Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Διαχείριση κόκκινων δανείων



«Όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση το πρώτο χρονικό διάστημα θα παγώσουν τα χρέη μέχρι να ελεγχθούν οι τράπεζες» υπογράμμισε σε συνέντευξη στην ΔΕΣΜΕΥΣΗ ο Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης.

Ερ. Ποιό είναι το πρόγραμμα σας για τα κόκκινα δάνεια;
Απ. Όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση θα υπάρξει πολιτική απόφαση για εθνικό νόμισμα. Στις τράπεζες που ήδη υπάρχουν θα γίνει εν λειτουργία εκκαθάριση, πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαπιστωθεί ποιός χρωστάει και πόσα χρωστάει. Επίσης το πρώτο χρονικό διάστημα παγώνουν όλες οι οφειλές μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Δεν θα ασκηθούν εξώσεις και δικαστικά μέτρα κατά των οφειλετών. Παράλληλα όσοι έχουν πληρώσει 1,5 φορά, δηλαδή το κεφάλαιο συν 50% σταματάνε να έχουν χρέος. Στόχος μας είναι να σβήσουν όλα τα χρέη των νοικοκυριών, των ελευθεροεπαγγελματιών, των αγροτών και των μικρομεσαίων, έτσι ώστε να ανασάνει η κοινωνία και η αγορά. Με εξαίρεση βέβαια εκείνους που πήραν χαριστικά δάνεια, ή θαλασσοδάνεια.

Ερ. Ποιός θα είναι ο νέος σχεδιασμός για το τραπεζικό σύστημα;
Απ. Οι συστημικές τράπεζες θα παύσουν να υπάρχουν και αυτή είναι η τελευταία κατάληξη μιας ιδιαίτερα πονεμένης ιστορίας. Πρέπει να απαλλαγεί οριστικά η οικονομία και η κοινωνία από τις σημερινές τοκογλυφικές, σαράφικες τράπεζες, που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα ελλείμματα της οικονομίας. Πριν λοιπόν την νέα μορφολογία του τραπεζικού συστήματος οι παραπάνω τράπεζες θα εκκαθαρισθούν εν λειτουργία. Δηλαδή θα πραγματοποιούνται οι ταμειακές υποχρεώσεις και οι εκκαθαριστές (εκπρόσωποι της δικαιοσύνης, ορκωτοί λογιστές, επίτροπος από την Τράπεζα της Ελλάδος) θα προχωρούν σε ελέγχους για να διαπιστωθεί η κίνηση του χρήματος. Παράδειγμα το 2015 το α΄ εξάμηνο οι συστημικές τράπεζες πήραν μέσω του ELA 94 δισ. ευρώ. Ήδη τα 55 δισ. γνωρίζουμε τι έγιναν αλλά για τα υπόλοιπα 39 δισ. δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Ερ. Τι θα γίνει με την Τράπεζα της Ελλάδος;

Απ. Θα καταργηθεί η υπάρχουσα και στην θέση της θα δημιουργηθεί ένα νέο κρατικό ίδρυμα. Δηλαδή δεν θα είναι ιδιωτική ανώνυμη εταιρία. Επίσης θα υπάρξει κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου και άμεση εποπτεία από την Ολομέλεια της Βουλής. Ακόμη το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι κοινωνικού ελέγχου, όπου θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς.

Ερ. Θα υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες;
Απ. Θα υπάρχουν ιδιωτικές τράπεζες και θα λειτουργούν με αυστηρούς κανόνες. Επίσης οι κρατικές τράπεζες θα είναι ειδικού σκοπού. Δηλαδή θα δημιουργηθεί: Αγροτική Τράπεζα, Αναπτυξιακή Τράπεζα για στήριξη της βιομηχανίας, Τράπεζα στήριξης των μικρομεσαίων, Τράπεζα Καταθετών. Για τις τράπεζες που θα στηρίζουν τις βιομηχανίες και τους μικρομεσαίους για να χρηματοδοτηθούν θα εξετάζεται ο σχεδιασμός των ενδιαφερομένων και η απόδοση των δανειακών κεφαλαίων θα γίνει από τα κέρδη της επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Ούτε εμπράγματες εγγυήσεις, δηλαδή υποθήκες περιουσιακών στοιχείων, ούτε επιτοκιακές επιβαρύνσεις ανεξάρτητα από την πορεία της επιχείρησης. Οι νέες τράπεζες οφείλουν να συμμερίζονται το ρίσκο του επιχειρηματία δανειολήπτη.

Ερ. Ποιά θα είναι η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος;
Απ. Οι τράπεζες θα λειτουργούν επιτελικά. Θα υπάρξει μεγάλη διασπορά δανείων. Ο δανεισμός δεν θα γίνεται μόνο από τις καταθέσεις, αλλά πρωτίστως από τα έσοδα των τραπεζών. Ακόμη θα υπάρξει πλαφόν στο τραπεζικό επιτόκιο, το οποίο οφείλει να μην ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το διατραπεζικό επιτόκιο. Οι δανειολήπτες δεν θα επιβαρύνονται με επιπρόσθετα έξοδα των τραπεζών, ενώ στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα υπάρχει κεφαλαιοποίηση τόκων.

Ερ. Ποιός ο ρόλος των Συνεταιριστικών Τραπεζών;
Απ. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες θα αποκτήσουν περισσότερο το χαρακτήρα ανοιχτών πιστωτικών συνεταιρισμών για τις τοπικές κοινωνίες. Φυσικά, η εκκαθάριση εν λειτουργία οφείλει να γίνει για όλες τις εν ισχύ τράπεζες. Ακόμη και για τις Συνεταιριστικές, ορισμένες εκ των οποίων βαρύνονται με μεγάλα σκάνδαλα και ατασθαλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου