Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 27/03/2017



                      
Η Συνεδρίαση στις 27 Μαρτίου 2017

Στις 27 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα, έγινε η 5η συνεδρίαση 2017 του Δ.Σ. του δήμου Θεσσαλονίκης. Το νέο προεδρείο, όπως προέκυψε από τις δημαιρεσίες, είχε πρόεδρο την κ. Καλυψώ Γούλα, πρώην αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής, αντιπρόεδρο τη Σωσώ Αδαμίδου- Γκιουλέκα και γραμματέα τη Ρία Καλφακάκου. Ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Αβραμόπουλος έμεινε απλός δημοτικός σύμβουλος. Ο δήμαρχος τον είχε προτείνει για αντιδήμαρχο οικονομικών λίγο πριν τις δημαιρεσίες, στις 5/03/2017, αλλά αρνήθηκε τη θέση. Δήλωσε πως παραμένει στην ‘’Πρωτοβουλία’’, αλλά όπως θέλει ο ίδιος. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν στην πρόταση του δημάρχου να γίνει πρόεδρος του Δ.Σ η Καλυψώ Γούλα.
Βλέπουμε πως ο δήμαρχος μετά τον Ανδρέα Κουράκη, καρατόμησε και τον Π. Αβραμόπουλο και διέλυσε τη λεγόμενη ‘’τρόϊκα ‘’της Πρωτοβουλίας. ‘’Νόμιζαν πως συνδιοικούμε‘’ δήλωσε στα ΜΜΕ (βλ. Μπουτάρης σε Αβραμόπουλο και Κουράκη:«Δεν συνδιοικούμε…»).

 Τελικά, στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο ως πρόεδρος, η κ. Γούλα συνάντησε πολλά εμπόδια στο δρόμο της. Έκανε αρκετά λάθη, τα οποία ο Αβραμόπουλος, κυρίως, δεν δίστασε να τα επισημάνει και να της υποδείξει μπροστά στις κάμερες τη σωστή διαδικαστική οδό. Πραγματικά, η πρώτη συνεδρίαση της κ. Γούλα ως προέδρου, ήταν δύσκολη  και φαινόταν διαρκώς αγχωμένη και εκνευρισμένη.
Όταν ανακοίνωσε το διορισμό του Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη στη θέση του παραιτηθέντος από τη θέση του γενικού διευθυντή της ΔΕΠΘΕ Παναγιώτη Νεστορίδη και τον ταυτόχρονο διορισμό της κ. Φουντουλίδου στη θέση του Μπαρμπουνάκη στο Δ.Σ., ο Π. Αβραμόπουλος αντέδρασε ακαριαία λέγοντας πως κάνει θεσμικό λάθος. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Πρώτα συμφωνεί το σώμα με τις αλλαγές και μετά ανακοινώνονται. Η παρέμβασή του οδήγησε την πρόεδρο, μετά από ώρα, να ρωτήσει τους συμβούλους αν συμφωνούν με την πρόταση πριν την επικυρώσει.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ:
1. Πρώτο και βασικό θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν η παρουσίαση από την αντιπρόεδρο του συλλόγου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Εξαδακτύλου Σοφία, των πολλών προβλημάτων των εργαζομένων του δήμου, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας. Η κυρία αυτή ήταν γεμάτη θυμό και παρουσίασε τα πράγματα με παρρησία και συγκίνηση. Το κυρίαρχο πρόβλημα των συμβασιούχων είναι η εργασία με συμβάσεις που κάποια στιγμή τελειώνουν, μετά το πέρας του 24μηνου, και ο πρώην εργαζόμενος αναγκάζεται να παρακαλάει πάλι για δουλειά. Εδώ και τρείς μήνες οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι αλλά συνεχίζουν την εργασία τους. Η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής τους. Παρακαλούν λοιπόν το Δ.Σ. να κάνει τα δέοντα. Διεκδικούν το νόμιμο, μέχρι προ μνημονίου, δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασιακή ζωή και όχι στην ομηρία των εργαζομένων από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα. Σε λίγο οι ιδιώτες θα μπουν στον τομέα της καθαριότητας και οι ίδιοι θα γίνουν βορά στα κέρδη των εργολάβων με μισθούς πείνας, 200 και 250 ευρώ. Εκλιπαρεί το δήμαρχο στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα να μιλήσει για το πρόβλημά τους.
Η κυρία αυτή μάλλον δεν γνωρίζει πως ένα από τα ‘’καπρίτσια’’ του ΔΝΤ και των άλλων δανειστών είναι η απορρύθμιση και η εξάρθρωση της σταθερότητας της εργασίας. Γι’ αυτό και ονομάζουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις «διαρθρωτικές». Τους αρέσει να βασανίζουν τον κόσμο, να δημιουργούν στρατιές ανέργων και να επιτρέπουν στον κάθε εργοδότη να αυθαιρετεί κατά βούληση.
Τελικά το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά. Είπαν όλοι τη γνώμη τους. Άλλος να παρθεί πολιτική απόφαση για να πληρωθούν, άλλος να πληρωθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, άλλος να δοθεί κάποιο ποσό έναντι , άλλος να πληρωθούν παρά το ρίσκο που ενδεχομένως υπάρχει και το οποίο θα πάρει ο δήμαρχος βάζοντας την υπογραφή του στα εντάλματα πληρωμών. Ο Αβραμόπουλος  είπε πως υπάρχει πρόβλημα με το δήμο που απασχολεί εργαζομένους χωρίς αμοιβή. Όλοι αναγνώρισαν το δίκιο των εργαζομένων, μέχρι που ο δήμαρχος υποσχέθηκε να θέσει το θέμα υπόψη του πρωθυπουργού, με τον οποίο την επόμενη ημέρα είχε συνάντηση  για το θέμα της διευκόλυνσης της πολιτείας στην ανέγερση του Μουσείου ολοκαυτώματος των Εβραίων.

2. Δεύτερο θέμα εκτός ημερησίας ήταν ο απολογισμός για το Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης από την καλλιτεχνική ομάδα του σκηνογράφου Απόστολου Βέττα. Ενημέρωση για το όλο θέμα έκανε η υπεύθυνη του δήμου Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου. Εκείνο που κρατάμε από μια συζήτηση μακράς διαρκείας είναι η καινοτομία του δημάρχου, αντί για απευθείας αναθέσεις, να καλέσει χορηγούς να ενισχύσουν εθελοντικά το δημοτικό ταμείο. Και βέβαια αυτοί το έκαναν με ενθουσιασμό. Μεταξύ αυτών υπήρχε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η  Κόκα – Κόλα 3Ε, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΑΘ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η Dimera Group (επιχειρηματικός όμιλος του Ιβάν Σαββίδη) κ.α. Τα ανταλλάγματα πάντα υπάρχουν και οι χορηγοί δε χάνουν ποτέ τα χρήματά τους. Από τον απολογισμό του Απόστολου Βέττα, που ανέβηκε στο βήμα με το μπαστουνάκι του, κρατάμε τη διαπίστωσή του πως η διάθεση του κόσμου, λόγω αυτών που του συμβαίνουν, δεν άλλαζε με τίποτε.
Μίλησε και ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Eμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στην οικονομική ζημιά που είχαν από την οργάνωση πάρκου παιχνιδιών για τα παιδιά στην Τούμπα, στην οδό Λαμπράκη. Τα έξοδα ήταν 70.000 ευρώ. Πήραν πίσω τα 30 χιλιάρικα και έχασαν τα υπόλοιπα 40.000 ευρώ. Αλλά θα το ξαναέκαναν, είπε. Υπερτερεί η ικανοποίηση που πήραν, γιατί έδωσαν ζωή σε μια  περιοχή που δεν βρίσκεται ανάμεσα στις προτιμήσεις του δημάρχου. Τους τα χάλασε ο καιρός και τους ανάγκασε να μαζέψουν τα παιχνίδια μέρες πριν την ορισμένη ημερομηνία λήξης. Κάπου εδώ άρχισε και το μαρτύριο του κ. Φιλιππίδη στο Δ.Σ. Άκουσε για ρείθρα που καταστράφηκαν, για σπασμένες πλάκες πεζοδρομίου, για τσιμεντάκια, για χριστουγεννιάτικα φωτάκια που ακόμη κείτονται μαζεμένα σε μια άκρη. Ο άνθρωπος προσπάθησε να τους πείσει πως αυτά που καταστράφηκαν από τους ίδους, θα τα αντικαταστήσουν, αλλά φταίει και η εταιρεία από την οποία νοικιάσανε τα φωτάκια.
Ο δήμαρχος κάνοντας το δικό του απολογισμό, είπε πως δεν τον ενδιαφέρει αν άρεσε ή όχι ο στολισμός σε όλους. Άλλαξε η αισθητική της πόλης και έβαλε χορηγούς να πληρώσουν. Άλλη φορά, μια που οι περισσότεροι θέλουν παραδοσιακό διάκοσμο, θα αρχίζουν το στολισμό από αρχές Νοεμβρίου, θα βάζουν Χριστουγεννιάτικο δέντρο και φάτνη, κάτι που έλειπε από το φετινό στολισμό. Μόνο που όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για την απουσία Χριστουγεννιάτικου δέντρου και φάτνης. Τώρα μιλάνε εκ των υστέρων.

3. Άλλο  θέμα εκτός ημερησίας διάταξης ήταν η αποστολή του αντιδημάρχου διοικητικής μεταρρύθμισης και κοινωνίας των πολιτών Νίκου Φωτίου στην Αθήνα για το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις αλλαγές στον Καλλικράτη.
Ο Π. Αβραμόπουλος είχε την ένστασή του. Το σωστό είναι  ο κ. Φωτίου να τους ενημερώσει για το τι προτίθεται να πει στο έκτακτο συνέριο της ΚΕΔΕ. Δεν μπορούν να ψηφίσουν αν δε γνωρίζουν τι ψηφίζουν.
Ο δήμαρχος ανέφερε πως η πρόσκληση ήταν για τον ίδιο, αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων πηγαίνει ο επόμενος. Το νομοσχέδιο είναι το ίδιο με το νομοσχέδιο ‘’σκούπα‘’ του Κουρουμπλή. Η ΚΕΔΕ έχει αντιπαλότητα με την κυβέρνηση. Το θέμα του συνεδρίου θα είναι η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ :
             Ακολούθησε η ψήφιση εν τάχει των 130 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
             Η συνεδρίαση έκλεισε με τις ανακοινώσεις του δημάρχου , των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:
            Ο δήμαρχος στις ανακοινώσεις του αναφέρθηκε στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ‘’Θεσσαλονίκη 2030’’ στον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Αλ. Χαρίτση, στο χώρο του δημαρχείου την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στην άποψή του για την παρέλαση, που κατά τη γνώμη του πρέπει να καταργηθεί, γιατί τα σχολεία έδιναν κακή εντύπωση έτσι όπως περπατούσαν χωρίς παλμό, ασύντακτα, κάνοντας αγγαρεία. Μπορούν να διατηρηθούν οι στρατιωτικές παρελάσεις, που μεταδίδουν ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Οι χορευτικοί σύλλογοι δεν έχουν καμιά δουλειά να παρελαύνουν. Καλύτερα να στήνουν χορούς στην παραλία.
Ο Καλαφάτης τον κατηγόρησε γιατί θεωρεί πως τα Χριστούγεννα δεν είναι θρησκευτική αλλά καταναλωτική γιορτή, πως έβγαλε τη γλώσσα του στην παρέλαση, απαξιώνοντάς την και περιφρονώντας την  μαζί με το συμβολισμό της. Ο δήμαρχος  απάντησε πως μπορεί να το έκανε σε κάποιο παιδάκι που ήταν μπροστά του, όπως κάνει με τα εγγόνια του, δε θυμάται ακριβώς.
Η Ρία Καλφακάκου επέμενε στις ανακοινώσεις της πως είναι καιρός να ασχοληθούν με τη διαχείριση των απορριμμάτων (προφανώς εννοεί την καύση), να βελτιώσουν τις συγκοινωνίες στην πόλη που ταλαιπωρούν τον πολίτη. Την ενόχλησε η κοινή φωτογράφιση του μητροπολίτη Άνθιμου μαζί με τον Μιχαλολιάκο και τη γυναίκα του, η μία επιπλέον ψήφος που κάποιος από το Δ.Σ. του δήμου έδωσε στη Χρυσή Αυγή, η οποία, ενώ έπρεπε να έχει δύο ψήφους στις δημαιρεσίες, μέτρησε τρείς, η συμμετοχή ελάχιστου κόσμου στην πορεία μνήμης που έγινε προς τιμή της συγκέντρωσης των Εβραίων από τους Ναζί στον σιδηροδρομικό σταθμό. Για τις παρελάσεις, συμφωνεί με το δήμαρχο. Οι μαθητικές παρελάσεις ξεκίνησαν επί δικτατορίας του Μεταξά.
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης της υπενθύμισε πως και Συριζαίοι βουλευτές φωτογραφήθηκαν με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο. Τον ενδιαφέρει να μη μπαίνουν πρόστιμα από το δήμο για πολιτικές αφίσες, όπως έγινε με αφίσες του Κ.Κ.Ε. Σχετικά με τη μη πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, υπάρχει νόμος του 1946 που το απαγορεύει. Το δαιδαλώδες σύστημα των παρέδρων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι απαράδεκτο.
Ο Μάκης Στεργίου ζήτησε να τιμήσει ο δήμος τους Εβραίους ήρωες της Αλβανίας. Το συζήτησε με τον Δαβίδ Σαλτιέλ. Κατά τη γνώμη του, όλοι να πάνε να δούνε πόσο ωραία έγινε η πλατεία Χρηματιστηρίου.
Η Μόνικα Αϊβάζογλου αναφέρθηκε στο δάνειο της ΕΤΕΠ. Αισθάνεται επιβεβαιωμένη για την αρνητική ψήφο στο δάνειο. Οι αυτοτελείς πόροι, δηλαδή έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους δήμους, είναι μειωμένοι κατά 5%. Πολλά δέντρα, ιδίως φοίνικες, κάηκαν με την παγωνιά και πρέπει να αντικατασταθούν με άλλου είδους δέντρων, πιο μεσογειακών, όπως οι μεσογειακοί θαμνώνες (κουμαριές) και πευκώνες. Στην οδό Ναυαρίνου υπάρχουν τρία ξηλωμένα πεζούλια από τους περίοικους, για να μην κάθονται ναρκομανείς. Κάποιοι τα γκρέμισαν και άφησαν λασπωμένα παραλληλόγραμμα. Κάτοικοι της πόλης ρωτάνε γιατί κλείνουν οι παιδικές χαρές από τις 8 το βράδυ.
Ο Κ. Σεβρής στην ανακοίνωσή του επεσήμανε πως και η Θεσσαλονίκη μαρτύρησε επί Τουρκοκρατίας, και μάλιστα στη  αρχή της επανάστασης. Οι πολίτες να ξεπεράσουν το σνομπισμό του δημάρχου. Η συζήτηση για τις παρελάσεις γίνεται κάθε χρόνο και δεν οδηγεί πουθενά. Οι παρελάσεις συμβολίζουν τη διαδοχή των γενεών. Ας κάνει ο δήμαρχος δημοψήφισμα γι αυτές. Στο βρωμερό Θερμαϊκό δεν μπορούν να γίνουν μαρίνες. Επίσης, είναι υποβάθμιση να υπάρχουν στην παραλία μπαράκια και κλαμπάκια, όπως θέλει ο δήμαρχος. Να γίνει διαβούλευση για το μεταναστευτικό μαζί με τους πολίτες.
Μετά το τέλος των ανακοινώσεων των αρχηγών των παρατάξεων, ο δήμαρχος απάντησε πως το εθνικό φρόνημα καλλιεργείται μέσα από τις στρατιωτικές παρελάσεις. Η μαρίνα είναι περίπλοκη ιστορία. Σχετικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι εντελώς αντίθετος στα στρατόπεδα. Πρέπει να νοικιάζονται διαμερίσματα. Πρέπει να γίνει ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στην ελληνική κοινωνία. Όσο για τους φοίνικες, αυτοί υπήρχαν από παλιά και δεν είναι κάτι ξένο προς την πόλη.

Ένα πράγμα γίνεται κατανοητό. Όσο οι κάτοικοι της πόλης αφήνουν τους κυβερνήτες της να ενεργούν εν αγνοία τους, θα βρεθούν μπροστά σε εφιαλτικές συνθήκες ζωής και θα αναγκαστούν να αγωνιστούν εκ των υστέρων.
 
Αρθρογράφος: Αννα Σεμερτζίδου - Μπαλούμη, μέλος συντον. ΕΠΑΜ ΤΟ Θεσ/νίκης, υπεύθυνη για την παρακολούθηση των πεπραγμένων δήμου Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου