Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Σκουριές: Κάλεσμα σε σύσκεψη για τη στήριξη των διωκόμενων αγωνιστών, Τετάρτη 25/5, ώρα 19:30



Στις 9 Ιουνίου το πρωί στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, ξεκινούν οι δίκες των αγωνιστών κατά της εξόρυξης χρυσού. Αυτή η ημερομηνία πρέπει να αποτελέσει σταθμό για τα κινήματα, τις οργανώσεις και κάθε προοδευτικό άνθρωπο, καθώς θα ξεκινήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης μιας ολόκληρης κοινωνίας επειδή αγωνίζεται για την προστασία του τόπου της από τις καταστροφικές εξορύξεις.
Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλες μάχες ενάντια στην πολυεθνική Eldorado Gold, στους ντόπιους συνεργάτες της, στην αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό που την καλύπτει, στα ΜΜΕ που παραπληροφορούν, καθώς και στις κυβερνήσεις που την αδειοδοτούν.

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 16/5/2016



Η Συνεδρίαση στις 16 Μαΐου 2016


Επιστρέφουμε στην παρακολούθηση των πεπραγμένων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που την είχαμε διακόψει για κάποιο διάστημα με αφορμή τη μεσολάβηση των γιορτών του Πάσχα αλλά και λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεών μας.
Η πρώτη αλλαγή που βρήκαμε να μας περιμένει ήταν οι δύο νέοι αντιδήμαρχοι που διόρισε ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης. Αυτοί είναι:
1. Ο Νίκος Φωτίου, αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών (πληροφορίες εδώ: http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=185&article_id=21381)  
2. Η Μαγδαληνή Λιάκου, αντιδήμαρχος Αστικής ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών προγραμμάτων (Πληροφορίες εδώ: http://www.prv2014thess.gr/candidate-items/liakou/). 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το βιογραφικό της κυρίας Λιάκου, καθότι σχετίζεται με αρθρογράφηση στο περιοδικό  ‘’Συμμετοχή‘’ του Γερμανικού ιδρύματος Heinrich Böll που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. To περιοδικό αυτό έχει εντάξει στο πρόγραμμά του την εφαρμογή στην πράξη του ψηφίσματος πολλών χωρών του ΟΗΕ για το νέο αιώνα, που έλαβε χώρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο το έτος 1992 -κοινώς αποκαλείται Ατζέντα 21.  Πληροφορίες για την Ατζέντα 21 εδώ: http://www.symmetoxi.eu/index.php/startGR.html. Πληροφορίες για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα η Ατζέντα 21 εδώ:  http://dimtris-kypriotis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_45.html
Το πρόγραμμα αυτό προωθεί γενικώς τη  ‘’βιωσιμότητα’’ σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Από την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την κινητικότητα, το περιβάλλον, την ανάπτυξη, την καινοτομία και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Όμως, βιωσιμότητα μπορεί να σημαίνει και μείωση όλων των προσδοκιών ανάπτυξης και ευημερίας για τους λαούς, εάν κρίνεται πως ο ‘’εύθραυστος‘’ πλανήτης μας δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη ανάπτυξη και γι’ αυτό καλό είναι, αν θέλουμε να επιβιώσει το περιβάλλον, να κλείσουμε τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, να φέρουμε ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά, να στηρίξουμε καινοτόμες ιδέες που δεν ξοδεύουν ενέργεια όπως ηλεκτρονικά προγράμματα  κ.ά. παρόμοια. Επίσης, οι άνθρωποι λόγω ανυπαρξίας επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες, θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν  βιώσιμα με τα ελάχιστα: με τη σύνταξη/επίδομα, με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τον ελάχιστο μισθό, την  ελάχιστη και την ελαστική εργασία.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Κινητοποίηση 22 Μαΐου στην πλατεία Συντάγματος

Την Κυριακή, 22 Μαΐου, θα ψηφιστεί το νέο πολυνομοσχέδιο κόλαφος 7.000 σελίδων, που περιλαμβάνει την παράδοση του συνόλου της δημοσιονομικής πολιτικής και του δημοσιονο-μικού μηχανισμού του κράτους σε μια «Ανεξάρ-τητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», καθώς επίσης και το νέο υπέρ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα και πράσινα δάνεια των πολιτών, μια σειρά αποτρόπαιων μέτρων αύξησης άμεσης και έμμεσης φορολογίας ύψους 1.8 δις ευρώ και βέβαια την τροπολογία για τον γνωστό κόφτη που στοχεύει σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες.

Το ΕΠΑΜ θα δώσει το παρόν του στην πλατεία Συντάγματος, σε ένα μαζικό και λυτρωτικό συλλαλητήριο, με ένα νέο ΟΧΙ, που θα ανοίξει τον δρόμο για μια Ελλάδα λαϊκά κυρίαρχη και εθνικά ανεξάρτητη, απελευθερωμένη από κάθε είδους τυραννία, εξάρτηση και κατοχή.

Αθήνα 19 Μαΐου 2016

Ο Τομέας Κινητοποιήσεων του ΕΠΑΜ

ΕΠΑΜ: Προ των πυλών, η ιδιωτικοποίηση του κράτους.



Ανακοίνωση

Με πρόσχημα την αποτελεσματικότητα των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την πάταξη της γραφειοκρατίας, η φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζει να προχωρήσει στην δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου και αυθαίρετου μηχανισμού, επιχειρώντας ένα ακόμα κυβερνητικό πραξικόπημα ύστερα από προσχέδιο Νόμου που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2016, φέροντας τον τίτλο: «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

Με το εν λόγω σχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή 22 Μαΐου, καταργείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στην θέση της συστήνεται Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα ελέγχει το σύνολο της δημοσιονομικής πολιτικής και τον δημοσιονομικό μηχανισμό του κράτους.

Πιό συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητες της υπάγονται: α) ο προσδιορισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημοσίων εσόδων, β) η παρακολούθηση και ο έλεγχος της πορείας της βεβαίωσης και της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, γ) η λήψη και η εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την αποδοτική λειτουργία των φορολογικών και λοιπών υπηρεσιών της, δ) η έκδοση κανονιστικών πράξεων, εγκυκλίων , οδηγιών και λοιπών διοικητικών εγγράφων που αφορούν εν γένει στην ερμηνεία και στην εφαρμογή των διατάξεων της φορολογικής, τελωνειακής και λοιπής νομοθεσίας που σχετίζεται με τους τομείς της αρμοδιότητάς της.

Επίσης περαιτέρω αρμοδιότητες που κατά την κείμενη νομοθεσία ασκούνται από τον Υπουργό Οικονομικών ή τον αρμόδιο Αναπληρωτή ή Υφυπουργό Οικονομικών δύνανται να μεταβιβάζονται και να περιέχονται στην Αρχή, χωρίς να μπορούν να αναμεταβιβασθούν στους ανωτέρω υπουργούς ή σε άλλα κυβερνητικά όργανα με μεταγενέστερη κανονιστική διοικητική πράξη.

Το σχέδιο Νόμου, καθιστά την Αρχή λειτουργικά ανεξάρτητη, με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και χωρίς να υπόκειται σε κανενός είδους έλεγχο από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές αφού:

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Μια ακόμη καταστροφική επιτυχία*

του Δημήτρη Καζάκη
Είναι πρωτοφανές πώς το μαύρο γίνεται άσπρο μετά από κάθε "συμφωνία" της εκάστοτε εγχώριας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Επί 6 χρόνια ο μέσος Έλληνας βομβαρδίζεται από μια απίστευτη επίσημη προπαγάνδα που τηρεί κατά γράμμα αυτό που έγραφε ο Αδόλφος Χίτλερ στο Mein Kampf: "Μέσω της έξυπνης προπαγάνδας, αλλά και της σταθερής εφαρμογής της, οι άνθρωποι μπορούν να οδηγηθούν να βλέπουν τον παράδεισο ως κόλαση, αλλά και το αντίστροφο, να θεωρήσουν το πιο άθλιο είδος ζωής ως παράδεισο."**
Έτσι είδαμε από το 2010, που άρχισαν τα μνημόνια, η συνολική καθίζηση του τζίρου λιανικής το μήνα Φεβρουάριο του 2016 να ξεπερνά το 36,5%. Ενώ το ύψος των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία την ίδια ακριβώς περίοδο έχει υποχωρήσει πάνω από 48%. Κι ας εμφανίζεται την ίδια περίοδο το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές να έχει υποχωρήσει μόνο κατά 23%.
Ο τζίρος λιανικής αλλά κυρίως το επίπεδο επενδύσεων -το οποίο έπεσε κάτω από το 10% του ΑΕΠ το 2015 - κατατάσσει την Ελλάδα στον πάτο της παγκόσμιας οικονομίας. Βρίσκεται αισίως στα επίπεδα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, του Νότιου Σουδάν, της Υεμένης, της Ουκρανίας, της Ερυθραίας, της Γουινέας Μπισάου. Με μια διαφορά. Σ' όλες αυτές τις χώρες μαίνεται ο πόλεμος.
Το αποτέλεσμα γνωστό. Πρωτοφανής μαζική ανεργία, αναδουλειά, φτωχοποίηση, κοινωνικός αποκλεισμός σχεδόν των μισών νοικοκυριών της χώρας. Κι όλα αυτά γιατί; Διότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι ντόπιοι εντολοδόχοι τους στις εγχώριες κυβερνήσεις μας "διέσωσαν" επιβάλλοντας στη χώρα καθεστώς κατοχής και μνημονίων.

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ε.Πα.Μ.-Δημ. Καζάκης: Να φύγουμε αμέσως από τον "λάκκο των λεόντων"...




Η χώρα βρίσκεται πλέον σε "καθεστώς εξωοικονομικού καταναγκασμού", τόνισε ο Γ. Γ. του Ε.Πα.Μ. Δημήτρης Καζάκης στην χθεσινή (14 Μαΐου 2016) συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Κινητοποίηση της 14ης-15ης Μαΐου: Σάλπισμα αγώνα και επιστροφής της ελπίδας, ή μια ακόμα τουφεκιά στον αέρα;



του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Πολλοί με αφορμή την ανακοίνωση και το κάλεσμά μας σε ουσιαστική κινητοποίηση του λαού στις 14-15 Μαΐου θέτουν κάποιους προβληματισμούς. Θεωρούν, ότι η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να μπει σε μια τέτοια κίνηση, δεν πιστεύει ως σωστά αυτά που της απευθύνουμε και δεν θα ακολουθήσει. Είναι εύλογος ο προβληματισμός και απασχολεί όλους όσους βρεθήκαμε στα μετερίζια του αγώνα ήδη από το 2010 και δεν αποτραβηχθήκαμε.

Όμως εμείς που συνεχίζουμε τι περιθώρια έχουμε; Πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο; Εάν το πιστεύουμε πραγματικά, τότε μόνο μια επιλογή έχουμε. Να βαδίσουμε μπροστά με όσους και όποιους πείθονται και αισθάνονται την ανάγκη να αγωνιστούν. Είναι άλλο θέμα ο τρόπος κι εκεί έχουμε να πούμε πολλά, αλλά το δια ταύτα είναι τώρα! Απέχουμε; Αντίθετα παίρνουμε την πρωτοβουλία; Ή απλά συμμετέχουμε στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις με τρόπο ρουτίνας; Κάνουμε και εμείς την παράστασή μας και πάμε σπίτι μας, επειδή θεωρούμε ότι ο κόσμος δεν έχει πεισθεί να ακολουθήσει, ή ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες; Ή προσπαθούμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση, αυτή που ταιριάζει στη δική μας λογική, αλλά και στη λογική του κόσμου που προσδοκά σε κάτι πιο αποτελεσματικό κι ελπιδοφόρο;

Άλλοι πάλι, προτείνουν προκειμένου η κινητοποίηση να πάρει χαρακτήρα όπως εμείς θα θέλαμε, να προχωρήσουμε σε λειτουργικές καταλήψεις και άλλες παρόμοιες ενέργειες που θα επιταχύνουν τις εξελίξεις. Είναι όλα προς διερεύνηση και εξαρτώνται από τι δυνατότητες και τι ευκαιρίες θα έχουν δημιουργηθεί εκείνη τη στιγμή που θα αρχίσουν να συμβαίνουν τα γεγονότα. Εάν προχωρήσουμε βεβαίως, διότι χωρίς να προχωρήσουμε δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Φυσικά το σύνθημά μας -του ΕΠΑΜ συγκεκριμένα- παραμένει -και το δουλεύουμε- για γενικευμένη στάση πληρωμών, λειτουργικές καταλήψεις, γενική πολιτική απεργία διαρκείας. Το ζήτημα είναι το πιστεύουμε, το προγραμματίζουμε και συμμετέχουμε όλοι μαζί, ή λέμε κι εμείς λόγια παχιά για να εκτονωνόμαστε, γράφοντας «σεντονιάδες» και βομβαρδίζοντας το facebook με like;

Τι ζητάει ο λαός;

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

14 ΜΑΪΟΥ ΞΕΚΙΝΑΜΕ - 15 ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ



Το ΕΠΑΜ καλεί:
Στις 14 Μαϊου ξεκινάμε.
Στις 15 Μαϊου ενώνουμε τις δυνάμεις μας
με το πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο:
Εμπρός για Γενική Πολιτική Απεργία


Όλοι μαζί, στις κινητοποιήσεις.

Για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα

Κάθε Eurogroup, και νέα Καταδίκη



Ανακοίνωση

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, του ευρωδιευθυντηρίου των δανειστών τοκογλύφων και των απάτριδων πολιτικών της χώρας μας, συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε ακόμα μια φορά η απόφαση που καταδικάζει την Ελλάδα σε μόνιμη δουλοπαροικία του χρέους και τον λαό της σκλάβο κι επαίτη στη νεοφεουδαρχία των τραπεζών και του ληστρικού υπερεθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος των αγορών.

Γι’ αυτή την απόφαση, που λαμβάνεται πλέον με όρους μυστικής διπλωματίας, αφού τίποτα δεν δημοσιοποιείται, τίποτα δεν επεξηγείται και δεν αναλύεται στους άμεσα ενδιαφερόμενους “ιθαγενείς”, πανηγυρίζει η ικανότατη στην εθνική προδοσία φερόμενη ως ελληνική κυβέρνηση.

Γιατί κατά πως φαίνεται, όσο πιο πολύ εξαθλιώνεται ο πολίτης, όσο πιο μυστικά ξεπουλιέται η χώρα, όσο πιο υποτελώς δέχονται, την εις το διηνεκές εγκαθίδρυση του καθεστώτος κατοχής στην Ελλάδα, τόσο πιο πολύ βρίσκουν λόγο να επιχαίρουν για την επιτυχία τους. Γιατί ο στόχος δεν είναι να σωθεί η χώρα και ο λαός της, αλλά αντίθετα να θυσιαστεί εμπρός στην διάσωση της ευρωζώνης και της ΕΕ, απέναντι δηλαδή στην θεμελίωση και κατοχύρωση της υπερεθνικής απολυταρχίας, του νέου φασισμού και ολοκληρωτισμού, που θέλουν την Ελλάδα οικόπεδο καμμένης γης και τον πληθυσμό της μετανάστη στην ίδια του τη χώρα.

Με τη νέα συμφωνία στο Eurogroup της 9 Μαΐου η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε και συμφώνησε:

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

15 Μαΐου 2016 -Παλλαϊκή κινητοποίηση - Όλοι στο Λευκό Πύργο, στους δρόμους και τις πλατείες



Στις 14 και 15 Μαΐου 2016
το ΕΠΑΜ καλεί σε παλλαϊκή κινητοποίηση
Όλοι στους δρόμους και τις πλατείες


Έξι χρόνια είναι πολλά! Από το 2010 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα διεξάγεται ένα παγκόσμιο πείραμα υποδούλωσης και κατάκτησης της χώρας, χωρίς στρατιωτικά μέσα. Χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα.

Επιχειρείται με πρόσχημα και πολιορκητικό κριό το δημόσιο χρέος, η πλήρης μετατροπή της σε αποικία, σε δουλοπαροικία του χρέους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βιώνει στο πετσί της τον οικονομικό αφανισμό, την εργασιακή έρημο, την υφαρπαγή της ατομικής ιδιοκτησίας και της αγροτικής γης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ανυπαρξία της δικαιοσύνης, την εξάλειψη των αγαθών της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας παιδείας και του εκμαυλισμού της, την πολιτιστική αποχαύνωση, την διαχρονική καταστροφή της διατροφικής επάρκειας, τη διάλυση των δομών της εθνικής μας άμυνας και την χρεοκοπία των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Τα ψέματα όμως τέλειωσαν. Σήμερα είναι σε όλους σαφές ότι δεν διακυβεύεται απλά και μόνο η εργασία, η μείωση μισθών και συντάξεων. Δεν αρκεί η απλή διαμαρτυρία για τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας. Διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της χώρας, η επιβίωση του ίδιου του λαού, η σωτηρία της πατρίδας.

Στις 14 και 15 Μαΐου, το ΕΠΑΜ καλεί σε κάθε πλατεία πόλης ή χωριού σε όλη τη χώρα σε παλλαϊκή κινητοποίηση με επίκεντρο την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, για την ανατροπή του καθεστώτος κατοχής στην Ελλάδα και συνέχιση μέχρι την τελική Νίκη. Ή αυτοί ή Εμείς! Παλεύουμε ενάντια στο καθεστώς κατοχής που επιβλήθηκε από τους ξένους δανειστές -με την αρωγή, τον δωσιλογισμό και την υποτέλεια όλου του πολιτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Το ΕΠΑΜ καλεί τους νέους, τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους ανέργους, τους συνταξιούχους, του ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργάτες της γης και τους κτηνοτρόφους, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, να κατέβουν στο Σύνταγμα και να διεκδικήσουν τα κλειδιά της χώρας από την ντόπια φαυλοκρατία και τα ξένα αφεντικά της.

Καλεί για παλλαϊκό μαζικό ξεσηκωμό με άξονα την κοινωνική χειραφέτηση.
Διεκδικώντας τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία, την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής δημοκρατίας στον τόπο μας.

Στη Θεσσαλονίκη από τις 15 Μαΐου διεκδικούμε πίσω την πατρίδα που εξολοθρεύουν, υπερασπιζόμαστε την αξιοσύνη όσων πάλεψαν με τη ζωή τους στους αγώνες για δημοκρατία και λευτεριά, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να παραλάβουν οι επόμενες γενιές το μέλλον που δικαιούνται.

Θέλουμε εμείς ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά

Το ΕΠΑΜ παίρνει την πρωτοβουλία για τον μεγάλο ξεσηκωμό

Κυριακή 15 Μαΐου
Ξεκινάμε στη Θεσσαλονίκη
ενώνοντας τις δυνάμεις μας με όλη τη χώρα και το πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο
και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ μέχρι την δικαίωση

Κυριακή 15 Μαΐου, ώρα 7:00 μμ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ 
στην πλατεία ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και σε κάθε πλατεία της χώρας
Δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγουν