Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 30/01/2017



Η Συνεδρίαση στις 30 Ιανουαρίου 2017

Το να παρακολουθεί κάποιος τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης γίνεται με τον καιρό όλο και πιο οδυνηρό. Πρόσωπα γνωστά για το ύφος τους, ακόμη και για τα λόγια τους. Τα μάθαμε πλέον και ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθούν στο κάθε θέμα. Το οδυνηρό της υπόθεσης που προανέφερα, οφείλεται στο ότι όσο νιώθουμε να πνιγόμαστε ως πολίτες από τα αδιέξοδα, αυτοί ζουν σε άλλο κόσμο, στον κόσμο του πολιτικού συμφέροντος και στον πονηρό κόσμο της υπεράσπισης του κατηγορουμένου δημάρχου για διάφορες παρανομίες· με προφανή σκοπό, αν και όταν έρθει η σειρά τους, να πέσουν κι αυτοί στα μαλακά. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αντιμετωπίζει κατηγορίες κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και καταλήγει να ευχαριστεί την αξιωματική αντιπολίτευση και όλους γενικά για τη στάση τους να του δώσουν στήριξη! Συγκεκριμένες κατηγορίες που αφορούν τη διοίκηση Γ. Μπουτάρη μπορείτε να δείτε εδώ
Αν πάρουμε ως γνώμονα την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου, βλέπουμε πως ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δικαστική έρευνα μετά από 7 ολόκληρα χρόνια. Επί δημαρχίας του Παπαγεωργόπουλου χάθηκαν σχεδόν 18 εκατ. ευρώ και η έρευνα συνεχίζεται! Εν τω μεταξύ τα χρηματικά κενά θα τα καλύψει ο «μεγάλος κουμπαράς», ο ελληνικός λαός! Ο οποίος πληρώνει ενώ δεν οφείλει να το κάνει.

Το ίδιο, υποπτευόμαστε, θα συμβεί και τώρα. Αναθέσεις σε εταιρείες φαντάσματα που δεν είχαν ούτε καν μετρητή της ΔΕΗ στη διεύθυνση που δήλωναν, χωρίς φορολογική ενημερότητα, χωρίς κάποια πιστοποίηση. Παρατυπίες στα τιμολόγια της ΔΕΠΘΕ τα τελευταία χρόνια έγιναν ‘’γαργάρα’’. Αλλά δεν έγινε και τίποτα, αυτοί συνεχίζουν να αμβλύνουν τις γωνίες ή να αποφεύγουν να αναφερθούν επί της ουσίας. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος εντοπίζει λάθη, αλλά η στάση του είναι «ας μην είμαστε των άκρων, ας λύσουμε τα θέματα με ομοψυχία»! «Πω πω!» αναφωνεί κάποιες φορές, «ας βάλουμε μυαλό να τα κάνουμε καλύτερα στο μέλλον», λες και δεν έμαθαν τίποτε μετά από 6 χρόνια. Είναι λευκές περιστερές! Ο δήμαρχος εξοργίζεται γιατί λέει κάποιοι τον παρασέρνουν και γιατί η γραφειοκρατία εμποδίζει τους σωστούς ελέγχους. Ο κ. Καλαφάτης ασκεί κριτική προετοιμασμένος πάντα αλλά με λόγο που είναι ρητορικής μόνο αξίας. Έχει καλό λόγο, είναι γεγονός, και περιμένει να μιλήσει την κατάλληλη στιγμή που θα κάνει αίσθηση. Επίσης, από την παράταξη των ‘’ΕΝΤΑΞΕΙ’’ ο Εφραίμ Κυριζίδης μελετά περισσότερο από τους άλλους τα οικονομικά στοιχεία και φέρνει σε δύσκολη θέση μερικές φορές την αντιδήμαρχο οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα. Στην τελευταία συνεδρίαση άρχισε και ο Κώστας Ζέρβας, ο απορριφθείς αντιδήμαρχος από τον Μπουτάρη, να ανεβαίνει στο βήμα. Βρήκε πολιτική στέγη στη Ν.Δ. και θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι οπαδός της παγκοσμιοποίησης, αυτής της λαίλαπας που δε σέβεται ούτε λαούς ούτε κοινωνικά δικαιώματα ούτε εθνική κυριαρχία. Φανατικός λάτρης της «πράσινης βιωσιμότητας», δηλ. της αποδεκτής οικονομίας, για την ακρίβεια  της Sustainability. Με άλλα λόγια ένας άνθρωπος των σύγχρονων  καιρών.  
Οι εκπρόσωποι της ‘’ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ’’ (ΣΥΡΙΖΑ) εξυμνούν την κυβέρνηση και τονίζουν διαρκώς πόσο ωραία τα έκαναν όλα. Αλλά παράλληλα είναι αλληλέγγυοι με την ήπια στάση τους προς τον δήμαρχο. Οι εκπρόσωποι της ‘’ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ’’ του ΚΚΕ περνούν σχεδόν απαρατήρητοι. Λένε κάτι μισόλογα για τους κακοπληρωμένους εργαζόμενους, για τη μεγάλη σύνδεση του Δήμου με εξωτερικούς εργολάβους, για το λαό που θα πληρώσει το μάρμαρο. Η εκπρόσωπος των ‘’ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ‘’ φαίνεται δυναμική και μιλά με τεκμηριωμένο λόγο. Η παράταξη ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ’’ εμφανίζεται στη χάση και στη φέξη και αντιδρά αρνητικά σε όλα τα θέματα των προσφύγων/μεταναστών. Η δε παράταξη ‘’ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ’’ που αποτελείται από τον Αρμόδιο Στεργίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Εκτός αυτού, στο θέμα της ταλαιπωρίας των πολιτών λόγω του πολικού ψύχους μας άφησε άναυδους λέγοντας πως πρόκειται για θέμα ασήμαντο!!! Είναι να αναρωτιέται κανείς σε ποια «συμμαχία πολιτών» αναφέρεται! Τέλος ο εκπρόσωπος του ‘’ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ’’ ανοίγει θέματα εθνικής ανεξαρτησίας, έχει περιβαλλοντική συνείδηση, αναγνωρίζει πολιτική παρακμή, εκνευρίζεται από την εξαφάνιση σχεδόν της ελληνικής γλώσσας στο Δ.Σ. και όχι μόνο (π.χ. το toner γιατί να μη λέγεται μελανοταινία· έχουμε σπουδαία γλώσσα και την αφήνουμε στα αζήτητα), ενοχλείται από την πρόσκληση της Παγκόσμιας Τράπεζας να μας δείξει διαχείριση κρίσεων. Επίσης ότι ο Δήμος προσφέρει επιφανειακή διασκέδαση στους νέους, η εποχή του Μπουτάρη άρχισε να θυμίζει κάτι από Παπαγεωργόπουλο (στο σημείο αυτό ο δήμαρχος αναστατώθηκε και ζήτησε εξηγήσεις)… Αναφερθήκαμε στα πρόσωπα των παρατάξεων για να δώσουμε μια πιο ζωντανή εικόνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως, φυσικά, την αντιλαμβανόμαστε εμείς…

Επιστρέφουμε στη συνεδρίαση. Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε επί τροχάδην ήταν η
απόσπαση 99 πυροσβεστών με προορισμό το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ που απέκτησε η δημόσια γερμανική εταιρεία. Αντιπροσωπεία των πυροσβεστών ήταν εκεί για να εκθέσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση της πόλης. Η ενέργεια αυτή της Fraport μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί αποικιοκρατική ενέργεια, τι αξία έχει άλλωστε η προστασία των Θεσσαλονικέων μπροστά στη γερμανική εταιρεία, που θέλει διασφάλιση της επένδυσης που απέκτησε χωρίς χρήματα; (Μπορείτε να δείτε εδώ την απαράδεκτη σύμβαση με τη Fraport). Πόσο εθελόδουλη είναι η σύμβαση με την εταιρεία αυτή, που αποκαλύπτει σε όλο τους το μεγαλείο το είδος των επενδύσεων που έρχονται να κάνουν στην υπόδουλη λόγω χρεών Ελλάδα; Η θέση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο ήταν ‘’Να επανεξεταστεί το θέμα, να μη μειώνεται ο αριθμός των πυροσβεστών‘’! Γεμίσαμε «εθνική υπερηφάνια» από την «ηρωική» και «μαχητική» στάση τους!!!
Ένα άλλο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν η γνωστοποίηση πως υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου, Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση για ενοικίαση από το Δήμο πέντε περιπτέρων μαζικής εστίασης στη Νέα Παραλία στα θεματικά πάρκα του Νερού, των Ρόδων, της Αμμου, των Εποχών και του Μεσογειακού κήπου. Ο Δήμος θα καρπωθεί το 80% της εκμίσθωσης και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%.
           
Τρίτο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου. Εμφανίστηκαν στο βήμα εκπρόσωπος της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εκπρόσωπος του ΚΑΣ και άλλοι, οι οποίοι τόνισαν πόσο ιδανική ήταν η λύση με πρωτοβουλία του δημάρχου και μετά από αγώνα 4 χρόνων, να μην αποσπαστούν οι αρχαιότητες αλλά να υπογειοποιηθεί  σε μεγαλύτερο βάθος ο σταθμός του μετρό. Τώρα θα περνά κάτω από αυτές. Ο δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια σε όσους στήριξαν το όραμά του, γιατί ο πολιτισμός είναι τόσο σημαντικός που αξίζει κάθε θυσία. Θα μάθουν και ‘’οι άσχετοι Θεσσαλονικείς’’ (όχι, το πήρε πίσω αμέσως μετά, εννοούσε οι πολίτες) την ιστορία τους. Γύρω από το σταθμό Βενιζέλου θα αναπτυχθεί αρχαιολογική πλάζα που θα συνδέει όλα τα μνημεία της πόλης: Πλατεία Διοικητηρίου, Αγιος Δημήτριος, Αχειροποίητος, Ρωμαϊκή αγορά, Καπάνι, πλατεία Αριστοτέλους, Παναγία Χαλκέων. Στη συνέχεια ο Ανδρέας Κουράκης, που υποστήριξε αυτή την υπόθεση με πάθος, πρόσθεσε πως χρειάζεται τόλμη, θάρρος, αυτογνωσία και έλλειψη κόμπλεξ για να ανατρέψει κάποιος ένα ήδη αποφασισμένο σχέδιο. Τελικά το Μετρό είναι σε θέση να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, αλλά ο σταθμός Βενιζέλου θα καθυστερήσει ένα χρόνο ακόμη και θα κοστίσει, ειδικά αυτός, περί τα 25 εκατ. ευρώ κατά τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό κ. Μυλόπουλο, ενώ σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο η έξτρα δαπάνη θα είναι 40 εκατ. ευρώ. Η κατά 4,5 χρόνια καθυστέρηση των έργων δεν οφειλόταν στις ενστάσεις του δημάρχου και της παράταξής του, αλλά σε οικονομικούς και διοικητικούς παράγοντες. Τώρα που άλλαξε η διοίκηση του έργου και η σύσταση της εταιρείας, ο κ. Σπίρτζης κατάφερε με διαπραγματεύσεις να μειώσει τις απαιτήσεις της για τις καθυστερήσεις από 700 εκατ. σε 200 εκατ ευρώ. Η Ε.Ε. μας έβαλε κόκκινη γραμμή στο έργο το 2020. Πόση εμπιστοσύνη στις κόκκινες γραμμές της Ε.Ε.!!!

Σειρά του Κώστα Ζέρβα να τοποθετηθεί: Προτιμούσε την απόσπαση και επανατοποθέτηση
των αρχαιοτήτων. Το Μετρό Θεσσαλονίκης ήταν από την αρχή προβληματικό έργο. Ξεκίνησε το 2006 με προμελέτη. Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στο Παπάφειο για δύο υπεραιωνόβια δέντρα, στη Βούλγαρη με τις απαλλοτριώσεις και εξαιτίας και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων. Με το καλό σενάριο το Μετρό θα ξεκινήσει το 2020, αλλά θα κάνει το δρομολόγιο Αγία Σοφία – Καλαμαριά. Ο σταθμός Βενιζέλου δεν θα λειτουργεί.
Η Ρία Καλφακάκου έκανε οικονομικό απολογισμό του Μετρό. Αρχικός προϋπολογισμός 1.100 δισ. ευρώ και μόνο 15 εκατ. για εύρεση αρχαιοτήτων. Αιτία της καθυστέρησης η προχειρότητα. Το θέμα Βενιζέλου το ξεκίνησε η ‘’ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ‘ ’και το ακολούθησε ο δήμαρχος. Αλλά, αν ο δήμαρχος δεν υιοθετούσε την πρόταση θα καταστρέφονταν τα αρχαία. Το έργο έφτασε στο 1,5 δισ. € και τα 25 εκατ. μας πείραξαν; (σ.σ.: φυσικά από δημόσιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί η επιπλέον δαπάνη).
Επίσης, για τα έργα του Μετρό μίλησε και ο Σ. Καλαφάτης, ο επικεφαλής των ‘’ΕΝΤΑΞΕΙ’’: Ο δήμαρχος δεν πρέπει να πανηγυρίζει. Κινήθηκε με προχειρότητα, εν κρυπτώ και με αντίθεση στη νομιμότητα. Πήγε στη Βουλή με ένα απλό σκίτσο της πλάζα, έκανε ένσταση σε μια νόμιμη απόφαση του ΣΤΕ που αποφάσισε την απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανατοποθέτησή τους, δεν χρησιμοποίησε ως συμβούλους τους ειδικούς και άμεσα εμπλεκόμενους τεχνικούς του ΤΕΕ, ακόμη και για τον αρχαιολογικό περίπατο δεν εκπονήθηκε μελέτη. Άλλοι από την ίδια παράταξη μίλησαν για αγιοποίηση του δημάρχου από τους εμπλεκόμενους φορείς για το μετρό, για να αποκαταστήσει το χαμένο έδαφος λόγω της αδράνειάς του τις μέρες του παγετού και λόγω της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται στο Δήμο αυτές τις μέρες.

Η ημερησία διάταξη
Πάμε τώρα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το πλήθος αυτών εγκρίνεται και κάποια θέματα κρατούνται να συζητηθούν αργότερα. Το περίεργο είναι πως, ενώ πολλοί δημοτ. σύμβουλοι από άλλες παρατάξεις ψηφίζουν κατά ή λευκό, η μόνιμη επωδός είναι ‘’εγκρίνεται’’! Την πλειοψηφία την έχει η παράταξη Μπουτάρη. Πόσο δημοκρατικό είναι αυτό, είναι ένα θέμα προς συζήτηση…
            Εδώ, οφείλω να σας γνωστοποιήσω πως πολλά από αυτά γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό  χωρίς να αναλύονται, και τα στοιχεία τα οποία αναφέρουμε είναι κάποιες φορές λειψά. Όταν ο δημοτικός σύμβουλος έχει 4 σελίδες επεξηγήσεις για ένα θέμα και εμείς, οι απέξω, έχουμε πέντε σειρές, είναι επόμενο να γίνονται παρανοήσεις… Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που δείχνει την αόρατη από τους πολίτες διαχείριση και προώθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, και κυρίως του προγράμματος Horizon 2020, είναι το γεγονός πως ο Δήμος υποβάλει χρηματοδοτούμενες προτάσεις για το πρόγραμμα αυτό, αλλά όταν πάμε να ανοίξουμε τους συνδέσμους και να μάθουμε λεπτομέρειες, μας γράφει ‘’χαιρετίσματα’’, δεν δικαιούστε να διαβάσετε το σύνδεσμο. Κατά τα άλλα έχουμε διαφάνεια και δημοκρατία!

Ανάμεσα σ’ αυτά που ειπώθηκαν και αξίζει να αναφέρουμε είναι ο οικονομικός έλεγχος από τον Εφραίμ Κυριζίδη (παράταξη "Εντάξει" του Στ. Καλαφάτη) προς την αντιδήμαρχο οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα. Διαπιστώνει πως ποσό 30 εκατ. ευρώ δεν ξοδεύτηκε και ερχόμαστε σε ανατροπή του προϋπολογισμού. Άλλο ποσό 95 χιλιάδων ευρώ αναλήφθηκε αλλά πληρώθηκαν μόνο 5 χιλιάδες. Οι απαντήσεις της αντιδημάρχου οικονομικών ήταν για τιμολόγια που δεν ήρθαν, για εντάλματα που δεν πρόλαβαν να πληρωθούν, για διαγωνισμούς που δεν εκτελέστηκαν. Άλλο θέμα στο οποίο στάθηκε ο κ. Κυριζίδης ήταν  η έγκριση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού με βάση ανείσπρακτα έσοδα. Σύμφωνα με τον ίδιο 35.000 οδηγούνται στο αποθεματικό και μετά θεωρούνται μη εισπράξιμα. Η απάντηση ήταν πως έτσι γίνεται η λογιστική εγγραφή. Εγκρίθηκαν προγράμματα ληξιπρόθεσμων οφειλών 4.000.000 ευρώ.

Θέματα που εγκρίθηκαν και πρέπει ως πολίτες  να έχουμε γνώση, γιατί εκτός του ότι αλλάζουν άρδην το μοντέλο διακυβέρνησης , αποτελούν και ένα σαφές δείγμα του μέλλοντός μας εντός της Ε.Ε., είναι τα παρακάτω:
1. Εγκριση δαπάνης 25.000 € για τη συνέχιση της υπηρεσίας του δήμου Europe Direct. Διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, εισηγήσεις και διανομή έντυπου υλικού σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης.
Όμως τι κάνει ακριβώς αυτό το γραφείο; Λύνει απορίες σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα, δεν κάνει αναφορά σε πολιτικά θέματα, ούτε διαβιβάζει καταγγελίες. Είναι ένα δίκτυο αποτελούμενο από κέντρα πληροφόρησης και τεκμηρίωσης και παρέχει ομιλητές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Παρέχει στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων οργανισμών, βοηθά τους ενδιαφερομένους  να αποκτήσουν πρόσβαση σε επίσημες εκδόσεις της Ε.Ε. σχετικά με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και το σημαντικότερο προσφέρει απλόχερα ενημέρωση σε νέους σπουδαστές, όσον αφορά τη δυνατότητα κατάρτισής τους σε άλλες χώρες.
2. Άλλο βασικό πρόγραμμα το οποίο στηρίζει ο Δήμος Θεσ/νίκης είναι το Erasmus+.Τι είναι
αυτό; Είναι ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. το οποίο χορηγεί εγγυημένο δάνειο για master, προωθεί την κινητικότητα των νέων και εκτός Ευρώπης, συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, από όπου θα προκύπτουν κρίσεις δεξιοτήτων των νέων, συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις. Δηλαδή θα διδάσκουν αυτά που χρειάζεται η αγορά. Τέλος στην ακαδημαϊκή μόρφωση, τέλος στις ανθρωπιστικές σπουδές που η αγορά δεν τις χρειάζεται. Για την Ελλάδα το πρόγραμμα προβλέπει να ωφελήσει 75.000 νέους. Δείτε εδώ σχετικό βίντεο για το Erasmus+ 2014-2010.
3. Το 24ο θέμα αφορούσε δράσεις και εκδηλώσεις του 5ου Περιβαλλοντικού Μαθητικού Συνεδρίου στο πλαίσιο του προγράμματος ‘’Βιώσιμη Πόλη’’. Τι σημαίνει βιώσιμη πόλη; Ονομάζεται έτσι η πόλη που φροντίζει να έχει πρώτη προτεραιότητα την οικολογία και την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση προς το περιβάλλον. Οι ποδηλατόδρομοι, οι πεζοδρομήσεις, η εξορία των ρυπογόνων αυτοκινήτων συμβάλουν σ’ αυτό. Είναι η πόλη που ελαχιστοποιεί τη δαπανούμενη ενέργεια και αυτή την παίρνει από ΑΠΕ. Το παλιό σκηνικό με τα φουγάρα των βιομηχανιών πρέπει να τα ξεχάσουμε. Καλύτερα να φανταστούμε ένα πάρκο ανεμογεννητριών, ένα πάρκο εργοστασίων καύσης απορριμμάτων και ένα φωτοβολταϊκών σε κάθε πόλη και χωριό. Το νερό, ως πολύτιμος πόρος, πρέπει να ξοδεύεται με μέτρο, τα σκουπίδια να υφίστανται ολοκληρωμένη διαχείριση, να παράγουν ενέργεια και κομπόστ, δηλ. εδαφοβελτιωτικό που  περιέχει κυρίως άνθρακα από την αποσύνθεση φυτών και νεκρών ζώων. Γενικά να γίνεται ανακύκλωση και μείωση ατμοσφαιρικών ρύπων.
4. Το 38ο θέμα αφορά την παράταση του ευρωπαϊκού
έργου STORM-CLOUD. Τίτλο έχει Cloud of public services and smart cities. Το έργο  περιλαμβάνει πρόβλεψη να υπάρχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες συγκεντρωμένες σε  έναν κεντρικό σέρβερ του Δήμου και αυτός να τους παρέχει οικονομικά στους επιχειρηματίες ή πολίτες. Το κακό (καλό γι’αυτούς) είναι πως δεν υπόσχεται προστασία προσωπικών δεδομένων.
5. Το 48Ο θέμα περιελάμβανε συνδιοργάνωση εκδήλωσης στο 1ο ΕΠΑΛ Θεσ/νίκης και στο 2ο Ε.Κ. με θέμα τις καινοτόμες δράσεις του Erasmus. Αναζητώντας ποιες καινοτόμες δράσεις φιλοξενεί αυτό το πρόγραμμα, βρίσκουμε πως στο 1ο ΕΠΑΛ  Θεσσαλονίκης Δημόκριτος οι μαθητές διδάσκονται  εκτός των άλλων και τεχνολογία τροφίμων αλλά και αλλαγή (μεταλλαγή;) τροφίμων. Επίσης στα Ε.Κ (Εργαστηριακά Κέντρα) διδάσκεται η κατασκευή υβριδικών οχημάτων. Σε σχέση με το καινοτόμο  Erasmus πρόκειται για την κινητικότητα των σπουδαστών ανά την Ευρώπη.  
6. Θέμα 57ο. Συγκρότηση επιτροπών για την επιλογή καλλιτεχνών στη 18η Biennale Νέων στα Τίρανα και το Δυρράχιο της Αλβανίας (Medιterranean 18 Μαίου 2017).
7. Τα θέματα 58, 59, 60 και 77 αφορούν εγκρίσεις συμμετοχής του δήμου σε χρηματοδοτούμενες προτάσεις προς το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Η πρώτη έχει τίτλο ‘’Open Public-Moving public policy design , implementation and evaluation from a closed world to an open world paradigm’’ με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ. Ταχεία μετατροπή από κλειστή διακυβέρνηση σε ανοιχτή συνεργατική διακυβέρνηση με open data και ψηφιακή επανάσταση. Όλα τα στοιχεία των πολιτών και τα περιουσιακά θα χρησιμοποιούνται από το νέο τύπο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το θέμα 59 έχει τίτλο ‘’Smart cities and communities lighthouse projects’’. Από την αντίστοιχη έρευνα στον Ορίζοντα 2020 -στις αναφορές του Δήμου για τον Ορίζοντα 2020 παίρνουμε απαγορευτικό- πρόκειται για νανοτεχνολογία, για έξυπνα σπίτια με συσκευές με τσιπάκια, για έξυπνα δίκτυα ενέργειας -όπως έξυπνοι μετρητές- για διάφορους αυτοματισμούς και τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, για ηλεκτρικά οχήματα, για αποθήκευση ενέργειας κ.ά. Προϋπολογισμός 2 εκατ.ευρώ. Εδώ μπορείτε να πληροφορηθείτε λίγα πράγματα στα ελληνικά. Για πιο ακριβείς και λεπτομερείς πληροφορίες μπορείτε να μελετήσετε το πρόγραμμα σ’ αυτό το pdf και σας βεβαιώνω πως πάλι λίγα θα μάθετε.
 Το θέμα 77 έχει τίτλο ‘’Child friendly city co-creation toolbox‘’ και απευθύνεται πάλι στον Ορίζοντα 2020. Προϋπολογισμός 250 χιλιάδες. Εντύπωση κάνει η -σύμφωνα με τον Ορίζοντα- συγκέντρωση των αρίστων επιστημόνων σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη εμείς αυτό το βιώνουμε χάνοντας κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Το θέμα 60 απευθύνεται πάλι στον Ορίζοντα και έχει τίτλο ‘Incubation of Small Electric L-Class Vehicles’’, με προϋπολογισμό 95 χιλιάδες ευρώ. Ο τίτλος φανερώνει πως πρόκειται για θερμοκοιτίδα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.
Συμπέρασμα. Η Ελλάδα είναι τόσο σφιχτά δεμένη με την Ε.Ε. και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματά της, που είναι φυσικό, όταν κάποιοι από αυτούς ακούν για αποχώρηση από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη να παθαίνουν υστερία.

Το Πρόγραμμα Ορίζοντας δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα. Είναι ένα εργαλείο ανατροπής της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Δίνει εντολές ακόμη και για γενετική μηχανική, για μαζική παραγωγή ρομπότ, για ηλεκτρονικό έλεγχο όλων των ανθρώπων. Οι υπηρεσίες πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά. Όλα τα προσωπικά δεδομένα, για χάρη δήθεν της διαύγειας και της πάταξης της φοροδιαφυγής, θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Θα μπει τέλος στην ιδιωτικότητα. Πόσο κακό είναι αυτό; Φανταστείτε  π.χ. να ψάχνετε για δουλειά και ο εργοδότης να κάνει ένα κλικ στον ηλεκτρονικό σας φάκελο και να βρίσκει πως έχετε περάσει μια αρρώστια που δεν του αρέσει. Θα πάρει έναν πιο υγιή. Μάλλον δε θα βρείτε εύκολα ‘’απασχόληση’’, όπως μετονομάστηκε η εργασία.
8. Εγκρίθηκαν λειτουργικές δαπάνες για τη ΔΕΠΘΕ ύψους 2.800.000 €.

Αφού τελείωσαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, άρχισαν οι ανακοινώσεις και οι ομιλίες αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

1. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε στην πρόοδο της τουριστικής κίνησης της πόλης. Έδειξε στους δημοτικούς συμβούλους ένα ακριβό βιβλίο με εικόνες της πόλης που πάρθηκαν με drones, δωρεά του Γερμανικού Προξενείου. Κάνει έκκληση στους αγρότες να μην κλείσουν τα αεροδρόμια και τα σύνορα. Επόμενοι στόχοι συνεργασιών με χώρες εξωτερικού είναι η Κίνα και η Τουρκία. Από την Κίνα θα διδαχτούν και τη Sharing Economy ("ΟικονομίαΔιαμοιρασμού")! Τι είναι αυτή; Καθώς σε λίγο δε θα έχουμε ατομική περιουσία, θα
μοιραζόμαστε τα αγαθά, σπίτια, αυτοκίνητα, τεχνολογία (εδώ εντάσσεται και το car-pooling). Τα προϊόντα θα μετατραπούν σε υπηρεσίες. Θέλεις να καλέσεις φίλους και να μαγειρέψεις; Καλείς μια υπηρεσία και σου φέρνει τα υλικά. Φεύγεις από το σπίτι όπου διαμένεις; Στέλνεις μήνυμα και το σαλόνι χρησιμοποιείται από έναν σύλλογο. Το πρόβλημα του κ. Πέγκα είναι να νομιμοποιηθεί αυτού του είδους η οικονομία. Άλλη επιτρεπτή ανάπτυξη είναι η Μπλε Ανάπτυξη, δηλ. τα υδατοδρόμια και ό,τι σχετίζεται με τη θάλασσα.

2. Η Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος πολιτισμού, έκανε ανακοινώσεις για τα πολιτιστικά επιτεύγματά της. Τονίζεται η ενεργή συμμετοχή στον εθελοντισμό και το όραμα για μια ανοιχτή και νεανική πόλη. Μάρτιο - Απρίλιο θα γίνουν δράσεις της ‘’Ανοιχτής σκηνής’’. Το δημοτικό κινηματοθέατρο ΑΝΕΤΟΝ να δίνεται σε καλλιτεχνικές ομάδες. Υπάρχει το πρόγραμμα ‘’διανυκτέρευση σε μουσεία‘’
(sleep over) για ανηλίκους και ενηλίκους, θα γίνουν διαλέξεις με τη βοήθεια του Μουσείου Σύγχρονης τέχνης, της Σχολής καλών Τεχνών και του Ινστιτούτου Γκαίτε με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα πάρουν μέρος ομιλητές διεθνούς φήμης. Από τη Σχολή Καλών Τεχνών θα γίνουν και δύο εκθέσεις με θέμα ‘’Το να είσαι άνθρωπος’’. Έχουμε επίσης το πρόγραμμα ‘’Ελεφαντάστικο’’ που είναι διεθνές φεστιβάλ. Θα οργανωθεί και το ‘’Stamp Festival’’ που θα συνεισφέρει στην επανάχρηση κλειστών χώρων. Θα κάνουμε καταγραφή των στοών της πόλης με αρχή από τη στοά του Αγ. Μηνά. Για 3η χρονιά συνεχίζεται η λογοτεχνική σκηνή, το Street Festival,  το Tαράτσα Festival… (Σ.Σ.: Νέα ήθη, νέα έθιμα, νέοι καιροί. Καινοτόμες δράσεις, νέες περίεργες ιδέες και όπου βγει. Κυρίως για τις διανυκτερεύσεις στα Μουσεία που θυμίζουν έντονα reality show).

3. Μίλησε και η Καλυψώ Γούλα, υπεύθυνη για κοινωνικές δράσεις. Στη Βάνταα της Φινλανδίας συζητήθηκαν τα θέματα για τους πρόσφυγες και το πρόβλημα της ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Arrival Cities, πόλεις που δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες.  

Μετά το τέλος των ανακοινώσεων αυτών ξεκίνησε επιτέλους να μιλά ο δήμαρχος για την εισαγγελική έρευνα που γίνεται τώρα στο Δήμο. Αφορά τους διαγωνισμούς για την καθαριότητα, όπως αναφέραμε και στον πρόλογο. Τα ευρήματα της ΕΔΕ πήρε να εξετάσει η εισαγγελέας. Ο Καλαφάτης δήλωσε πως η υπόθεση ήρθε στο φως εξαιτίας της παράταξής του που έκανε συστηματικούς ελέγχους. Απέδειξαν πως είναι σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ οι παράταξη Μπουτάρη τους λοιδωρούσε. Η εικόνα του Δήμου καταρρέει.
Από τον Γ. Αβαρλή (παράταξη ''Ανοιχτή Πόλη'') μαθαίνουμε πως τα οικονομικά σκάνδαλα ξεκίνησαν από την άνοιξη του 2015. Μετά το πέρασμα τόσων μηνών και χρόνων θεωρεί πως ο κ. Μπουτάρης γλίτωσε την κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
Ο Γ. Αρβανίτης αναφέρθηκε στις χιλιάδες ευρώ που χάθηκαν, στους εργολάβους που πρέπει να φύγουν, στους 70 υπαλλήλους του Δήμου που κάθονται χωρίς αντικείμενο εργασίας, μια που οι δουλειές, μέχρι και τα κλαδέματα, δίνονται σε εξωτερικούς εργολάβους.

 Η συνεδρίαση έκλεισε με ομιλία του κ. Μπουτάρη, στην οποία ευχαρίστησε την αντιπολίτευση για τη στήριξη προς το πρόσωπό του, τόνισε πως απολύσεις υπαλλήλων δε γίνονται έτσι εύκολα, δεν υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικών προϊσταμένων. Και για να διορθώσει τον κ. Καλαφάτη, είπε πως η αποκάλυψη της ιστορίας των αναθέσεων ξεκίνησε από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μπλόκαρε εντάλματα σε δύο εταιρείες.  Τέλος απευθύνθηκε στον κ. Κ. Σεβρή διορθώνοντάς τον για το ρόλο της Παγκόσμιας τράπεζας, που είναι εργαλείο του ΟΗΕ και απλώς βοηθά το Δήμο να κάνει μελέτες προς χρηματοδότηση.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
           
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, υπεύθ. ΟΤΑ, μέλος συντονιστ. ΕΠΑΜ ΤΟ Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου