Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2017


της Άννας Σεμερτζίδου – Μπαλούμη*

Στο άρθρο αυτό έχουμε συγκεντρώσει νέα από την πόλη μας, τα οποία θεωρούμε σημαντικά.

1. Στις 6 Μαρτίου εγκαινιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας παρουσία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ΣΜΑ λειτούργησε επίσημα ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου 2017, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ. Έξω από το χώρο των εγκαινίων, 50 σύλλογοι και φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονταν για το έργο. Πού πήγαν αλήθεια οι μαζικές και θαρραλέες αντιδράσεις των κατοίκων που καταστέλλονταν από τα ΜΑΤ; Αν αφήσεις τη διαμαρτυρία σε συλλόγους και φορείς, το παιχνίδι είναι χαμένο. Μόνο η γνήσια λαϊκή αντίσταση μετράει.
Ο υπουργός σημείωσε στην ομιλία του πως το έργο θα μειώσει κατά 60% το κόστος μεταφοράς απορριμμάτων και πως δεν έχει καμία σχέση -το τόνισε με σημασία για να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης του κόμματός του, που όσο ήταν στην αντιπολίτευση πάλευε και ξεσήκωνε κόσμο ενάντια στο έργο- με τη διαχείριση των απορριμμάτων από το γειτονικό ΤΙΤΑΝ. Για το έργο του ΣΜΑ ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση υποσχόταν πως, όταν γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει την άδεια του ΤΙΤΑΝ  να παράγει ενέργεια από το καύσιμο RDF ή SDF που δίνουν τα σκουπίδια  μετά την κατάλληλη επεξεργασία τους.

Αυτές είναι οι ψηφοθηρικές υποσχέσεις πολιτικών, που έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία εξαιτίας είτε της αδυναμίας τους να επιβάλουν τη θέληση του λαού, είτε της ηθελημένης συμπόρευσής τους με τα συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι ένας κόσμος σε ακινησία λόγω της πλήρους απογοήτευσής του. Στο σύνδεσμο αυτόν μπορείτε να θυμηθείτε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ του 2013.
Τα λόγια του κ. Τζιτζικώστα  στην ομιλία του έδειχναν τη χαρά του που οι πρώην αντιδρώντες  αλλαξοπίστησαν και, επιπλέον, ότι ήταν αυτοί που εγκαινίασαν ένα έργο τόσο επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Ό,τι και να λένε, το παράδειγμα της ΑΓΕΤ- Lafarge του Βόλου δείχνει  την καύση των σκουπιδιών.
Παρών στα εγκαίνια ο Γ. Μπουτάρης μαζί με τον ‘’αντιπολιτευόμενο’’ Καλαφάτη, καθώς και άλλοι δήμαρχοι και παράγοντες. Εδώ παρατίθενται φωτογραφίες και βίντεο απο την τελετή των εγκαινίων για να έχουμε να τους θυμόμαστε, όταν θα εισπνέουμε τα δηλητήρια της καύσης. 

2. Ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα εκπονήσει εξειδικευμένη μελέτη που –υποτίθεται- θα ενισχύσει την ανάπτυξη της περιοχής. Η έκθεση του ΟΟΣΑ μαζί με την ειδική μελέτη των πλεονεκτημάτων  της ΠΚΜ προς εκμετάλλευση, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018.

3. Εκτός από το Ίδρυμα του Σόρος Solidarity Now, το Ίδρυμα Ροκφέλερ, το δάνειο της ΕΤΕΠ,
ο δήμαρχος Μπουτάρης θα συνεργαστεί και με την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία, όπως φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Θα παρέχει στο δήμο συμβούλους για να βοηθήσουν στη διαχείριση του δανείου από την ΕΤΕΠ, θα εκπονήσει επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου (το οποίο θα περιλαμβάνει επιχειρηματικές δράσεις πάνω στο πλακόστρωτο και εντός της θάλασσας), και θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Θεσσαλονίκης που θα αφορά στην εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για σεισμούς, πλημμύρες, άλλα καταστροφικά φαινόμενα και την ορθή διαχείρισή τους. Αυτή η ‘’ανάγκη’’ προέκυψε από την ανικανότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στο κύμα ψύχους το χειμώνα. Λέτε να μη βγήκαν οι αλατιέρες τυχαία, έτσι ώστε να έχουμε την ευχαρίστηση των περιποιήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας; Λέτε πολλά δεινά ακόμη να μας περιμένουν;  
Η  πληρωμή προς την Τράπεζα για τις μελέτες διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου ανέρχεται στα 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα δώσει το Ίδρυμα Ροκφέλερ, που έχει σταθμεύσει στη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Α.Ε. Πληροφορίες για τις πληρωμές σχετικά με τις άλλες συνεργασίες  δεν έχουμε προς το παρόν.

4. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στ. Χαρίτου στην εφημερίδα ‘’Δημοκρατία’’ (18 Μαρτίου), ο νόμος για τις διαδικασίες επενδύσεων Fast Track αλλάζει, περιορίζοντας το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έγκριση μιας ξένης επένδυσης. Η εστία του προβλήματος για τους επενδυτές λένε πως βρίσκεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αποφάσεις της οποίας μπορεί να μπλοκάρουν επενδύσεις εκατομμυρίων. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο, οι δήμοι και οι περιφέρειες  θα έχουν το δεύτερο λόγο. Ο ρόλος τους θα περιορίζεται στις υπογραφές μετά το ‘’πράσινο φως’’ της κεντρικής κυβέρνησης. Οι Ισραηλινοί θέλουν τη δημιουργία μονάδων στη χώρα μας, οι δε Κινέζοι επιδιώκουν να κάνουν τη Β. Ελλάδα κέντρο συναρμολόγησης τεχνολογικών προϊόντων που παράγονται στη χώρα τους. Έτσι εξηγείται και το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον ΟΛΘ. Φυσικά, αυτό δεν προμηνύει τίποτα καλό. Διότι η τοπική κοινωνία δε θα μπορεί να ακυρώνει ένα έργο που προκαλεί κάποιο είδος ζημίας στην περιοχή της.

5. Ο δήμος Θεσ/νίκης προχωρά σε ρύθμιση χρεών με το ΙΚΑ, λόγω του σκανδάλου της υπεξαίρεσης Παπαγεωργόπουλου. Τελικά με τις προσαυξήσεις η οφειλή στο ΙΚΑ ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ περίπου. Θα την αποπληρώσει σε 60 μήνες με συμψηφισμό από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, που προορίζονται για κάλυψη λειτουργικών και άλλων δαπανών του.

6.  Στις 2 Απριλίου θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO για την Ετήσια Συνάντηση Επιτροπών του διεθνούς οργανισμού. Η επίσημη έναρξη της συνάντησης θα γίνει στη Ροτόντα. Στη συνάντηση θα συζητηθούν μεγάλης σημασίας θέματα, όπως η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ατζέντα 2030 για την εκπαίδευση, το Διεθνές πρόγραμμα ‘’Μνήμη του Κόσμου’’, ο ρόλος των δικτύων UNESCO, ο σχεδιασμός δράσεων για την επίτευξη των στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τον οργανισμό είναι η Καίτη Τζιτζικώστα, μητέρα του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα (βλ. εδώ).
Ο Eρικ Φλατ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος (ίσως πρόθεσή του είναι να εντάξει και τους μοναχούς του Αγίου Όρους στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά)! Η UNESCO είναι ένας από τους οργανισμούς του ΟΗΕ που προωθεί την παγκοσμιοποίηση μέσω της υιοθέτησης και της προστασίας μνημείων πολιτισμού ανά τον πλανήτη, μετατρέποντας την ιστορική μνήμη ενός τόπου σε ‘’παγκόσμια μνήμη’’, εξασθενώντας με τον τρόπο αυτό την εθνική συνείδηση ενός λαού και τη συνέχειά του στο χρόνο, ο οποίος λαός ανάλογα με τα βιώματά του, δημιούργησε τα δικά του ιδιαίτερα πολιτιστικά μνημεία, υλικά και άυλα. Φτάνει να ξεχνάει κανείς ποια ιστορικά γεγονότα έγιναν αιτία να φτιαχτούν τα μνημεία και να δημιουργηθούν τα πνευματικά έργα.
Το πρόγραμμα του οργανισμού ‘’Μνήμες του Κόσμου‘’ περιλαμβάνει και πνευματική κληρονομιά. Ένα έθιμο, ένας πάπυρος, ένας ποιητής, ένας ζωγράφος και τα έργα τους γίνονται παγκόσμιο κτήμα, καθώς πλέον είμαστε κάτοικοι ενός παγκόσμιου χωριού, στο οποίο όμως, οι λιγοστοί ζουν σαν βασιλιάδες και η συντριπτική πλειοψηφία υποφέρει από στερήσεις, υλικές και πνευματικές.
         
Όσο για τους κύριους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι 17 στον αριθμό και ψηφίστηκαν το Σεπτέμβριο του 2015. Το όλο πρόγραμμα ονομάζεται Ατζέντα 2030 (βλ. εδώ).
Η Ατζέντα αυτή σκοπεύει στη εφαρμογή των στόχων αλλά με «βιώσιμο τρόπο». Δηλαδή για να υπάρχει  βιωσιμότητα, είναι ανάγκη να γίνεται η ελάχιστη σπατάλη των μη ανανεώσιμων πόρων και ενέργειας σε κάθε τομέα δράσης. Στο σύνδεσμο αυτόν υπάρχει ένα παράδειγμα βιώσιμων μεταφορών μαθητών  που δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου, ήτοι ηλεκτρονικών.

7. Στις 30 Μαρτίου, ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης και η Λίνα Λιάκου, αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. που υλοποιεί το πρόγραμμα του Ιδρύματος Ροκφέλερ ‘’100 Ανθεκτικές Πόλεις’’, θα παρουσιάσουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση τη μελέτη για την αστική ανάπτυξη της πόλης με τον τίτλο ‘’Θεσσαλονίκη 2030- ενισχύοντας την αστική ανθεκτικότητα’’. Το σχέδιο αυτό άρχισε να εκπονείται  από το 2015 και ζητά χρηματοδότηση. Περιλαμβάνει φαραωνικά έργα που ταιριάζουν σε πόλη που βρίσκεται στο απώγειο της ακμής της. Περιλαμβάνει εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων και καύσης σκουπιδιών, λειτουργία τραμ, περιαστιακό σιδηρόδρομο, έξυπνους κάδους σκουπιδιών, πράσινες υποδομές, αστικές αναπλάσεις, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέσα συγκοινωνίας, θερμοκοιτίδες καινοτόμων επιχειρήσεων κ.ά. Για να σχεδιαστεί το φιλόδοξο αυτό πόνημα, συνεργάστηκαν πολλοί φορείς, όπως το ΕΚΕΤΑ, η ΕΥΑΘ, η ΧΑΝΘ, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και επίσης 2.000 πολίτες -αν πιστέψουμε την κ. Λιάκου. (Βλ. εδώ το Πρόγραμμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου).
Από το πρόγραμμα και μόνο της παρουσίασης του σχεδίου, είναι ολοφάνερη η ανεδαφικότητά του. Αυτό απαιτεί δισεκατομμύρια ευρώ για να γίνει, και πολλές διαδηλώσεις ενάντια στην καύση απορριμμάτων και στην ηλεκτρομαγνητική ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου, λόγω των έξυπνων συσκευών που λειτουργούν ηλεκτρομαγνητικά.

8. Μαθαίνουμε πως μέσω της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών μεταφέρθηκαν  στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων η HELEXPO, η Εγνατία Οδός Α.Ε., η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των οργανισμών αυτών κανονίζουν σειρά επαφών με την κυβέρνηση για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Με άλλα λόγια πωλούνται τα πάντα όλα. Δε θα μείνει τίποτε!

9. Οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα διαφθοράς για τη
σκόπιμη απαξίωση του λιμανιού, που το οδηγεί στην πώληση με το εξευτελιστικό τίμημα των 130 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει τουλάχιστον 1 δις. Όπως λένε: ‘’Απεργάζονται την εγκατάσταση στο λιμάνι ενός πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου με ισχυρή δημόσια εξουσία, ανεξέλεγκτου και χωρίς την υποχρέωση για σημαντικές επενδύσεις, περιβαλλοντική προστασία, αρμονικές σχέσεις με την πόλη και θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα, αλλά και αδιαπραγμάτευτη αγωνιστικότητα για να αναδείξουμε το έγκλημα και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Ας είναι ξεκάθαρο ότι το έγκλημα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αποσιωπηθεί’’. Μάλλον αναφέρονται στον όμιλο Γερμανίας, Γαλλίας Κίνας και Ιβάν Σαββίδη.

*Η Άννα Σεμερτζίδου – Μπαλούμη είναι μέλος του συντονιστ. του ΕΠΑΜ Τ.Ο. Θεσσαλονίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου