Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 28/02/2017


Η Συνεδρίαση στις 28 Φεβρουαρίου 2017

Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα μας, που είναι η  4η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 28/2 (λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας), θα αναφερθούμε σε άλλα δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο αφορά τις προωθούμενες αλλαγές στο Νόμο του Καλλικράτη που σχεδιάζει ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης,  και το δεύτερο την παραχώρηση του ΟΛΘ σε ιδιώτες.

Οι προωθούμενες αλλαγές στο Νόμο του "Καλλικράτη"
Το υπουργείο εσωτερικών έχει συστήσει Επιτροπές Διαβούλευσης για την αλλαγή του ‘’Καλλικράτη’’. Τα πορίσματα της Επιτροπής θα δημοσιοποιηθούν και θα τεθούν και πάλι σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ( Ενωση Περιφερειών), ΠΟΕ-ΟΤΑ, για την τελική διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘’Ελεύθερου Τύπου’’ στις 22/02/2017, μία από τις Επιτροπές, αρμόδια για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προτείνει τις παρακάτω αλλαγές:
α) Τη θέσπιση της απλής αναλογικής: Οι έδρες των δημοτικών–περιφερειακών συμβούλων θα μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής. Για να εκλεγεί δήμαρχος–περιφερειάρχης θα χρειάζεται το 50%+1 των ψήφων. Αν αυτό δε γίνει την πρώτη Κυριακή, οι επικρατέστεροι δύο θα αναμετρώνται την επόμενη Κυριακή. Μέχρι τώρα ο επικρατέστερος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε μπόνους εδρών, έτσι ώστε να κατέχει στο Δ.Σ. την πλειοψηφία των 3/5.
β) Προτείνεται μείωση της θητείας δημάρχων-περιφερειαρχών από 5 σε 4 έτη: Οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο και να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία τη διοίκηση από την 1η Ιανουαρίου. Σήμερα οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές.  
γ) Δίνεται ψήφος σε μετανάστες: Θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα (γύρω στις 580.000). Ως τώρα έχουν δικαίωμα ‘’εκλέγειν’’ στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές οι υπήκοοι κρατών–μελών της Ε.Ε. Προτείνεται να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου και για τις περιφερειακές εκλογές.
γ) Λαϊκές Πρωτοβουλίες: Οι αποφάσεις οργάνων, όπως οι Τοπικές Λαϊκές Συνελεύσεις και οι Συνελεύσεις Γειτονιάς, θα είναι δεσμευτικές. Ομάδες κατοίκων θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν Τοπικά Δημοψηφίσματα για τοπικά θέματα και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου τους.
ε) Τα παραπάνω όργανα προτείνεται να αντικαταστήσουν μια σειρά θεσμών που δημιουργήθηκαν με τον ‘’Καλλικράτη’’, όπως τα Συμβούλια  δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών, για να μη φτάνουν όλα τα θέματα στο Δ.Σ. Προτείνεται η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών και του Συμπαραστάτη του Δημότη αλλά και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Τους αντιπεριφερειάρχες θα τους ορίζει ο περιφερειάρχης.
στ) Οι δήμοι θα διακρίνονται σε νησιωτικούς, ορεινούς, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

Εικάζουμε πως οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Η έμφαση στη μητροπολιτική διακυβέρνηση είναι επιταγή της παγκοσμιοποίησης του ΟΟΣΑ -ακόμη και ο όρος ‘’μητροπολιτική περιοχή’’ είναι του ΟΟΣΑ- του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Αστικής Ατζέντας. Η μητροπολιτική διακυβέρνηση αφορά μια ολοκληρωμένη λειτουργικά χωρική ενότητα, η οποία θα μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία θέματα όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη του μητροπολιτικού χώρου με ισορροπία και Κοινωνικό Έλεγχο, η Συμμετοχή στη διακυβέρνηση της μητροπολιτικής ενότητας της Κοινωνίας των Πολιτών (δηλ. Συνελεύσεις Γειτονιών, ΜΚΟ, Συλλόγων, Επιμελητηρίων κ.τ.λ.), ενεργοποιώντας το πολίτευμα της νέας εποχής: τη Συμμετοχική Τοπική Δημοκρατία, την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, τη Βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη
Βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, την Κοινωνική ένταξη (Μεταναστών, προσφύγων, ανέργων -και αστέγων;). Κάποια από τα θέματα αυτά βλέπουμε πως έχουν συζητηθεί στο Φόρουμ του Τορίνο, όπου συμμετείχε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης (βλ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε φόρουμ για τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση).
Μετά από οδηγίες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κάνει πράξη την αποκαλούμενη Συμμετοχική Διακυβέρνηση. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, ανάμεσα στα θέματα που ψηφίστηκαν από το Δ.Σ., περιλαμβάνεται πρώτο και εκτός ημερήσιας διάταξης η δημιουργία μιας Επιτροπής που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει, εκτός από δημοτικούς συμβούλους, και εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και της Κοινωνίας των Πολιτών με θέμα την καλύτερη διευθέτηση του προβλήματος των τραπεζοκαθισμάτων. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι θεώρησαν εντελώς περιττή τη νέα επιτροπή, γιατί υπάρχει ήδη η αρμόδια για παρόμοια θέματα Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Να όμως που σύμφωνα με το νέο ‘’Καλλικράτη’’ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα καταργηθεί, για να αντικατασταθεί από τη συμμετοχική συνεργασία Δήμου και Κοινωνίας των Πολιτών που θα επιλύει τοπικά θέματα.
Μία είδηση που αφορά τους Δήμους είναι η ψήφιση του νόμου 4556/2017. Εισηγητής ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης. Μερικές από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν είναι χαριστικές προς τους δημοτικούς άρχοντες, όπως η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι οι δήμαρχοι δε θα υφίστανται  προληπτικό έλεγχο και θα εκτελούνται άμεσα εντάλματα πληρωμής. Επιπλέον νομιμοποιείται η υπερκατανάλωση καυσίμων των λεωφορείων δημοτικής συγκοινωνίας, που πραγματοποιήθηκε μέχρι την ψήφιση του νόμου. Το πλήρες νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ‘’Καλλικράτη’’ θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή σε λίγο καιρό.

Σχετικά με την παραχώρηση του ΟΛΘ
Έτοιμη να καταθέσει δεσμευτική προσφορά είναι η κοινοπραξία Deutsche Invest με τον Ιβάν Σαββίδη, στην οποία προστέθηκε και ο γαλλικός όμιλος CMA CGM. Άλλες εταιρείες που ζητάνε παράταση του διαγωνισμού είναι η ιαπωνική Mitsui, η Dubai Ports και η Φιλιππινέζικη ICTS. Όμως η συμμετοχή των Γάλλων αλλάζει τα δεδομένα γιατί συμμετέχει μέσω της θυγατρικής Terminal Link, που διαχειρίζεται 14 τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων σε όλο τον κόσμο. Η Terminal Link  ελέγχεται από τους Γάλλους σε ποσοστό 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% κατέχει η China Merchants Holdings International (CMHI), που είναι ο μεγαλύτερος κρατικός διαχειριστής λιμένων της Κίνας. Η CMHI και η Cosco το 2015 είχαν από κοινού εξαγοράσει τον τερματικό σταθμό Kumport στην Κωνσταντινούπολη. Η Κίνα, λοιπόν, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι των εμπορευματικών επενδύσεων σε λιμάνια μεγάλης γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας. Ο σύγχρονος ‘’δρόμος του  μεταξιού’’ της συνδέεται με τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα. Το επενδυτικό σχήμα των Γερμανών, των Γάλλων, των Κινέζων και του Σαββίδη δεν περνά απαρατήρητο. Εξάλλου φρόντισε γι’ αυτό και ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους φορείς, οργανώνοντας την Κινέζικη Πρωτοχρονιά και υποδεχόμενος με τιμές τους μελλοντικούς Κινέζους επενδυτές.
            Είναι χαρακτηριστική η αποποίηση του δημάρχου κ. Μπουτάρη από κάθε αξίωση δημοτικής επιχειρηματικότητας και η απόλυτη υποταγή του στις ιδιωτικοποιήσεις. Συνεχώς επαναλαμβάνει: ‘’Οι δήμοι δεν είναι επιχειρηματίες. Απλά φροντίζουν να ανοίγουν δρόμους σε άλλους επιχειρηματίες (σ.σ.: το Κινεζικό κράτος;) για να κάνουν πράγματα’’. Αφού λοιπόν οι δήμοι δεν είναι επιχειρηματίες, ποιος τους έδωσε το θλιβερό ‘’προνόμιο’’ να ενισχύουν με κάθε τρόπο την παραχώρηση σε ξένους μιας κερδοφόρας και στρατηγικής αξίας Ελληνικής Δημόσιας περιουσίας; Όπως φαίνεται, θα δεχθούν από τους Κινέζους καθρεφτάκια για ιθαγενείς (τις «πολιτιστικές ανταλλαγές»), για να τους δώσουν ένα λιμάνι με τεράστια προοπτική ανάπτυξης! 
Τελειώνοντας με τα θέματα αυτά, μπορούμε να καταπιαστούμε με το τι συνέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τρίτη 28/2.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ:
1. Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αφορούσε τη σύσταση μιας ειδικής πολυπληθούς επιτροπής από δημοτικούς συμβούλους, από εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, με θέμα τα τραπεζοκαθίσματα.  Κάποιοι θεώρησαν εντελώς περιττή την ενέργεια αυτή γιατί το ίδιο έργο επιτελεί η επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι τη βρήκαν προχωρημένη και καινοτόμα, καθώς για πρώτη φορά εμπλέκει τη λεγόμενη «Κοινωνία των Πολιτών» και τους παροτρύνει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των απόψεων και τη λήψη των αποφάσεων. Ο Γ. Μπουτάρης είδε στη νέα επιτροπή την «ανάγκη διαλόγου με την Κοινωνία των Πολιτών, το δικαίωμα των Επιμελητηρίων να εκθέσουν τα θέματα και να συντάξουν  κείμενο, να δούμε τι γίνεται». Η επιτροπή θα έχει γραμματέα και μεταξύ των μελών θα είναι και  δημότης ή ακόμη και ο διευθυντής της δημοτικής αστυνομίας.
2. Συζητήθηκαν κι άλλα πολλά θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, όπως ο διαγραφόμενος κίνδυνος καζινοποίησης του κέντρου της πόλης, καθώς μπορούν να μπουν παιχνιδομηχανές («φρουτάκια») σε όλα τα καταστήματα, ακόμη και στα κομμωτήρια! Είναι ένα θέμα που θα επηρεάσει τη ζωή των νέων κυρίως, που παρασύρονται με συνέπεια να χάνουν τα χρήματά τους.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:
1. Σημαντικό θέμα ήταν η έγκριση της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των
ευρωπαϊκών πόλεων Eurocities. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 130 πόλεις που διοικούν 130 εκατ. πολίτες σε 35 χώρες και οι οποίες έχουν υιοθετήσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μέσω των ανοιχτών δεδομένων. Οι πόλεις είναι συνδεδεμένες με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Τα ανοικτά δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου για όλα τα θέματα, καθώς όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές νομικές πράξεις, τα έγγραφα, οι διάφορες δραστηριότητες και οι ανάγκες, πρέπει να καταγράφονται ηλεκτρονικά. Όσο για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, είναι μια υπόθεση στην οποία κανείς δεν αναφέρεται. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα citybranding.gr που προωθεί τη λογική όλου αυτού του σχεδιασμού.
2. Το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη προσφέρει δωρεάν 72 ώρες διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας σε απασχολούμενους στον τουρισμό.
3. Έγκριση ποσού 132.447 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις για προμήθειες και υπηρεσίες που αφορούν το πρόγραμμα REACT (Refugee, Assistance, Collaboration ,Thessaloniki).
4.Εισφορά ποσού 58.700 ευρώ στην ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) ’’Κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ΣΕΙΡΙΟΣ’’.
5. Ετήσια εισφορά ποσού 180.000 ευρώ στην ΑΜΚΕ ‘’Αγιορείτικη Εστία’’. Πρόκειται για μία εταιρεία στην οποία πρόεδρος ορίζεται ο εκάστοτε δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και συνεργάζεται με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους. Ιδρύθηκε το 2000… Μήπως έχει κάποια σχέση η συνεργασία δημάρχου και Αγίου Ορους με την απρόσκοπτη παροχή μεγάλων ποσών προς αυτήν, εγκεκριμένα από το Δ.Σ. του Δήμου Θεσσαλονίκης; Πραγματικά, η προεδρία αυτής της ΑΜΚΕ  από τον εκάστοτε δήμαρχο εξασφαλίζει εγγυημένη χρηματοδότηση.
6. Διάθεση πίστωσης 5.200 ευρώ για κάλυψη οργανωτικών εξόδων της ημερίδας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights) στις 11 Μαρτίου στο χώρο των Σφαγείων, όπου τώρα λειτουργούν συνεργατικές ΜΚΟ με το όνομα Labattoir.  Στην εκδήλωση παίρνει μέρος το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Θα υπάρχουν εικαστικά δρώμενα. Τίτλος των εκδηλώσεων είναι ’’Το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος’’ (β ’μέρος). Μιλά για κοινωνικές ανισότητες, δικαιοσύνη, οικουμενικό ουμανισμό. Εδώ, στη χώρα με την πιο βάρβαρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της, ήρθαν να μιλήσουν για τα θέματα αυτά;
7. Στο θέμα αυτό θα συμπεριλάβουμε τα προγράμματα του ‘’Ορίζοντα 2020’’ που ήρθαν προς
έγκριση από το Δ.Σ.:
α) Έγκριση συμμετοχής του δήμου σε υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο ‘’Nature Based solutions for inCIUsive metropolitan urban regeneration‘’, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Πρόκειται για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στις πόλεις και τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου.
β) Έγκριση συμμετοχής του Δήμου σε υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης στον «Ορίζοντα 2020» με τίτλο «Improving life in a changing environment  through Biophilic Design» (INLIBD), με ενδεικτικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Αρχιτεκτονική της ζωής, αλλαγή του περιβάλλοντος μέσα από την Πράσινη Αρχιτεκτονική. Πράσινα δώματα σε κτίρια και ενεργειακή αναβάθμιση. Να επανασχεδιάσουμε το περιβάλλον μας ώστε να αισθανόμαστε καλύτερα σε χώρους  όπου ζούμε και εργαζόμαστε, συνδέοντας τους ανθρώπους με τη φύση. Μετατροπή των κτιρίων σε Πράσινα,  με μικρό οικολογικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
8. Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», Άξονας προτεραιότητας 6: «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων», με τίτλο «Υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού» και ενδεικτικό προϋπολογισμό 390.000 ευρώ (μπορείτε να έχετε όλο το πρόγραμμα σε αρχείο pdf πατώντας εδώ). Ο Άξονας 6 αφορά επενδύσεις στα ύδατα και προστασία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
9. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου σε υποβολή χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο ‘’Inter-cultural training through digital storytelling, gendered life stories and Ethnographic methods’’ με ενδεικτικό προϋπολογισμό 15.000 ευρώ. Πρόκειται για διαπολιτισμικά εργαστήρια προσωπικής αφήγησης, η οποία καταγράφεται ψηφιακά. Περιλαμβάνει, όπως διαβάζουμε στον τίτλο, ιστορίες  ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Το θέμα της αφήγησης εστιάζει σε έμφυλες ιστορίες ανθρώπων με διαφορετική εθνική προέλευση.
Στο σημείο αυτό και ενώ  παρουσιάστηκε η πρόταση, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αβραμόπουλος έκανε συστάσεις στους υπευθύνους να μην τους δίνουν τις προτάσεις στα αγγλικά, παρόλο που κατέχουν τη γλώσσα. Αυτό το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα Δημοτικά Νέα. Ποιοι γράφουν τα κείμενα κάποιων εισηγήσεων; Είναι ξένοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;

44.Το θέμα 44 περιλάμβανε την έγκριση του δανείου από την ΕΤΕΠ προς το Δήμο Θεσαλονίκης (σχετικό ρεπορτάζ για τις επαφές Δήμου – ΕΤΕΠ εδώ). Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς.
1. Πρώτος ομιλητής, φυσικά, ήταν ο δήμαρχος, ο οποίος είπε: «Το δάνειο μας το έδωσε η ΕΤΕΠ που δεν είναι τράπεζα, αλλά  ένας οργανισμός που διαχειρίζεται δάνεια της Ε.Ε. Τώρα βαράνε και δήμους. Η ΕΤΕΠ χρηματοδοτεί προγράμματα και τα λεφτά επιστρέφονται. Αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου. Τα έργα δεν είναι προκαθορισμένα. Κάνεις ό,τι θέλεις με τα λεφτά. Οι δόσεις που θα εκταμιευτούν είναι των 5 εκατ. η κάθε μία και το επιτόκιο είναι περίπου 3% με κρατική εγγύηση. Η πρώτη δόση θα ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ και το 1/3 του δανείου θα πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή 6,5 εκατ. Για τα πρώτα 6 χρόνια πληρώνονται μόνο οι τόκοι. Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου είναι τα 25 χρόνια. Στην αρχή θα απορροφήσουμε τα 20 εκατ. από το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ. Μετά θα επανέλθουμε. Ο Δήμος οφείλει στις τράπεζες Πειραιώς, Alpha και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συνολικά 39 εκατ. που θα τα αποπληρώσει ως το 2020.  Η σύμβαση θα υπογραφεί Απρίλιο – Μάιο. Η Περιφέρεια απέκλεισε έργα ανάπλασης, όπως την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας από το ΕΣΠΑ, λέγοντας πως ο Δήμος Θεσαλονίκης είναι απλά ένας από τους 38 της Περιφέρειας. Όμως, ο κεντρικός Δήμος θέλει μητροπολιτικό χαρακτήρα».
2. Γιούλη Ρανέλλα, αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το 2015. Πρόκειται για δάνειο για επενδύσεις. Το ποσό είναι 20 από ΕΤΕΠ και άλλα 7 εκατ. επιπλέον. Κάθε εκταμίευση θεωρείται νέο δάνειο. Το επιτόκιο είναι σταθερό 2,5 % και έχει 6μηνιαία δόση πληρωμής. Υπάρχει η δυνατότητα να μην αντληθούν όλα τα λεφτά. Τα χρήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή άλλων δανείων και δεν θα τα πληρώσουν οι πολίτες».
3. Λίνα Λιάκου, πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε.: «Γιατί τώρα και γιατί 20 εκατ.; Καταλάβαμε από το 2015 ως το 2017 ποια έργα πρέπει να εντάξουμε και σε τι. Τώρα έχουμε μια καθαρή εικόνα. Θα κάνουμε μικρά έργα. Ποδηλατόδρομους, πράσινα δώματα. Υπάρχει ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά  πιλοτικό χώρο. Τα 20 εκατ. μπορούμε να τα απορροφήσουμε, τα 50 δεν θα μπορούσαμε. Η ΕΤΕΠ είναι ένα δύσκολο χρηματοδοτικό εργαλείο και απαιτεί τη δημιουργία μιας διαχειριστικής σφιχτής δομής. Θα υπάρξει και βοήθεια από ειδικούς της ΕΤΕΠ, θα συγκροτηθεί διαπαραταξιακή Επιτροπή. Η Επιτροπή θα εισηγείται τα έργα που θα μπαίνουν σε κάθε δόση. Υπάρχουν και δικλείδες ασφαλείας, όπως να κατανέμεις το 80% της προηγούμενης δόσης και για να εκταμιεύεται η επόμενη δόση να έχει εκτελεστεί το 80% των έργων».
4. Σταύρος Καλαφάτης, πρόεδρος των ΕΝΤΑΞΕΙ: «Το δάνειο αφορά το μέλλον της πόλης. Η ΕΤΕΠ πουλάει χρήμα, δεν είναι ένας απλός οργανισμός. Τα έργα, που μπορούν να αλλάζουν, δείχνουν την προχειρότητα και τη ρευστότητα του σχεδιασμού. Από το 2015 είχαμε τα υπονοούμενα  του δημάρχου. Η κοινή γνώμη ήξερε για 50 εκατ., όχι για 20. Η αντιπολίτευση ποτέ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει. Το θέμα ήρθε χωρίς σχέδιο και ενημέρωση προς τους πολίτες. Είναι τακτικίστικη η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων. Εσείς ούτε περίπτερο δεν ξέρετε να διαχειρίζεστε. Μέχρι το 2042 οι πολίτες θα πληρώνουν το δάνειο, παρά τα όσα λέτε. Πήρατε περίοδο χάριτος 6 χρόνια, για να ρίξετε το βάρος του δανείου στις πλάτες μας, αν εκλεγούμε διοίκηση… Συνολικό, αναπτυξιακό έργο δεν υπάρχει με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη. Ο τρόπος σας αποπνέει μιζέρια. Έχετε αγωνία να παρουσιάσετε έργο, να υπάρχουν κάποια εργοτάξια στην πόλη, για να κερδίσετε ψηφοφόρους στις εκλογές. Ακόμη και τους συμβούλους της παράταξής του ο δήμαρχος τους κάλεσε τρεις μέρες πριν τη σύναψη του δανείου. Η ΕΤΕΠ συμβουλεύει τα υπό χρηματοδότηση έργα να είναι πλήρους αποδοχής, για να ισχύουν σε πολιτικές αλλαγές. Το δάνειο είναι 20+7 εκατ. Τα 7 πού θα τα βρείτε; Γιατί τα 50 εκατ. γίνανε 27; Για να περάσουν από την έγκριση της παράταξης του Μπουτάρη και να μη χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την ψήφιση του δανείου από το Δ.Σ.! Καλύτερα να πάρετε πίσω τα 10 εκατ. που δώσατε στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2015».
5.  Η Ρία Καλφακάκου της ‘’Ανοιχτής Πόλης’’ παρουσίασε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της παράταξης και παρά τις επιφυλάξεις της για το δάνειο, ψήφισε θετικά, ζητώντας τη δέσμευση του δημάρχου πως δεν θα μειωθούν οι παροχές στις κοινωνικές δομές και δεν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.
6. Ο Γιάννης Δελής από τη ΄’’Λαϊκή Συσπείρωση’’ αναφέρθηκε σε υπέρογκο δάνειο. «Τα 7 εκατ. επιπλέον των 20 της ΕΤΕΠ θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κόβουμε τώρα την κρατική επιχορήγηση και την αντικαθιστούμε με δανεισμό! Με τις επιχορηγήσεις οι κυβερνήσεις επιστρέφουν ένα μέρος των φόρων. Από δω και στο εξής, όμως, οι δήμοι θα κινούνται με δανεικά. Ακόμη και τα σχολεία με δάνεια θα γίνονται. Καλύπτονται οι ανάγκες των δανειστών και των εργολαβικών ομίλων. Ποιες ιεραρχήσεις βάζεις σε ένα Δήμο; Κοινωνικές υποδομές έχεις; Και στα έργα που επιλέγονται κερδισμένο είναι το κέντρο της πόλης και οι συνοικίες παραμένουν ο φτωχός συγγενής. Όχι στο δάνειο».
7. Μάκης Στεργίου, ‘’Συμμαχία Πολιτών’’: Ναι στο δάνειο.
8. Μόνικα Αϊβάζογλου, ‘’Γειτονιές σε δράση’’: Καταψηφίζουν, γιατί: 1. Διαφωνούν με τη διαδικασία που δεν έλαβε υπόψη τους πολίτες. 2. Τα 50 εκατ. έγιναν 20 για να περάσει το δάνειο από την αντιπολίτευση. 3. Στριμώχνονται έργα άσχετα με το περιβάλλον, όπως η Πλατεία Ελευθερίας. 4. Διαφωνούμε με τη χωροταξική διάταξη. Αφήνει τις άλλες γειτονιές σε δεύτερη μοίρα.
8. Κώστας Σεβρής, ‘’Μένουμε Θεσσαλονίκη’’: «Το δάνειο δεν είναι ούτε αναγκαίο ούτε αναπτυξιακό. Είναι ένα πολιτικό δάνειο για να ενώσει την παράταξη της ‘’Πρωτοβουλίας’’ και να προετοιμαστεί για τις εκλογές του 2019. Με τόσο μειωμένα έσοδα και υποχρεώσεις για καταβολές αποζημιώσεων, πώς θα πληρωθεί; Ήδη στην Πλατεία Χρηματιστηρίου τα σιντριβάνια έχουν χαλάσει. Έργα αναβάθμισης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχουν κολλήσει. Καύσιμα για τα απορριμματοφόρα δεν έχουμε. Γίνονται αναπλάσεις εντός του ιστορικού κέντρου, γιατί εκεί θα πάρουν αξία τα ακίνητα. Στο δάνειο υπάρχει και όρος για αλλαγή νομίσματος. Φτηνό χρήμα - ακριβό χρέος. Όχι στο δάνειο».
9. Εφραίμ Κυριζίδης των ‘’Εντάξει’’: «Ξέρουμε τι ψηφίζουμε σήμερα; Έγιναν όλα με μεγάλη προχειρότητα. Τα 50 εκατ. σβήστηκαν από πάνω με στυλό και σε κάποια σελίδα είχαν ξεχάσει να τα σβήσουν. Έγιναν 20 εκατ. για να  χρειάζεται απλή πλειοψηφία η έγκρισή τους. Τα στελέχη της ‘’Πρωτοβουλίας’’ θα πάνε σε καλές θέσεις. Μόνο για μελέτες θα δοθούν 2 εκατ. ευρώ. Από μελέτες έργων δεν υπάρχει τίποτε στους φακέλους, είναι κενοί. Γιατί δεν εντάχθηκαν τα 400 εκατ. του ΟΣΚ; Το τεχνικό πρόγραμμα των 17,5 εκατ. γιατί δεν εντάχθηκε; Πού πήγαν τα λεφτά; Τα 9,5 εκατ. του δανείου θα πάνε στην υπογειοποίηση των 687 κάδων σκουπιδιών. Πού θα μπουν αυτοί; Έχουν μελέτη; Φυσικά και θα τα πληρώσουν οι πολίτες όλα τα δάνεια, παλιά και νέα. Σήμερα γράφεται μαύρη σελίδα για την ‘’Πρωτοβουλία’’».
10. Γιώργος Αβαρλής, ‘’Ανοιχτή Πόλη’’: «Η πτώχευση θα είναι το αποτέλεσμα του δανείου. Ο Δήμος έχει πολλά χρωστούμενα. Έχει και τα κλεμμένα του Παπαγεωργόπουλου. Θα γίνουμε ικέτες στην κυβέρνηση. Θα γίνει αναγκαστική διαχείριση και θα έχουμε απολύσεις. Όχι στο δάνειο».
Στο μεταξύ, νωρίτερα, είχε αποχωρήσει από το δημοτικό συμβούλιο η παράταξη του Καλαφάτη, η μείζων αντιπολίτευση.
Κανείς δε ρώτησε για τις εγγυήσεις που ζήτησε η ΕΤΕΠ για τη χορήγηση του δανείου. Αρκέστηκε στις εγγυήσεις ενός υπερχρεωμένου Δημοσίου ή απαίτησε και κάτι άλλο; Πρόσφατα καταγράφηκαν τα 1350 δημοτικά ακίνητα και καθαρίστηκαν από καταπατητές. Τυχαίο άραγε; Γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα μιλά για διαχείριση δημοτικής περιουσίας; Μήπως βάζουν την Παγκόσμια Τράπεζα διαχειριστή του δανείου της ΕΤΕΠ; 

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
 
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, υπεύθ. ΟΤΑ, μέλος συντονιστ. ΕΠΑΜ ΤΟ Θεσσαλονίκης.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου