Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Βίντεο Α΄ Ενότητας της Ημερίδας για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤO ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥTIKO - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ZHTHMA
Ανάδειξη και εμβάθυνση των πραγματικών διαστάσεων
του προσφυγικού  και μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα
Αθήνα, Κυριακή  11 Δεκεμβρίου 2016
Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα,
Αίθουσα Πλάτων, 10ος όροφος

Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ
Προεδρεύων: Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης επί τιμή, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ε.ΠΑ.Μ.
Προεδρείο: Bάνα Αργύρη, Κυριάκος Κυριακόπουλος.

Αναλυτικά οι τίτλοι και οι χρόνοι των εισηγήσεων στο βίντεο (επιλέξτε):
λεπτό 07:00 - 10:00  Καλωσόρισμα, Ενημέρωση για το Πρόγραμμα της Ημερίδας
Χριστίνα Πολυχρονοπούλου, αναπληρωματικό μέλος της Π.Γ. του ΕΠΑΜ.

10:00 - 17:00  Η αναγκαιότητα της απόδοσης της ιδιότητας του πρόσφυγα και σε κατηγορίες οικονομικών μεταναστών
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης ε.τ., Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Ε.ΠΑ.Μ.

18:00 – 1:11:00 Η κοινωνική και πολιτική ταυτότητα του Προσφυγικού & Μεταναστευτικού ζητήματος σήμερα
Δημήτρης Καζάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ.

1:15:00 - 1:40:00  Δίκαιο της Θάλασσας - Παράνομη μεταφορά η δια θαλάσσης διακίνηση  προσώπων, παράνομων μεταναστών και προσφύγων
Κέρη Μαυρομμάτη, Δικηγόρος,  Δρ Τομέα Διεθνών Επιστημών Νομικής Αθηνών.

1:40:30 - 1:44:00 Ανάγνωση της επιστολής αναίρεσης της συμμετοχής της ΛΑΕ.

1:44:30 – 2:06:30  Οικονομικές - Γεωπολιτικές - πολιτιστικές επιπτώσεις του προσφυγικού -μεταναστευτικού προβλήματος, ιδιαίτερα στην Ελλάδα
Κώστας Βενετσάνος, Δημοσιογράφος - Πολιτικός Επιστήμων.

2:07:00 – 2:21:00  Ανεξέλεγκτη μετανάστευση-  νέα μορφή εποικισμού
Ηλίας Σταμπολιάδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
2:21:00 – 2:33:40 Μανώλης Καλλιγιάννης, Πρόεδρος Κόμματος Φιλελευθέρων
2:34:00 - 2:34:40 Ανάγνωση επιστολής Δήμου Σάμου
2:35:00 – 2:45:40 Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, Συγγραφέας
2:46:00 – 2:58:30 Zερβός Ιωάννης,  Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας
2:58:30 – 3:12:00 Εμινέ Μπουρουτζή, Πρόεδρος Πολιτιστ. Συλλ. Πομάκων Ξάνθης
3:12:30 -  3:17:30 Στέργιος Σμυρλής, εκπρόσωπος Πατριωτικής Ένωσης
3:17:40 – 3:22:20 Γιώργος Μπούτρης, Γραμματέας ΔΗ.Κ.ΚΙ.

3:22:50 – 3:34:00 Το μεταναστευτικό ως όπλο χειραγώγησης και ελέγχου
Νικόλαος Kαραβέλος, Δικηγόρος, Συγγραφέας
  
3:34:40 – 3:50:00 Οι θέσεις του ΕΠΑΜ για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό μέσα από τα ψηφίσματα των συνεδρίων του
Θεμιστοκλής Συμβουλόπουλος, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του Ε.ΠΑ.Μ.

Τέλος Α΄ Ενότητας, Διάλειμμα

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Όταν η δήθεν αλληλεγγύη στους μετανάστες δουλεύει για το οργανωμένο έγκλημα



του Δημήτρη Καζάκη

Η μετανάστευση δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά κατάρα για όσους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμων, καταπίεσης, ή αφόρητης φτώχειας και εξαθλίωσης. Η μετανάστευση είναι συνώνυμο του εξαναγκασμού και του βίαιου εκπατρισμού από τότε που για πρώτη φορά η παγκόσμια αγορά απαίτησε τη μεταφορά κοντά 20 εκατομμυρίων κυρίως Αφρικανών με τα δουλε-μπορικά στις οικονομίες των φυτειών του Νέου Κόσμου.

Το ίδιο και σήμερα. Γι' αυτό και όπως τότε, έτσι και σήμερα, οι δουλέμποροι και τα δίκτυα δουλεμπόρων αποτελούν τη βασική κινητήρια δύναμη της μετανάστευσης παγκόσμια. Πρόσφατα δημοσιοποι-ήθηκαν δυο πολύ σημαντικές εκθέσεις για την εμπορία ανθρώπων. Η πρώτη προέρχεται από την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/glotip/2016_Global_Report_on_Trafficking_in_Persons.pdf), ενώ η δεύτερη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (https://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/2016/).

Το ενδιαφέρον με τις συγκεκριμένες εκθέσεις δεν είναι το γεγονός ότι διαπιστώνουν έξαρση της εμπορίας ανθρώπων. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο σε μια εποχή έξαρσης των μεταναστευτικών μετακινήσεων. Το εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε μια εποχή έξαρσης του δουλεμπορίου ανθρώπινων ψυχών, η δίωξη των κυκλωμάτων έχει δραστικά περιοριστεί.

Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ



Σειρά: Το κράτος εάλω



Το Ίδρυμα αυτό είναι το πιο παλιό στην πολιτική ιστορία της Γερμανίας. Ιδρύθηκε το 1925 μετά το θάνατο του Φρίντριχ Έμπερτ, ο οποίος διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, από το 1919 έως το 1925, προς τιμήν της συμβολής του στην εγκαθίδρυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα του.

Γεννημένος το 1871 στη Χαϊδελβέργη,
Φρίντριχ Έμπερτ
1871 - 1925
ο Φρ. Έμπερτ ενδιαφέρθηκε από πολύ νέος για την πολιτική και το 1889 εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD). Ξεκινώντας από συντάκτης εφημερίδας του κόμματος, σταδιακά κατέκτησε ανώτερα αξιώματα και το έτος 1919 έγινε Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. Είναι αυτός που κατέστειλε την εξέγερση των Σπαρτακιστών, που ξέσπασε στο Βερολίνο στις 5 Ιανουαρίου 1919. Σκοπός των εξεγερθέντων ήταν η επιβολή σοβιετικού τύπου διακυβέρνησης με τη συγκρότηση σοβιέτ, ενώσεων εργατών και στρατιωτών. Οι «Σπαρτακιστές» ξεκίνησαν ως η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, από το οποίο αποσπάστηκαν το 1914, με επικεφαλής την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ. Οι Σπαρτακιστές ήταν αντίθετοι με τον πόλεμο και υποστήριζαν την επαναστατική εργατική πάλη. Ήταν αυτοί που ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τον Ιανουάριο του 1919. Εξεγέρθηκαν πέντε μέρες μετά, παρά τη διαφωνία της Λούξεμπουργκ. Επειδή είχαν μεγάλη απήχηση στις εργατικές ενώσεις, για να αντιμετωπιστεί γρήγορα ο κομμουνιστικός κίνδυνος, ο Φρ. Έμπερτ κήρυξε στρατιωτικό νόμο και τους αποδεκάτισε, στέλνοντας εναντίον τους τα Φράικορπς, σώματα που αποτελούνταν από αυτοκρατορικό στρατό και ομάδες ακροδεξιών παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων. Η εξέγερση έληξε στις 15 Ιανουαρίου, με τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Κάρλ Λίμπκνεχτ. Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία πίσω από την ίδρυση του Ινστιτούτου Φρ. Έμπερτ (
Friedrich Ebert Stiftung), η οποία ακροθιγώς μόνο αναφέρεται στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος, πιθανόν για να μην ανασκαλεύονται «αιχμηρές» πτυχές της ιστορίας, που μπορεί να αναταράξουν την πολιτική νηνεμία και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων Ινστιτούτων, αλλά και των κομμάτων που αυτά εκπροσωπούν.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Η ομιλία του Δ. Καζάκη στην ημερίδα για το μεταναστευτικό/προσφυγικό (βίντεο)


Συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά με το παγκόσμιο ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΕΠΑΜ Δ. Καζάκης, στη σχετική ημερίδα που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο στις 11/12/16. Να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που διοργανώθηκε εκδήλωση – ημερίδα στη χώρα μας με αντικείμενο ένα ζήτημα που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. και όχι μόνο για τη χώρα μας, όπως είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για την ημερίδα, εισηγήσεις και σχετική αρθρογραφία μπορείτε να δείτε εδώ  

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Η Λαγκάρντ φέρεται να εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη της Ελλάδας περισσότερο από της Γαλλίας



του Δημήτρη Καζάκη

Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να ζητήσει την ελληνική υπηκοότητα μετά την καταδίκη της από την Γαλλική δικαιοσύνη για διαπλοκή και διαφθορά. Παρά το γεγονός ότι το ΔΣ του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα για την μαντάμ, διότι χαίρει "ευρείας εκτίμησης", η κ. Λαγκάρντ φέρεται ιδιαίτερα εκνευρισμένη με το γεγονός ότι η Γαλλική δικαιοσύνη δεν της έκανε τη χάρη.

Σκεφτείτε ότι η κ. Λαγκάρντ μαζί με τον Σαρκοζί έκαναν ότι ήταν δυνατό να συγκαλύψουν τη διαπλοκή τους με τον επιχειρηματία της Adidas. Κι όμως, το Γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παρά το γεγονός ότι η μαντάμ δεν φαίνεται να τα πήρε, όσο ήταν υπουργός δεν έκανε όσα μπορούσε να κάνει για να αποτρέψει τη ζημιά του Γαλλικού δημοσίου υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων ενός από τους σημαντικούς χορηγούς του τότε προέδρου Σαρκοζί. Δηλαδή, δεν καταδικάστηκε γιατί τα πήρε, αλλά γιατί δεν έκανε ως υπουργός οικονομικών ότι όφειλε για να αποτρέψει τη διαπλοκή.

Είναι λοιπόν να μην θέλει η μαντάμ Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ να αλλάξει υπηκοότητα; Υπάρχει περίπτωση να δικαστεί και να καταδικαστεί στην Ελλάδα υπουργός γιατί δεν έκανε ότι όφειλε να κάνει προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο; Ούτε κατά διάνοια.

Εδώ η ανώτατη δικαιοσύνη δικάζει με βάση τη σκοπιμότητα της εξουσίας κι όχι το δημόσιο συμφέρον και το Σύνταγμα. Επινοεί αποκλειστικά δικό της πρωτογενές δίκαιο, παρά κι ενάντια στο Σύνταγμα, προς το συμφέρον των πιο άνομων και καταχρηστικών συμφερόντων.