτικής «επένδυσης», που έτσι κι αλλιώς βρίθει παρανομιών και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον.
 Τι προσφέρει μια εταιρεία που εμφανίζεται συνεχώς ζημιογόνα; Και γιατί δεν επεμβαίνει η εισαγγελική αρχή ώστε να τεθεί σε εκκαθάριση; Βάσει ποιας λογικής και νομιμότητας δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο της ιδιωτικής αστυνομίας, φυλάσσοντας σε 24ωρη βάση τις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός»;

 Το Ε.Πα.Μ. τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την καταστροφική για τους κατοίκους και το περιβάλλον λειτουργία της «Ελληνικός χρυσός». Η Eldorado Gold πρέπει να εκδιωχθεί από τη χώρα! Τα κοιτάσματα της περιοχής να εθνικοποιηθούν, ενώ θα πρέπει να διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

 Προειδοποιούμε όσους ασκούν διχαστικές πολιτικές και εκβιάζουν κοινωνικές συγκρούσεις, στη λογική της έξαρσης εμφυλιοπολεμικού κλίματος, ότι πολύ σύντομα θα δώσουν λόγο στο λαό.

 Η πολιτική γραμματεία του Ε.Πα.Μ.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει στο επίπεδο της δεκαετίας του ’80


του Δημήτρη Καζάκη

Τα τελευταία επτά χρόνια, η οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα έχει εξαλέιψει όλη την πρόοδο ειδικά για τους φτωχούς των προηγούμενων 28 χρόνων, σημειώνει η Washington Post στις 10 Απριλίου.

Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί όσο περίπου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στο μεσοπόλεμο. Ποτέ ξανά στην ιστορία της δεν υπέστη τέτοια συρρίκνωση σε συνθήκες ειρήνης. Και συνεχίζει να συρρικνώνεται σε τρέχουσες τιμές. Η ανεργία υπερβαίνει το 27% επίσημα, η μερική απασχόληση το 10%, ενώ η απόσυρση από την αγορά εργασίας υπολογίζεται σ’ ένα επίσης 10% της απασχόλησης. Με άλλα λόγια, σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες από τον οικονομικά προς εργασία πληθυσμό είτε είναι άνεργος, είτε άεργος, είτε με μεροκάματα στη χάξη και τη φέξη.

Τι είναι όμως εκείνο που λειτούργησε καταλυτικά στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και εγγυάται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε καν ανάκαμψη; Η συντριβή των εισοδημάτων. Στο διάγραμμα που δημοσιεύει η Washington Post, που αφορά στην πορεία των εισοδημάτων από το 1974 έως το 2012 ανά 10% του πληθυσμού, φαίνεται καθαρά αυτή η κατάρρευση στα χρόνια των μνημονίων.

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ε.ΠΑ.Μ. - Δ. Καζάκης, Θ. Συμβουλόπουλος, Γ. Αθανασιάδης στο e-roi.gr.


O οικονομολόγος και ιδρυτικό μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης, στην εκπομπή "Στο μικρόφωνο" του διαδικτυακού σταθμού e-roi.gr . Μαζί του o Θέμης Συμβουλόπουλος και ο Γιάννης Αθανασιάδης Α' & Β' συντονιστές αντίστοιχα της Π.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. 14 Απριλίου 2015.

 

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις Σκουριές απόρροια της ερμαφρόδιτης πολιτικής!


Σχόλιο
του Γραφείου Τύπου

Δέσμια της λογικής των «έντιμων συμβιβασμών», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμμένει στην τακτική του «ήξεις αφήξεις», σ’ ό,τι αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας των μεταλλείων της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Δεν υπάρχει καμια αμφιβολία πλέον ότι το προεκλογικό σύνθημα «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή» μετατρέπεται μετεκλογικά στη διαπίστωση «χωρίς ρήξη, μόνο υποταγή».

Τα σοβαρά επεισόδια της περασμένης Κυριακής κατέδειξαν ότι η ερμαφρόδιτη πολιτική και η διπροσωπία που επέλεξαν οι κυβερνώντες για να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα, διχάζουν την τοπική κοινωνία και υποδαυλίζουν ένα συνεχώς κλιμακούμενο εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Κάτι το οποίο επιθυμεί διακαώς η εταιρία, η οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως «πυροκροτητή» κοινωνικής έντασης, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η σύμπραξη των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός» με τις δυνάμεις καταστολής, εναντίον ενός μαζικού κινήματος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής που προασπίζεται τα αυτονόητα και αντιστέκεται στην -απολύτως τεκμηριωμένα- καταστρεπτική... «αναπτυξιακή» φρενίτιδα της Eldorado Gold, δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις.

Το Ε.ΠΑ.Μ. θεωρεί ότι το οριστικό τέλος στη συντελούμενη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή στην περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά και σ’ ολόκληρη τη χώρα, μόνον ο ίδιος ο λαός μπορεί να το δώσει. Ενωμένος, σ’ ένα ρωμαλέο μαζικό παλλαϊκό κίνημα που θα απαλλάξει την Ελλάδα από το νεοαποικιοκρατικό καθεστώς που επέβαλαν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι.

Το Γραφείο Τύπου του Ε.ΠΑ.Μ.
Αθήνα 8/4/2015

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ο Δ. Καζάκης: στο RADIO 98.4 με το Γ. Σαχίνη: Έρχεται νέος επώδυνος συμβιβασμός 07/04/15


Ο Δ. Καζάκης: στο RADIO 98.4 με το Γ. Σαχίνη: Έρχεται νέος επώδυνος συμβιβασμός 07/04/15

Σκουριές: Από το δάσος στο δέντρο και από αυτό στο τίποτα.


Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ.


Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει – και υπόσχεται – στους κατοίκους της Ιερισσού,
5 Ιουνίου 2013

Από το δάσος στο δέντρο και από αυτό στο τίποτα

ή αλλιώς:

«η σέντρα από τον Πάχτα στον Παπακωνσταντίνου, από αυτόν στον Μανιάτη, του την κλέβει ο Λαφαζάνης που αμέσως πασάρει στον Τσιρώνη, ο τελευταίος μπερδεύεται την στέλνει στην κερκίδα και ο κόσμος βρίζει τον Πανούση και τα Ματ».

Δηλαδή στις Σκουριές το θέμα είναι ποια πλευρά πρώτη ανήγγειλε την συγκέντρωση και ποια ακολούθησε με αντισυγκέντρωση; Ποια πλευρά είχε τους περισσότερους τραυματίες; Ποια πλευρά έβρισε περισσότερο, έριξε περισσότερες πέτρες, έδειξε τ” αχαμνά της και το προκλητικά ανυψωμένο μεσαίο δάκτυλό της στην άλλη; Ή μήπως το αν και πόσο ουδέτερα φέρθηκε -ή δεν φέρθηκε- η αστυνομία και τα ματ;

Μήπως μετά το δάσος -που το χάσαμε έτσι κι” αλλιώς- χάνουμε τώρα και το δέντρο; Που δεν είναι οι πράξεις, οι παραλείψεις, τα φάουλ και τα πέναλτυ(ς) της όποιας πλευράς κινητοποιείται για το επίμαχο θέμα, αλλά το θέμα το ίδιο.

Και ο Σύριζα; Πού είναι η σαφής υπόσχεσή του και η διακηρυγμένη πολιτική του βούληση επί του επίμαχου θέματος;΄Ή μήπως ξεχάσαμε -ή θέλουν κάποιοι να ξεχάσουμε- ποιο είναι το θέμα αυτό και ποιες οι δοθείσες υποσχέσεις;

Πού είναι η υπόσχεση που δόθηκε στους αγωνιζόμενους του κινήματος, όχι μια και δυο αλλά πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία. Πού είναι ο Σύριζα των κινημάτων; Των κινημάτων, σαν αυτό των Σκουριών που αποτέλεσε το σύμβολό τους. Που ήταν -σχεδόν μόνο αυτό- η ελπίδα και η έκφραση αντίστασης στους λίγο πριν δίσεκτους καιρούς.

Να περιμένουμε και να μην βιαζόμαστε; Μα οι τίτλοι τέλους ήδη γράφονται. Ήδη οι Σκουριές έγιναν κρανίου τόπος. Ήδη το open pit ανοίγεται κανονικά. Ήδη φτάσαμε σχεδόν at the point of no return. Σε λίγο θα παρακαλάμε να μην φύγει η εταιρεία γιατί τότε ποιος θα συμμαζέψει τα περιβαλλοντικά ασυμμάζευτα. Μα σύντροφοι του Σύριζα, δεν βλέπετε πως γι’αυτό μοχθούν μέρα και νύχτα τα μηχανήματα εκεί πάνω;

Και μετά τις Σκουριές ποιός θα πεί όχι στα επόμενα open pits που θα ακολουθήσουν, τα μεγαλύτερα, στην Τσικάρα και την Φισώκα. Για τα οποία θα χρειαστούν βέβαια νέες αδειοδοτήσεις αλλά τότε αυτές θα δοθούν σχεδόν αυτόματα. Και ποιός θα πει όχι στην επέκταση των εξορύξεων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα; Και στην κατάκλυσή της από τα τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων;

πηγη

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Οι δέκα λόγοι που καθιστούν το χρέος παράνομο και καταχρηστικό (επικαιροποιημένο)


του Όθωνα Κουμαρέλλα

Σήμερα, με την έναρξη λειτουργίας στο Κοινοβούλιο της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους (ΕΛΕ), είναι χρήσιμο, να «φρεσκάρουμε» λίγο τη μνήμη μας, και να καταθέσουμε τη δική μας καθαρή θέση για άρνηση αναγνώρισης του χρέους και τη μονομερή από την πλευρά μας διαγραφή του, όπως κατά καιρούς έχει αυτή εκφραστεί και αιτιολογηθεί πλήρως στα επίσημα κείμενα του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου.

Πολλοί και μόνο στο άκουσμα της φράσης περί μονομερούς διαγραφής του χρέους εξανίστανται, αφού θεωρούν ότι με την άρνηση αναγνώρισης και παύσης της αποπληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, θα προχωρήσουμε σε μια παράνομη και επί της ουσίας «ανήθικη» πράξη απέναντι σε αυτούς που μας δάνειζαν. Μια παράνομη κι ανήθικη πράξη άρνησης ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας, που θα μας οδηγήσει στη διεθνή κατακραυγή, στην απομόνωση και τελικά σε μεγαλύτερα δεινά.

Άλλοι, πάλι, θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη, αναγκαία μεν, αλλά αδύνατη κάτω από τις διαμορφωμένες συνθήκες.

Όσοι βέβαια ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, πέραν από τους κυβερνητικούς που έχουν τους ιδιοτελείς λόγους τους, είτε δεν γνωρίζουν τα πράγματα και αντιδρούν αυθόρμητα, είτε παρασυρόμενοι από τον συρμό και την ασύστολη προπαγάνδα, αδυνατούν να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει με το ελληνικό χρέος.

Η συσκότιση των πάντων γύρω από τη δημιουργία του χρέους και του τρόπου που αυτό εξελίχθηκε έχει ακριβώς αυτό το σκοπό. Τη δημιουργία σύγχυσης και την απονεύρωση οποιασδήποτε αντίδρασης στις ακολουθούμενες πολιτικές. Πολύ περισσότερο που στο «παιγνίδι» του ελληνικού χρέους εμπλέκονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικοί.

Στη πράξη, όπως αναφέρει σε αντίστοιχο άρθρο ο Κώστας Κούστας «Οι Ελληνικές κυβερνήσεις διέπραξαν εσχάτη προδοσία με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο ενώ τα όργανα της ΕΕ (Εurogroup - EΚΤ - συμβούλια ηγετών ΕΕ) παρανομούν με την συγκρότηση της τρόικας και την επιβολή των μνημονίων παραβιάζοντας την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ και την Χάρτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ!

Τα μνημόνια των «ελληνικών κυβερνήσεων» με την Τρόικα, είναι όχι απλά παράνομα, αλλά επί της ουσίας αυτοδίκαια άκυρα! Αυτό πρέπει να έχει η κυβέρνηση ως θέση συνεπικουρούμενη από το δικαίωμα αποζημίωσης για τη βλάβη που μας προκάλεσε η ΕΕ, η Τρόικα και οι υπάλληλοί τους».

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Οι πολίτες πρέπει να μείνουν στο σκοτάδι μέχρι να τους επιβληθεί η ποινή από τους θεσμούς.



του Δημήτρη Καζάκη

Φωτιές άναψε στου Μαξίμου η διοχέτευση στα ΜΜΕ, διαμέσου των Financial Times, της 26σέλιδης αναθεωρημένης πρότασης της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες, σχετικά με τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να αποδεσμεύσουν την χρηματοδότηση. Είναι από τις ελάχιστες φορές που το Μαξίμου επίσημα εκδίδει ανακοίνωση για να καταδικάσει την διαρροή. Μιλάμε για πανικό, όχι αστεία.

Κι ο λόγος είναι απλός: Δεν υπάρχει καμιά πρόταση μεταρρύθμισης της κυβέρνησης που να μην εντάσσεται στην ολοκλήρωση του επικαιροποιημένου Μνημονίου (Απρίλιος 2014). Το ίδιο συμβαίνει και με τα εισπρακτικά μέτρα που σαν στόχο έχουν θέσει να αποσπάσουν από εργαζόμενους και μικρομεσαίους πάνω από 7 δις ευρώ πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό προκειμένου να πετύχουν το αδύνατο: πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%.

Η μοναδική ελπίδα που μας δίνει το Μαξίμου είναι στην περίπτωση κατά την οποία υπερβεί η κυβέρνηση το 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, το επιπλέον θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς. Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό; Το ίδιο δεν υποσχέθηκε κι ο Σαμαράς με το θέατρο που έπαιξε στις αρχές του 2014 όταν ανακοίνωσε ότι δήθεν υπερέβη τον στόχο του πρωτογενούς κι έτσι μοίρασε 450 εκατομμύρια σε εξαγορά ψήφων; Μια από τα ίδια λοιπόν.

Το σίγουρο είναι ότι η επιχείρηση αυτή θα συρρικνώσει ακόμη πιο δραστικά την αγοραστική δύναμη της κοινωνίας. Θα αφαιρέσει ακόμη περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, εκεί που θα έπρεπε το πρώτο και κύριο μέλημα να είναι η πραγματική αύξησή του. Κι έτσι θα οδηγήσει στην εξαθλίωση πολύ περισσότερα νοικοκυριά, θα εκτινάξει ακόμη

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Η δημοσιογραφική δεοντολογία στο απόσπασμα!


Στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας επιβάλλουν αφενός μεν τη διασταύρωση των πληροφοριών -μέσω ενδελεχούς έρευνας- πριν τη δημοσιοποίησή τους, αφετέρου δε λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το ενδεχόμενο διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Χατζηνικολάου, στην προσωπική του εκπομπή στον Real fm (1/4/2015), απέδωσε στον σ. Δημήτρη Καζάκη τη διάδοση της πληροφορίας που αφορά σε συμφωνία swaps ύψους 49,4 δις εκ μέρους της κυβέρνησης. Όμως, όλοι όσοι έλαβαν γνώση του σχετικού δημοσιεύματος, γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο για ισχυρισμό του αρθρογράφου σ. Δημήτρη Καζάκη, αλλά για τον σχολιασμό μιας σαφέστατης ομολογίας του κ. Πέτρου Μηλιαράκη, νομικού συμβούλου της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή Αντι-Θέσεις του Γιώργου Σαχίνη, στο Κρήτη TV (http://youtu.be/l44FZmz0auI). Και μάλιστα, στο δημοσίευμα, εκφράζεται με σαφήνεια η επιφύλαξη ως προς την ακρίβεια της πληροφορίας, παρ’ ότι εκπορεύθηκε από ένα -υψηλού κύρους- κυβερνητικό στέλεχος.

Ως εκ τούτου, εγείρεται το εξής ερώτημα:

Ο κ. Χατζηνικολάου γνώριζε επακριβώς το περιεχόμενο του δημοσιεύματος;

Διότι αν το γνώριζε, ελέγχεται για τη διαστρέβλωσή του και φυσικά για την απόκρυψη της δήλωσης Μηλιαράκη. Αντιθέτως, στην περίπτωση που δεν το γνώριζε, είναι υπόλογος διασποράς ψευδών ειδήσεων, λόγω ελλιπούς δημοσιογραφικής έρευνας.

Επί πλέον, αυτό το οποίο θα περίμενε η ελληνική κοινωνία από έναν έγκριτο και φερέγγυο δημοσιογράφο, είναι η ενδελεχής διερεύνηση μιας τόσο σημαντικής πληροφορίας και η ανάλογη ανάδειξη του σχετικού θέματος.

Το Γραφείο Τύπου του Ε.ΠΑ.Μ.
Αθήνα 02/04/2015